Photo Gallery, Πολιτική

Επιμένει στις εκλογές ο Αντ. Σαμαράς

«Θα αποκαταστήσω όλες τις αδικίες όταν μειωθεί το έλλειμμα» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ


 

σχολιάστε και εσείς


«Επαναδιαπραγμάτευση σε όλα». Με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στη Real News, δίνει το στίγμα της πολιτικής του, προσθέτοντας ότι «τώρα ήλθε η ώρα να αξιολογηθεί συνολικά η πορεία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από πέρυσι έως τώρα. Που αποδείχθηκε λανθασμένη σε όλα . Ποτέ οικονομική πολιτική δεν έπεσε τόσο έξω σε όλα».
Υπογραμμίζει ότι χρειάζονται τρία πράγματα: «εναλλακτικό σχέδιο, μια άλλη κυβέρνηση να το εφαρμόσει και μια ομαλή μετάβαση από το αρχικό σχέδιο που απέτυχε στο εναλλακτικό σχέδιο».
Επιμένει ότι αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, η ΝΔ θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση ακόμη και αν έλθει με 180 ψήφους.
Ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η πρόταση της ΝΔ για επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί τη βάση για τη νέα οικονομική πολιτική.
Δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει άμεσα την αδικία στους χαμηλο-συνταξιούχους, αλλά προσθέτει ότι «όλες οι άλλες αδικίες θα αποκατασταθούν μόλις το επιτρέψει η δραστική μείωση του ελλείμματος. Αν εφαρμοστεί η πολιτική μας στο σύνολό της, αυτό θα γίνει σε τρία με τέσσερα χρόνια».
Ο πρόεδρος της ΝΔ απορρίπτει την ιδέα των δημοψηφισμάτων και ξαναζητά εκλογές.
«Έχουν το σύνδρομο της Αντουανέτας: ο λαός φωνάζει για ψωμί και εκείνοι μιλούν για… παντεσπάνι», λέει ο κ. Σαμαράς. «Το σύνδρομο της Αντουανέτας είναι αυτό ακριβώς: φωνάζει ο λαός για ψωμί κι εσύ να του μιλάς για… παντεσπάνι. Αν το θέλουν τόσο πολύ, ας κάνουν το καλύτερο «δημοψήφισμα»: ας κάνουν εκλογές! Γιατί όσο ανεβάζουν επικοινωνιακά τον σχεδιασμό για δημοψήφισμα τόσο θα ανεβαίνει μέσα στην κοινωνία το αίτημα των εκλογών».

Η θέση αυτή αποτελεί προφανώς συνέχεια της επιθετικής τακτικής που είχε υιοθετήσει με το αίτημα για πρόωρες εκλογές και σκοπεύει «όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του» να συντηρήσει το προεκλογικό κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μέσα από τις περιοδείες του στην περιφέρεια, αλλά και τις παρεμβάσεις του στο κέντρο.

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, αν και έχει γίνει δέκτης επισημάνσεων (κυρίως από το εξωτερικό) ότι οι εκλογές αυτή την περίοδο θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και την πορεία σταθεροποίησης της οικονομίας, εντούτοις επιμένει. Οι σχέσεις του με τους ομολόγους του, ηγέτες των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, είναι σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο και θεωρείται βέβαιο ότι εάν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, τότε τα προβλήματα και με την ΕΕ θα πολλαπλασιαστούν.

Τα αρνητικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες φτάνουν σχεδόν καθημερινά στη Λ. Συγγρού και δεν είναι λίγοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι μια σύγκρουση με την Ευρώπη σε μια προεκλογική περίοδο, κάθε άλλο παρά θα ωφελήσει τη ΝΔ, καθώς η «στροφή» αυτή που θα έχει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά θα απομακρύνει από το κόμμα παραδοσιακούς ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι» κεντροδεξιοί». Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αντιτείνει αφενός ότι η κυβέρνηση παραπληροφορεί τους εταίρους της χώρας και αφετέρου ότι δεν είναι μόνος έναντι όλων. Όταν όμως καλείται να καταγράψει τους συμμάχους του, τότε σταματά στην Ουγγαρία και στην Ιρλανδία…


Ο Γ. Μιχελάκης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης δηλώνει στον «Τύπο της Κυριακής» πως «εάν η κυβέρνηση ζητήσει έγκριση της νέας σύμβασης με 180 ψήφους, το συμπέρασμα θα είναι ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αποδράσει».
Ο κ. Μιχελάκης αναφέρει πως αφενός είναι αντισυνταγματική τέτοιους είδους προσέγγιση, ενώ τονίζει ότι 180 ψήφοι απαιτούνται όταν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Επιπλέον σημειώνει ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι αυθαίρετη και συνιστά πολιτικό εκβιασμό. Το ζητούμενο από την κοινωνία, λέει, δεν είναι η συνενοχή στο λάθος αλλά η συναίνεση στη διόρθωσή του.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δε θέλει να συγκρουστεί με το βαθύ ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως αναφέρει, απέτρεψε τον Παπανδρέου να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το