Photo Gallery, Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

«Πράσινο φως» για την 5η δόση του δανείου

Έως το Σεπτέμβριο αναμένεται να εγκριθεί το β’ πακέτο βοήθειας



Το «πράσινο φως» άνοιξαν το Σάββατο στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.
Το τμήμα που αναλογεί στις χώρες της Ευρωζώνης είναι 8,7 δισ. ευρώ, ενώ στο ΔΝΤ αναλογούν τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ.
Εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε στο ΑΠΕ ότι η σημερινή απόφαση υπήρξε θετική για την Ελλάδα και η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα.

«Θετικό» χαρακτήρισαν από το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι επιταχύνθηκε η διαδικασία σύγκλισης του Eurogroup, ενώ προσέθεσαν ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, λειτουργεί υπέρ της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και αποτελεί τη βάση για τη συζήτηση στο Eurogroup.
Από την πλευρά του ΔΝΤ, αναμένουν από την ΕΕ μία σαφή πολιτική δέσμευση για τη χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο 12ηνο, ώστε το Ταμείο να δώσει το τμήμα που του αναλογεί από την 5η δόση.
Από την τηλεδιάσκεψη δεν αναμένονται αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.  Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, αν και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η τελική απόφαση ίσως ληφθεί αργότερα, προς τον Σεπτέμβριο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του εφαρμοστού νόμου. Σε κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η απόφαση αυτή συνιστά το δεύτερο καθοριστικό βήμα για επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά και επισημαίνουν ότι σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, ήταν μια ακόμη πράξη υπευθυνότητας. Οι κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο ανέφεραν επίσης ότι πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και για ταχεία πρόοδο για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.
Η Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Κάρολαϊν Άτκινσον δήλωσε πως η πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στην ελληνική Βουλή θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εφαρμόσει το οικονομικό μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.  «Ελπίζουμε για μια θετική επίλυση σύντομα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.
Αισιόδοξη εμφανίστηκε την Παρασκευή η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ για τις πιθανότητες να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου διάσωσης μετά την έγκριση των σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή, που είχαν θέσει ως όρο η ΕΕ και το ΔΝΤ για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα.
Η αυστριακή υπουργός πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην διάσωση της Ελλάδας, ενώ αρνήθηκε να πει ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των αυστριακών επενδυτών στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Οι επενδυτές δεν θα εξαναγκαστούν να λάβουν μέρος στη διάσωση, είπε, προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε τις προτάσεις που θα κάνουν».

Κριτικές της Αντιπολίτευσης

Κινητικότητα με έκδοση ανακοινώσεων εμφανίζεται στην αντιπολίτευση για την πέμπτη δόση, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα, σχετικά με τις επιλογές και τους προσανατολισμούς της χώρας, στις ευρωπαϊκές της επιλογές.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση της κεντρικής του επιτροπής, αναφέρεται στην επέτειο τις 28 Ιουνίου 1979, που η Βουλή ψήφισε τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως: «Τα οφέλη που αποκόμισε η πλουτοκρατία ήταν πολλαπλά και μεγάλα και αυτό αφορά και χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται σε κατώτερη βαθμίδα της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας.
Αντίθετα οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, οι μικροί επιχειρηματίες και οι αγρότες, είχαν πολύπλευρες και βαριές αρνητικές συνέπειες, ενώ οξύνθηκε η ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και μεταξύ εγχώριας βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής σε σχέση με την εισαγωγή ανάλογων εμπορευμάτων». Αναφερόμενη στο θέμα της προοπτικής η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Η χώρα μας έχει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για να αναπτυχθεί και να καλύψει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για να γίνει αυτό απαιτείται να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία οι μεγάλες, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Να διαμορφωθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Να υπάρχει πανεθνικός κεντρικός σχεδιασμός με λαϊκή εξουσία και εργατικό λαϊκό έλεγχο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και την κατάσταση της οικονομίας: «Ο ωμός εκβιασμός και τα τρομοκρατικά διλλήματα, που στήθηκαν γύρω από την εκταμίευση της 5ης δόσης, παίρνει τέλος μέσα από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών. Στην πραγματικότητα, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα μη εκταμίευσής της, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα των δανειστών μας και την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Πιο σημαντικό, όμως, αναδεικνύεται το γεγονός ότι, ενώ στην Ευρώπη συζητιέται αναλυτικά η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση είναι για άλλη μια φορά απούσα. Αφού υποθήκευσε τους τίτλους της δημόσιας περιουσίας με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, σπρώχνοντας ακόμη πιο βαθιά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στην κοινωνική χρεοκοπία, αναμένει τις αποφάσεις των αγορών που θα οδηγήσουν αργότερα και στη τυπική χρεοκοπία.
Από μεριάς της η ΝΔ, η οποία προφασίζεται την «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» στη θέση της παλαιότερης άποψής της περί απεμπλοκής από το μνημόνιο, κατ’ ουσία υποστηρίζει μια απόχρωση της ήδη εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα μιας επιθετικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και την εκ παραλλήλου υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την καταλυτική επίδραση του κινήματος των πλατειών διαμορφώνονται οι όροι για την διαμόρφωση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική».

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, για την πορεία της χώρας μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αναφέρει ότι: «Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από την εκκίνηση της παραγωγικής-αναπτυξιακής διαδικασίας σε αντιστάθμισμα των δυσβάσταχτων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που τροφοδοτούν περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία. Είναι πρωταρχική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το