Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Επεισοδιακή νύχτα στο Βόλο, τριάντα πέντε προσαγωγές ατόμων

ΠΟΡΕΙΑ ΒΟΛΟΣ

Σε βεντέτα ανάμεσα σε αντεξουσιαστές και αστυνομικούς μετατράπηκε – για ακόμη μία φορά την τελευταία πενταετία – η επέτειος μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η πορεία που είχαν ανακοινώσει φοιτητικοί σύλλογοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και συλλογικότητες της Αριστεράς στο Βόλο κατέληξε και πάλι σε «κλεφτοπόλεμο» δυνάμεων των ΜΑΤ και αναρχικών. Οι δρόμοι γύρω από το πανεπιστημιακό κτίριο «Παπαστράτος», το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και η παραλία (γύρω από το Μνημείο Πεσόντων) ήταν το επίκεντρο «οδομαχιών» Αστυνομίας και αντεξουσιαστών. Για μισή και πλέον ώρα αστυνομικοί από τη διμοιρία, την ομάδα ΔΙΑΣ και αναρχικοί είχαν έντονη δραστηριότητα με επιθέσεις και αντεπιθέσεις.

Ο πετροπόλεμος και το κυνηγητό ήταν το γνώριμο πλέον σκηνικό.

Αρκετές ήταν οι προσαγωγές ατόμων, κυρίως πριν από την πορεία, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Η εντολή της Αστυνομίας ήταν «μηδενική ανοχή» σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, αλλά και τυχόν βανδαλισμούς και ζημιές που θα επιχειρούσαν διαδηλωτές. Συνολικά προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση 35 άτομα, πριν και μετά την πορεία. Από την έρευνα δεν προέκυψαν σε βάρος τους στοιχεία ώστε η προσαγωγή να μετατραπεί σε σύλληψη. Τελικά αργά το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι και αφού ομάδα νεαρών είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση σε ένδειξη συμπαράστασης των προσαχθέντων.

 

Η γιορτή του πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, τις απογευματινές και βραδινές ώρες – για ακόμη μία χρονιά – κάθε άλλο παρά λαμπερή γιορτή θύμιζε. Η πόλη μπορεί να φόρεσε από χθες τα γιορτινά της και να άναψε το χριστουγεννιάτικο φωτισμό της, είχε όμως στο φόντο και το «πολεμικό» κλίμα που διαμορφώνεται – ως έθιμο πλέον – στην εκδήλωση μνήμης του αδικοχαμένου μαθητή πριν από πέντε χρόνια στην Αθήνα.

Η πορεία στη μνήμη Γρηγορόπουλου στο Βόλο είχε προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα, με προκαθορισμένο σημείο συνάντησης το Θόλο του κτιρίου «Παπαστράτος», στην οδό Ιάσονος. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Συμμετείχαν 700-800 περίπου άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας. Στην πορεία συμμετείχαν πολλοί φοιτητές, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, αλλά και αναρχικοί. Αρκετά ήταν τα νεαρά άτομα με κουκούλες και ξύλα στα χέρια, όπως και σε προηγούμενες πορείες.

Οι αστυνομικοί από νωρίς το απόγευμα, γύρω στις 4.30, είχαν ακροβολιστεί σε μεγάλη έκταση, σε όλο σχεδόν το κέντρο της πόλης, απ’ όπου θα διέρχονταν οι διαδηλωτές. Παράλληλα αστυνομικοί διενεργούσαν σωματικούς ελέγχους σε άτομα που κατευθύνονταν προς το Θόλο του Πανεπιστημίου. Για προληπτικούς λόγους τα τραπεζικά υποκαταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά και δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα ΑΤΜ. Η αγορά χθες ήταν κλειστή και δεν κυκλοφορούσε πολύς κόσμος στους δρόμους.

 

Αρχικά ειρηνική,

μετά «μπάχαλο»

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα από την οδό Ιάσονος, έμπροσθεν του κτιρίου «Παπαστράτος» και οι διαδηλωτές ακολούθησαν τη διαδρομή Φιλελλήνων- Δημητριάδος – Κ. Καρτάλη – Γαζή – Ιωλκού – Ιάσονος με κατάληξη το Θόλο. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα κατά της Αστυνομίας, του φασισμού και του μνημονίου. Γύρω στις 7 η πορεία κατέληξε στο τέλος της οδού Ιάσονος, στο Θόλο και οι περισσότεροι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν.

Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της πορείας διμοιρία αστυνομικών ακολουθούσε τους διαδηλωτές από μικρή σχετικά απόσταση. Όσο οι αστυνομικοί πλησίαζαν την πορεία, κάποιοι από τους διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονταν στην «ουρά της», φώναζαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας.

Μετά τη διάλυση της πορείας και την αποχώρηση των περισσοτέρων διαδηλωτών, δόθηκε η εντύπωση ότι όλα τελείωσαν. Μία ομάδα νεαρών, από τον αναρχικό χώρο, για ακόμη μία φορά φάνηκε να λειτουργεί προκλητικά εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι δεν είχαν αποχωρήσει και βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το κτίριο «Παπαστράτος». Η παρουσία τους φαίνεται πως αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για την ομάδα των αναρχικών, οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Υπήρχε επίθεση αναχαίτισής τους, χωρίς όμως χρήση χημικών, καθώς οι οδηγίες ήταν για περιορισμένη και λελογισμένη χρήση χημικών και εφ’ όσον αυτή κριθεί απολύτως αναγκαία. Οι αστυνομικοί για να αναχαιτίσουν τους διαδηλωτές που τους πετούσαν πέτρες, έριξαν βολίδες κρότου λάμψης.

Η ένταση παρατηρήθηκε κυρίως στις διασταυρώσεις Ογλ – Δημητριάδος, στην Αργοναυτών – Ιάσονος και στο πάρκο. Κάποιες προσαγωγές ατόμων έγιναν και στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων. Προσαγωγές έγιναν μετά την πορεία και στην οδό Πολυμέρη όπου έτρεξαν διαδηλωτές μετά την αναχαίτισή τους από τους αστυνομικούς.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ η κατάσταση άρχισε να ηρεμεί με την αποχώρηση των διαδηλωτών. Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, ομάδα νεαρών ατόμων συγκεντρώθηκε λίγα μέτρα από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

 

Μέτρα στα τμήματα

Μέτρα προστασίας των αστυνομικών τμημάτων – στον Άγιο Νικόλαο και τη Νέα Ιωνία – και στην Αστυνομική Διεύθυνση είχαν ληφθεί από νωρίς το απόγευμα με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση. Τα μέτρα ήταν αυξημένα και στη διάρκεια της νύχτας. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες -σύμφωνα με οδηγίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας – τα μέτρα έξω από τα αστυνομικά τμήματα έχουν αυξηθεί μετά τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ.

 

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/EKM Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με αφορμή την 5η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναφέρει: «Πέντε χρόνια μετά από την αναίτια και χωρίς λόγο δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα γεγονότα που ακολούθησαν, παραμένουν στην επικαιρότητα, ο αγώνας της κοινωνίας, ενάντια στη βία, τον αυταρχισμό, την καταστολή και τη στέρηση των πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης, για το βάθεμα και τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών. Για να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα, που στοίχισαν τη ζωή ενός αθώου μαθητή, θα πρέπει η κοινωνία να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να αγωνιστεί για την αλλαγή της πολιτικής αυτής, που στερεί από τους πολίτες δικαιώματα και παράγει αυταρχισμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το