Πολιτική

Επίσκεψη Τσίπρα στη Λάρισα

Σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη γειτονική πόλη
Σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη γειτονική πόλη

«Η χώρα εδώ και τρία χρόνια βιώνει τις συνέπειες ενός ακήρυχτου πολέμου. Ενός οικονομικού πολέμου. Με ευρύτερες όμως γεωπολιτικές προεκτάσεις και συνέπειες. Έχουμε βιώσει τόσο μεγάλη μείωση του επιπέδου ζωής, αλλά και παρόμοια απόπειρα εισδοχής στον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας από τους δανειστές, μονάχα σε περίοδο πολεμική, όχι όμως σε περίοδο ειρήνης».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις του από την Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και την 110 Πτέρυγα Μάχης, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχειρησιακή τους δραστηριότητα, ενώ αυτή την ώρα επισκέπτεται το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και στην συνέχεια θα επισκεφθεί την Πολεμική Μοίρα, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε στρατιωτικούς σχηματισμούς ανά την χώρα.

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι περνάμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ιστορική περίοδο με γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως δεν μπορεί πια να συνεχίζουμε να υιοθετούμε και να ασκούμε πολιτικές που ανάγουν το «ναι» σε όλα σε κυρίαρχη εθνική ιδεολογία.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα προβλήματα των ένστολων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει ένα τέλος στις τυφλές περικοπές των μισθών, ενώ στοχεύει σε ουσιαστικό ανασχεδιασμό του μοντέλου δομής των Ενόπλων Δυνάμεων με μικρότερο κόστος λειτουργίας, αλλά την ίδια αποτελεσματικότητα.

Εξήρε δε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας στον οποίο βρίσκονται.

Μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μαζί με την Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας υποδεχτήκαμε εδώ, στη Λάρισα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλησε να επισκεφτεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Δηλαδή, την καρδιά του επιχειρησιακού μηχανισμού της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και πρέπει να παραμείνουν ο κατεξοχήν χώρος που ενώνει όλο το Έθνος, όλον τον Ελληνικό Λαό, όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να κρατήσουμε πριν από όλα την Εθνική και την κοινωνική μας συνοχή. Να μείνουμε ενωμένοι παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, που έχει ο καθένας μας. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα, να σταθούμε στα πόδια μας, να βγούμε πέρα από τις συμπληγάδες και να τραβήξουμε μπροστά. Το μπορούμε. Και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί».

Εν τω μεταξύ την πολυεπίπεδη αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυπριακό ελληνισμό, όχι μόνο ως προς την στήριξη της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την κρίση, αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο για την διασφάλιση «της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου», εκφράζει η Γραμματεία του κόμματος με σημερινή ανακοίνωσή της, υπό τον τίτλο, «η Κύπρος δεν είναι μόνη».

Το πολιτικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι το σκηνικό αυτό, σηματοδοτεί μια πολιτική εκ μέρους της ΕΕ, άγριας λιτότητας, κατεδάφισης των ελάχιστων κοινωνικών δικαιωμάτων, απαλλοτρίωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε λαού. Ο λαός της Κύπρου, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ίδια η χώρα γίνεται το πειραματόζωο αυτής της στρατηγικής, ενώ είναι σαφές πως οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν και τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά συγχρόνως θέλουν να λειτουργήσουν ως φόβητρο στην υιοθέτηση εναλλακτικών ριζοσπαστικών πολιτικών αντίθετων με αυτές που υλοποιούνται με μνημόνια ή όχι. Χρειάζεται να τονίσουμε πως πολλές φορές ο εκβιασμός δεν είναι μόνο φόβος για τον εκβιαζόμενο, αλλά και αυτοπαγίδευση του εκβιαστή.

Ως προς την γεωπολιτική παράμετρο των εξελίξεων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η, εν εξελίξει, κυπριακή κρίση και τραγωδία έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλωθούν προϋπάρχοντα γεωστρατηγικά σχέδια που αφορούν την καίρια θέση της χώρας στην Αν. Μεσόγειο και τον ορυκτό πλούτο της. Προσθέτει, ότι υπάρχει συσσώρευση αντιτιθέμενων συμφερόντων που απειλούν την περιοχή με ανάφλεξη, αλλά και την ίδια την υπόσταση της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας. Οφείλουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες στην κατεύθυνση της διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και βέβαια της ειρήνης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το