Photo Gallery, Τοπικά

Ενισχυτική διδασκαλία μαθητών Δημοτικού από την Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου

Λήγουν αύριο οι εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια λειτουργίας του ναού

 

 

Στις 70 έχουν ανέλθει οι μερίδες που προσφέρονται από το Σπίτι Γαλήνης

Πλήθος κόσμου έδωσε χθες το «παρών» στη γιορτή του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου για να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις, αλλά και να προσκυνήσει το τίμιο ξύλο που φιλοξενείται στο ναό από την περασμένη Δευτέρα. Στην Ενορία λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά του Δημοτικού, ενώ μέσα στις πρωτοβουλίες εντάσσεται και η δημιουργία Σπιτιού Γαλήνης με διάθεση ημερησίως 70 μερίδων.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τα εγκαίνια του ναού γιορτάζει, στο πλαίσιο εκδηλώσεων από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και αύριο, ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόλο.

Τα τελευταία χρόνια στην Ενορία έχουν αναπτυχθεί από τους ιερείς, αλλά και τους συμπολίτες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κοινωνικού, αλλά και ποιμαντικού έργου.

Μία από αυτές είναι η λειτουργία εδώ και τρία χρόνια περίπου του Σπιτιού Γαλήνης. Αρχικά η είδηση ότι θα λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος στη συνοικία που έχει συνδυαστεί με τη διαμονή πληθυσμού από τα ανώτερα οικονομικά-κοινωνικά στρώματα, είχε προκαλέσει έκπληξη. Ωστόσο η συνέχεια απέδειξε πως μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η επιλογή. Με την κρίση να διογκώνεται επηρεάζοντας καταλυτικά το επίπεδο διαβίωσης όλο και περισσότερων συμπολιτών, το Σπίτι Γαλήνης εξυπηρετεί πλέον 70 συνανθρώπους που διαμένουν στα διοικητικά όρια της Ενορίας.

«Δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά και νεότεροι. Από το Σπίτι Γαλήνης σιτίζονται ολόκληρες οικογένειες» τόνισε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Μάξιμος Παπαϊωάννου.

Συγχρόνως η Ενορία ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια για τη φροντιστηριακή ενίσχυση των μαθητών. Ουσιαστικά λειτούργησε κατά κάποιο τρόπο ένα φροντιστήριο για τη διδασκαλία παιδιών του Δημοτικού.

Όπως τονίζει ο π. Μάξιμος, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ώστε τα παιδιά τους να ενισχυθούν μαθησιακά.

Για τρεις ώρες καθημερινά στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, επί της οδού Πολυμέρη, δύο δάσκαλοι διδάσκουν σε μαθητές έναντι πολύ μικρού μηνιαίου συμβολικού ποσού. Η διδασκαλία είναι καθημερινή και διαρκεί τρεις ώρες, από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Όπως τονίζει ο π. Μάξιμος μέχρι στιγμής συμμετέχουν πέντε μαθητές.

Πρόοδος όμως σημειώθηκε και στο ζήτημα των υποδομών, καθώς λειτουργεί πλέον επί της οδού Πολυμέρη-Περραιβού το νεότευκτο τετραώροφο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου που ανήκει στην Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί στεγάζονται η κουζίνα και η τραπεζαρία για το «Σπίτι Γαλήνης», τα κατηχητικά Σχολεία, η βιβλιοθήκη, το Στέκι Παιδιού, ενώ στον τέταρτο όροφο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου.

Το Πνευματικό Κέντρο θεμελιώθηκε το 2001 και ξεκίνησε να λειτουργεί προ τριετίας περίπου. Το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα 500.000 ευρώ, ενώ η Ενορία πήρε και δάνειο.

Ο π. Απόστολος Θάνος, ο οποίος είναι ιερέας στην Ενορία αυτή τουλάχιστον 50 χρόνια, τονίζει πως παλιότερα οι ενορίτες ανέρχονταν στους 6.500. Λόγω όμως της οικοδομικής δραστηριότητας των τελευταίων δεκαετιών πλέον αγγίζουν τους 10.000.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που φιλοξενείται το τεμάχιο από το Τίμιο Ξύλο του Χριστού στον Άγιο Κωνσταντίνο, αφού θα επιστρέψει στην Ιερά Μονής Παναγίας Σουμελά, όπου και φυλάσσεται.

Όπως τονίζεται από τους ιερείς, πολλοί ήταν οι πιστοί που προσήλθαν αυτές τις ημέρες στο ναό για να προσκυνήσουν το τίμιο ξύλο. Επίσης ευρεία ήταν και η συμμετοχή του κόσμου στην προχθεσινή λιτανεία της ιερής εικόνας, στοιχείο της στροφής των πιστών στην εκκλησία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουν.

Αύριο Δευτέρα τερματίζουν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Ενορία στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 75 χρόνων λειτουργίας του ναού.

Έτσι αύριο Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ξενία» θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση που περιλαμβάνει: Χαιρετισμούς, ομιλία από τον δρ. κ. Απόστολο Ζαχαρό με θέμα: «1936 – 2011. 75 χρόνια από τα εγκαίνια του Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου», Μουσικό πρόγραμμα από την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, υπό τη διεύθυνση του κ. Γιάννη Καρκάλα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το