Πολιτική

Εκλογές – θρίλερ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Οι Αμερικανοί εκλέγουν το νέο τους πρόεδρο μεταξύ Ομπάμα-Ρόμνεϊ

Μπαράκ Ομπάμα ή Μιτ Ρόμνεϊ; Το ερώτημα που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες τις ΗΠΑ, αλλά και όλο τον κόσμο, θα απαντηθεί σε λίγες ώρες. Ο επόμενος «πλανητάρχης», όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί στις αμφίρροπες πολιτείες και δη στο Οχάιο.

Αν και οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το νικητή των εκλογών, σύμφωνα με ουδέτερους αναλυτές και στατιστικολόγους, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, από 277 μέχρι 317. Ο γνωστός Νέιτ Σίλβερ δίνει 315.3 εκλεκτορικές ψήφους στον Ομπάμα και 222.7 στον Ρόμνεϊ. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην προεδρία των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες από τους 538.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδος), αλλά σε μία χώρα που καταλαμβάνει έξι ζώνες ώρας από την ανατολική ακτή ως τη Χαβάη, το όνομα του νικητή μπορεί να μείνει επί ώρες άγνωστο αν τα αποτελέσματα φέρνουν στήθος με στήθος του υποψηφίους.Σε αρκετές πολιτείες, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, όπως και ο Ομπάμα, άσκησαν νωρίτερα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, αυτοί, που, ήδη ψήφισαν ξεπερνούν και το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, προηγείται αισθητά ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι θα έχει μία «καλή βραδιά» στην ολονυκτία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις εκλογές και συνεχάρη τον αντίπαλό του για τη «δυναμική» προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Ομπάμα, που πέρασε την ημέρα των εκλογών στην πόλη του Σικάγου, που θεωρείται προπύργιο του, μετέβη νωρίς το πρωί σε ένα από τα προεκλογικά του κέντρα για να ευχαριστήσει τους εθελοντές.

Ο Ρόμνεϊ έκανε μια στάση σε ένα τοπικό γραφείο της προεκλογικής του εκστρατείας στην πολιτεία του Οχάιο (βόρεια), για να ευχαριστήσει τους εθελοντές και να τους διαβεβαιώσει ότι είναι “πολύ αισιόδοξος” για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Αν η μάχη στήθος με στήθος που έδωσαν στην προεκλογική εκστρατεία Ομπάμα και Ρόμνεϊ επιβεβαιωθεί στις κάλπες, η εκλογική νύχτα θα είναι μακρά έως ότου τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα να επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις των exit polls από τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων.

Ισοπαλία Ομπάμα-Ρόμνεϊ στο χωριουδάκι Ντίξβιλ Νοτς που άνοιξε την ψηφοφορία

Οι δέκα ψηφοφόροι στο χωριουδάκι Ντίξβιλ Νοτς στις βορειοανατολικές ΗΠΑ προσήλθαν στην κάλπη, ανοίγοντας την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές, αλλά για πρώτη φορά δεν κατάφεραν να βγάλουν νικητή, καθώς Ομπάμα και Ρόμνεϊ ήρθαν ισόπαλοι.

Ο Τάνερ Τίλοτσον, πρώτος ψηφοφόρος στα περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψηφίζουν έριξε την ψήφο του στην παραδοσιακή ξύλινη κάλπη. «Ψήφισα τον Μπαράκ Ομπάμα» δήλωσε ο 24χρονος ναυτικός.

Οι δύο αντίπαλοι ήρθαν ισόπαλοι με πέντε ψήφους ο καθένας, επιβεβαιώνοντας ότι Ομπάμα και Ρόμνεϊ θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος. «Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί εδώ» δήλωσε μέλος της εφορευτικής επιτροπής που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.

Το μικρό αυτό απομονωμένο χωριό βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Καναδά στα Απαλάχια Ορη. Από το 1960 το ένα και μοναδικό του εκλογικό τμήμα, στο ξενοδοχείο του χωριού, είναι το πρώτο στις ΗΠΑ που ανοίγει. Πάντα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ο νικητής, εκτός από το 2008 που κέρδισε ο Ομπάμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το