Πολιτισμός

Ο χώρος στην τέχνη, τη ζωή και τη μάθηση – Ημερίδα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Π.Θ.

Σημεία της πόλης του Βόλου ενέπνευσαν ατομικές και ομαδικές δράσεις των φοιτητριών που έλαβαν μέρος στο ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει απόψε Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ., στο Θόλο και στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος, ημερίδα με τίτλο «Σώμα – Μνήμη -Πόλη» με παραστασιακό δρώμενο, ανάπτυξη του σκεπτικού, της διαδικασίας και των συμπερασμάτων του ερευνητικού – εκπαιδευτικού προγράμματος «Χορός και Εκπαίδευση», προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ και συζήτηση με τους συντελεστές τού έργου και το κοινό.

Το ερευνητικό έργο «Χορός και Εκπαίδευση», υλοποιήθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, στο Βόλο, από τον Οκτώβριο του 2011 έως το Σεπτέμβριο του 2012 και βασίζεται στη συστηματική μελέτη και κατανόηση της κίνησης και του χορού, ως ένα ουσιαστικό μέσον έκφρασης, αισθητικής καλλιέργειας και εκπαίδευσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα από ένα βιωματικό και συγχρόνως θεωρητικό πρόγραμμα, σύλληψη της λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικής υπευθύνου του έργου, Μαρίας Τσουβαλά, με τη συμμετοχή 25 φοιτητριών του Τμήματος και την καλλιτεχνική συμβολή της Νατάσας Καρακατσάνη και του Γιάννη Στρατουδάκη. Η ερευνητική διαδικασία είχε ως στόχο να ανακαλύψουν οι φοιτήτριες με τι τρόπο μπορεί να επηρεάσει η συμβολική έννοια «χώρος» την κινητική και εκφραστική τους ικανότητα και να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με τον ιστορικό και κοινωνικο – πολιτισμικό ρόλο, που διαδραματίζει ο χώρος στην τέχνη, τη ζωή και τη μάθηση. Εκτός από τη θεωρητική και πρακτική προετοιμασία στην Αίθουσα Χορού του Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και βιωματικές δράσεις σε διάφορα σημεία της πόλης του Βόλου, τα οποία επιλέχθηκαν μέσα από την ιστορική, κοινωνική, πολιτισμική και αρχιτεκτονική τους σημασία. Τα σημεία αυτά οριοθέτησαν μια διαδρομή, όπου οι φοιτήτριες εμπνεύστηκαν από ιστορικές μνήμες και αισθητηριακές εμπειρίες για να δημιουργήσουν ατομικές και ομαδικές δράσεις με μοναδικό μέσο την κίνηση του σώματος. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος (Θόλος) αυτοσχεδιαστικό παραστασιακό δρώμενο με φοιτήτριες του Π.Τ.Π.Ε., μαθητές και μαθήτριες του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου BABYLAND, την ομάδα κρουστών CARACATU,  τη Μαρία Θωίδου (Βιώνοντας το χώρο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ) ενώ στο δεύτερο μέρος (Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος») χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Μιχάλης Ζουμπουλάκης αντιπρύτανης Π.Θ., Ελένη Ανδρέου κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου, Μαρία Παπαδοπούλου πρόεδρος του Π.Τ.Π.Ε., Εύη Τζαβέλλα – Αδαμάκη αρχιτέκτονας, περιφερειακή σύμβουλος. Η επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος κ. Μαρία Τσουβαλά και φοιτήτριες του Π.Τ.Π.Ε θα παρουσιάσουν στη συνέχεια το ερευνητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορός και Εκπαίδευση» ενώ θα ακολουθήσει ντοκιμαντέρ με τις δράσεις της ομάδας σε επιλεγμένα κτίρια και σημεία της πόλης του Βόλου και συζήτηση με το κοινό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το