Τοπικά

Εκδήλωση για την ενδοσχολική βία

αφίσα

Ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Ενδοσχολική βία: οι διαστάσεις του φαινομένου, ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στην αντιμετώπισή του», θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Κορδάτου του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ενδιαφέρουσα εσπερίδα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου και της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο συνεργασίας με γονείς και εκπαιδευτικούς, ως απάντηση σε σχετικά ερωτήματα και αγωνίες για το θέμα αυτό. Στη διοργάνωση μετέχουν, εκτός του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας του Δήμου Βόλου, το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογικής Έρευνας και Ψυχοπαιδαγωγικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας.

Εισηγητές στην ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση θα είναι η Ελένη Ανδρέου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού: Αίτια, συνέπειες και ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου», η Χριστίνα Ρούσση, ψυχολόγος διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που θα αναπτύξει το θέμα «Αντιμετωπίζω τον Εκφοβισμό στο Σχολείο», η Κλεοπάτρα Παππά, δικηγόρος D.E.A. Ευρωπαϊκού Δικαίου-Μ.Δ.Ε. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, που θα αναπτύξει το θέμα «Η νομική πλευρά της ενδοσχολικής βίας». Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Απόστολο Παντσά.

Την εκδήλωση υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Βόλου που καλεί τα μέλη του να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση, καθώς το θέμα είχε τεθεί ως ζήτημα και πρόβλημα από γονείς μαθητών του σχολείου.  Εκφράζει  παράλληλα ευχαριστίες στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα που είχε τεθεί από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Βόλου, όσον αφορά στην αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης του θέματος που αφορά στη βία.

«Τα πρώτα βήματα για μια υγιεινή ζωή»

Κινητοποίηση για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων φτώχειας, ενδοσχολικής βίας και κρίσεων στην οικογένεια με ψυχολογικές επεκτάσεις στη συμπεριφορά του παιδιού αποφασίστηκε σε συνάντηση στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Βόλου στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Κοντορίζος, η αντιπρόεδρος κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, ο διευθυντής κ. Γρηγορίου και τα στελέχη της ομάδας πρόληψης και Υγείας και από τη μεριά της σχολικής κοινότητας, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Αθανασούλης, οι πέντε σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και μεγάλος αριθμός διευθυντών σχολείων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση έγινε αξιολόγηση του προγράμματος «που υλοποιεί» η Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. σε 12 σχολεία του Καλλικρατικού Δήμου «τα πρώτα βήματα για μια υγιεινή ζωή» και τονίστηκε από τους διευθυντές των σχολείων η σημασία και τα πολύ θετικά του στοιχεία αναφορικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την καλή υγεία των μαθητών και την πρόληψη ασθενειών, καθώς και η συνέπεια και συνέχεια, αλλά και η συστηματικότητα και ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία  στη στάση και συμμετοχή των δασκάλων και σε αρκετές περιπτώσεις και των συλλόγων γονέων.  Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας» οι οποίοι εθελοντικά υποστηρίζουν το πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια και όπως ενημέρωσαν θα συνεχίσουν να το υποστηρίζουν.

Ήδη από την επόμενη περίοδο θα προστεθούν 2 ακόμη σχολεία και θα φτάσουν τα 14 στα οποία θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα, ενώ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το πώς μπορούν να συμμετέχουν και τα υπόλοιπα σχολεία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης από τη μεριά της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. προτάθηκαν και συμφωνήθηκε το πρόγραμμα πρόληψης «τα πρώτα βήματα για μια υγιεινή ζωή» να συνεχιστεί κανονικά και να ενταχθούν σ’ αυτό 2 επιπλέον σχολεία από Αγριά και Αρτέμιδα.

Να αποσταλεί στο γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναλυτική περιγραφή των υπηρεσιών που θα μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των δημοτικών σχολείων, ειδικά για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ακραίας φτώχειας, βίας ή έντονης ψυχολογικής διαταραχής.

Να υπάρξει συστηματική συνεργασία με ενδιαφερόμενα σχολεία και προγραμματισμός κοινών εκδηλώσεων για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το