Πολιτική

Ένας στους τρεις προτιμά τη δικτατορία

Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis
Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis

Μεγάλο προβληματισμό προξενεί εύρημα σε έρευνα της Metron Analysis στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σύμφωνα με το οποίο 30% των ερωτηθέντων, ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, θεωρεί ότι τα πράγματα «ήταν καλύτερα στην περίοδο της δικτατορίας από ό,τι σήμερα».

Μάλιστα το ποσοστό αυτό διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αν και τα ποσοστά είναι σαφώς μικρότερα στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς.
Ειδικότερα, στο Βαρόμετρο της Metron Analysis φαίνεται ότι το 30% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόταση: «Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό,τι σήμερα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;». Με την πρόταση διαφωνεί το 63% και το 7% δεν απάντησε.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή ανά κόμμα, ποσοστό 46% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί και 50% διαφωνεί με την πρόταση, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί το 24% και διαφωνεί το 71%.
Στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά είναι 13% «ναι» και 84% «όχι», στους Ανεξάρτητους Έλληνες 45% «ναι» και 42% «όχι», στη Χρυσή Αυγή 58% «ναι» και 30% «όχι». Ακόμη, στη ΔΗΜΑΡ το «ναι» είναι 12% και στο ΚΚΕ το 17%.
Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) πιστεύει ότι στη δικτατορία τα πράγματα ήταν χειρότερα σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης και η μεγάλη πλειοψηφία (63%) υποστηρίζει ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας ήταν χειρότερη την περίοδο της δικτατορίας.
Οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι σε ό,τι αφορά στα θέματα διαβίωσης (46% λένε καλύτερα και 45% χειρότερα), αλλά κατά πλειοψηφία συμφωνούν ότι ήταν καλύτερα επί δικτατορίας σε θέματα ασφάλειας (59% έναντι 36% που λένε ήταν χειρότερα).
Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά από τη Metron Analysis σε δείγμα 1.001 ατόμων σε όλη τη χώρα στο διάστημα 16-17 Απριλίου.

Το μήνυμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

«Η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη», τονίζει στο μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Επισημαίνει ότι «σαν σήμερα (σ.σ. χθες), πριν από 46 χρόνια, η δημοκρατία καταλύθηκε για να ξεκινήσει μια μαύρη περίοδος ανελευθερίας, καταπίεσης και πολιτισμικής οπισθοδρόμησης που κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου. Έχει σημασία να τιμάμε όσους αγωνίστηκαν εναντίον της δικτατορίας, έχει νόημα να θυμόμαστε τι προηγήθηκε, έχει αξία να συνειδητοποιούμε ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη».
Ο κ. Παπούλιας, καταλήγει στο μήνυμά του λέγοντας ότι «η δημοκρατία έχει εχθρούς, υπονομεύεται και αποδυναμώνεται όταν αναπτύσσονται φαινόμενα αντικοινοβουλευτισμού, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού. Πολύ περισσότερο όταν αποθρασύνονται νοσταλγοί των πραξικοπηματιών που αναπολούν τις μέρες και τα έργα της χούντας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το