Photo Gallery, Τοπικά

Ειδοποιητήρια αποστέλλει ο ΟΑΕΕ για οφειλές εισφορών

Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό διοργανώνει σήμερα η ΟΕΒΕΜ

Ειδοποιητήρια σε επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, αποστέλλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ενώ άλλους τους παραπέμπει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Σε μια περίπτωση ο ΟΑΕΕ απέστειλε κλητήριο θέσπισμα σε έμπορο στη Ν. Ιωνία για οφειλές 21.307 ευρώ και τον καλεί να παραστεί ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ σε μια άλλη καλεί περιπτερούχο του Βόλου να προσέλθει για ρύθμιση για οφειλές 5.368 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν προβούν σε ρύθμιση, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο Οργανισμός, τότε απειλεί με αναγκαστική είσπραξη, που σημαίνει ακόμη και κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών τους στοιχείων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και  Εμπόρων Ν. Μαγνησίας διοργανώνει σύσκεψη φορέων στα γραφεία της στην οδό Κουταρέλια 74 στον 1οόροφο σήμερα και ώρα 20:00, προκειμένου να ενημερώσει όλους τους φορείς για τη στάση του Ο.Α.Ε.Ε., που ξεκίνησε να στέλνει ειδοποιητήρια, για να παρουσιαστούν οι οφειλέτες στο μονομελές Πλημμελειοδικείο, ξεκινώντας έτσι μια δικαστική διαμάχη, προκειμένου να βεβαιώσει τις οφειλές τους και να συνεχίσει τη διαδικασία κοινοποιώντας διαταγές πληρωμής και κατασχετήριες εκθέσεις. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕΜ, «αυτό συμβαίνει, παρά το ότι τόσο το Τριτοβάθμιο Συνδικαλιστικό μας όργανο ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και η Ομοσπονδία μας είχε αποστείλει έγγραφο και ζητούσε να υπάρξουν ήπιες ρυθμίσεις οφειλών με 120 μηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή».

Όπως επισημαίνει η ΟΕΒΕΜ, τα μεγάλα προβλήματα με τον Ο.Α.Ε.Ε. είναι τα εξής:

-«Το 85% των ΕΒΕ έχει τεράστια αδυναμία πληρωμών, οι συνεχείς προσαυξήσεις διογκώνουν τη συνολική οφειλή της εισφοράς, με συνέπεια σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι οι οφειλέτες να βρεθούν απέναντι, αφενός στη δικαιοσύνη και αφετέρου να μην μπορούν στοιχειωδώς, να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους.

-Οι ΕΒΕ με τις οφειλές που έχουν, δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, με συνέπεια να μην μπορούν να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία, καθώς επίσης και να μην μπορούν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους.

-Με το να έχουμε αδυναμία πληρωμών προς το Ασφαλιστικό μας Ταμείο, αφενός δεν έχουμε το στοιχειώδες δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αφετέρου εξαναγκαζόμαστε να πληρώνουμε στο ακέραιο τη θεραπευτική μας αγωγή (φάρμακα) τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας. Αντίθετα στα πολυκαταστήματα της παγκοσμιοποίησης η πρακτική του ταμείου μας και της πολιτείας είναι εντελώς διαφορετική. Για παράδειγμα τα πολυκαταστήματα πληρώνουν μόνο μια ασφαλιστική εισφορά για τα κεντρικά καταστήματα και όχι για τα υποκαταστήματα που έχουν σε όλη τη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις τράπεζες.

-Να μη στερούμαστε την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη για όσο διάστημα κρατήσει η κρίση ή τουλάχιστον για 12 μήνες.

-Όταν σύρονται συνάδελφοί μας στα δικαστήρια, εκτός από τις ποινές που θα επιβληθούν στον καθένα μας, θα μας βεβαιώσουν τις υπάρχουσες οφειλές στην Εφορία και φυσικά δεν πρόκειται να αποφύγουμε σε καμία περίπτωση τις κατασχετήριες εκθέσεις και τους πλειστηριασμούς βάσει των αποφάσεων των δικαστικών τους τμημάτων.

-Με το Νόμο 4087/16-10-2012 για ήπιες ρυθμίσεις καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών η εγκύκλιος του Νόμου στο άρθρο 3 αναφέρει ότι η κεφαλαιοποίηση της οφειλής γίνεται μέχρι 31/07/2012. Αυτό σημαίνει από μόνο του ότι για να μπει κάποιος σε ρύθμιση οφειλής χρειάζεται τουλάχιστον 3000 € προκαταβολή. Η δε κοροϊδία της εφάπαξ πληρωμής της ωφελούμενης ασφαλιστικής εισφοράς μπορεί να έχει την έκπτωση των 100% των προσαυξήσεων, εφόσον καταφέρεις και πληρώσεις τη συνολική οφειλή σου σε 6 δόσεις. Εάν δε έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις σε 7 έως 10 δόσεις, η έκπτωση των προσαυξήσεων είναι στο 75%, εάν δε ρυθμίσεις την οφειλή σου το ανώτατο όριο της ρύθμισης παρατείνεται μέχρι τις 31/12/2013. Αυτό σημαίνει αυτόματα, ότι χρειάζεσαι το ποσό της προκαταβολής, που με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνει κανείς ότι το ταμείο μας δεν θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές, αλλά θέλει να εξοντώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδιώκει να μαζέψει χρήματα, προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες, διότι εφόσον έχουμε αδυναμία να πληρώσουμε τη δίμηνη εισφορά μας, η οποία είναι 850 €, πώς γίνεται να πληρώσεις 1150 έως 1300 € δόση ανάλογα με το ποσό οφειλής;

-Από την ώρα που έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια ασφαλιστική εισφορά και το τελευταίο χρόνο έχουμε αδυναμία πληρωμών, εάν δεν μπορούν να μας σφραγίσουν τα βιβλιάρια ή να μας δώσουν ασφαλιστική ενημερότητα, τότε πρέπει να μας επιστρέψουν τα χρήματά μας έντοκα, όπως πράττουν και αυτοί.

-Διαπιστώθηκε ότι συνάδελφός μας θεμελίωσε 39 χρόνια εργασίας, ήτοι 8 χρόνια στα καράβια  (ΝΑΤ) και 31 χρόνια (ΤΣΑ) Ο.Α.Ε.Ε., στα 62 του χρόνια συνταξιοδοτήθηκε με το ποσό των 440€. Εάν αυτό δεν είναι εξαθλίωση και ομηρία των απόμαχων δουλειάς τότε τι είναι;

– Δυστυχώς το ταμείο μας δεν εξετάζει τις περιπτώσεις των χρόνων της θεμελίωσης εργασίας και φυσικά επειδή το σύνολο των συναδέλφων μας θα είναι με διαδοχική ασφάλιση, θα υποστεί μείωση κατά 30% και φυσικά θα υπάρξει αύξηση των ασφαλίστρων κατά 30%».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το