Photo Gallery, Τοπικά

Δώρο για 30χρονη νεφροπαθή από το Βόλο


Η 30χρονη αντιμετώπιζε πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας εδώ και οκτώ χρόνια

 

Υποβλήθηκε σε πετυχημένη μεταμόσχευση από πτωματικό δότη

 

Δώρο ζωής για 30χρονη νεφροπαθή από το Βόλο, η οποία υποβλήθηκε προχθές στον Ευαγγελισμό σε πετυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από πτωματικό δότη. Η 30χρονη αντιμετώπιζε πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας εδώ και οκτώ χρόνια περιμένοντας καρτερικά την ώρα της μεταμόσχευσης. Πλέον μπορεί να ατενίσει τη ζωή της με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Το περασμένο Σάββατο ένας 23χρονος έχανε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Και μέσα στην τραγικότητα της κατάστασης το συγγενικό του περιβάλλον βρήκε την ψυχική πυγμή για να συναινέσει στη δωρεά τεσσάρων οργάνων. Αμέσως στήθηκε γέφυρα ζωής στον Ευαγγελισμό και πραγματοποιήθηκε η λήψη των οργάνων του, δηλαδή το συκώτι που μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο, η καρδιά στο Ωνάσειο και οι δύο νεφροί. Ο 23χρονος χάρισε ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους του και μία από αυτούς ήταν και η 30χρονη από το Βόλο, η οποία ειδοποιήθηκε από τον Ευαγγελισμό να μεταβεί εκεί για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση στο νεφρό. Το χειρουργείο έγινε προχθές Κυριακή και, όπως τονίζεται από τον τοπικό σύλλογο νεφροπαθών, η μεταμόσχευση, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις, ήταν επιτυχής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή ήταν ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο δώρο για τη 30χρονη νεφροπαθή, η οποία δίνει το δικό της αγώνα εδώ και οκτώ χρόνια κάνοντας πλύση περιτοναϊκής κάθαρσης. Ο 23χρονος χάρισε ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους του.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η 30χρονη είχε κληθεί από τους γιατρούς ακόμη μία φορά για να δεχθεί το μόσχευμα του νεφρού, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να το δεχθεί. Ευτυχώς τη δεύτερη φορά τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα και πλέον φαίνεται ότι μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της.

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής για τη λήψη νεφρού βρίσκονται 65-70 άτομα από το Νομό Μαγνησίας με την ηλικία των νεφροπαθών να ξεκινάει από 20 ετών και να καταλήγει ακόμη και 72 ετών.

Μολονότι το πρωτόκολλο αναφέρει ότι η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει με άτομα ηλικίας μέχρι και 65 ετών, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις πανελλαδικά που έγιναν μεταμοσχεύσεις και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Προ ημερών ο νεφρός ενός εφήβου έγινε δεκτός από έναν 72χρονο που βρισκόταν στη λίστα.

Είναι η έκτη περίπτωση φέτος στο Νομό Μαγνησίας που νεφροπαθής υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση, εκ των οποίων οι πέντε περιπτώσεις ήταν από πτωματικό δότη και η μία από ζώντα δότη. Πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί δύο μεταμοσχεύσεις και πρόπερσι μία.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιαννάκος, παρά την οικονομική κρίση ο κόσμος δεν ξεχνά το συνάνθρωπό του, τους νεφροπαθείς και συνεχίζει να προχωρεί σε τέτοιες σημαντικές πράξεις αλληλεγγύης και προσφοράς. Γιατί για τους νεφροπαθείς είναι προσφορά ζωής η λήψη ενός νεφρού.

Εκτός από το κομμάτι της προσωπικής υγείας η μεταμόσχευση επενεργεί θετικά και στο θέμα των οικονομικών δαπανών. Δηλαδή ένας νεφροπαθής που κάνει αιμοκάθαρση, κοστίζει στο Κράτος 2.300-2.500 ευρώ το μήνα για 13 αιμοκαθάρσεις που θα κάνει. Ένας όμως νεφροπαθής που έκανε μεταμόσχευση, κοστίζει πολύ λιγότερα, δηλαδή περίπου 800-1000 ευρώ που αντιστοιχούν ουσιαστικά στη φαρμακευτική δαπάνη.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το