Photo Gallery, Τοπικά

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου



Από προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

Από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε… προεκλογικό κλίμα

Δημοτική Αρχή: Κινούμαστε στην κατεύθυνση της οικονομικής εξυγίανσης, το 2012 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά

Άρωμα εκλογών στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να διαγκωνίζονται μεταξύ τους σε αντιμνημονιακό λόγο και να καταγγέλλουν την πλειοψηφία ως «μακρύ χέρι» της κυβερνητικής πολιτικής που έχει βυθίσει τους πολίτες στην ύφεση, ενώ η κ. Ζέττα Μακρή διαχώρισε τη θέση της από τη… μισή Νέα Δημοκρατία. Στη χθεσινή συνεδρίαση και αποκλειστικά επί της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο Δήμαρχος Βόλου δήλωσε πως στη λήξη της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής ο Δήμος θα είναι οικονομικά υγιής και θα έχει θέσει τις βάσεις για έναν ανορθωτικό κύκλο. Η κ. Ζέττα Μακρή όταν προκλήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση από το δημοτικό σύμβουλο κ. Κλημόπουλο, ο οποίος επέρριψε ευθύνες για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και στις ηγεσίες, οι οποίες τον διοίκησαν με τη «σημαία» της ΝΔ, απάντησε πως «με αυτούς τους ανθρώπους δεν ταυτίστηκε ποτέ γιατί ποτέ δεν συμμετείχε στη διαχείριση και ποτέ δεν τη βοήθησαν εκλογικά. Δήλωσε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της δεν είχαν σκιές, ενώ με όλους τους άλλους τα χνώτα της δεν ταυτίστηκαν ποτέ».

 

 

Ρεπορτάζ:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Σε προεκλογικό κλίμα κινήθηκε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο όπου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2012. Ο Δήμαρχος υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε για να εξασφαλιστεί πλεόνασμα της χρήσης του 2011 ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο και από την αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Νατάσσα Οικονόμου τονίστηκε ότι δεν έχει μπει «πάτος στο βαρέλι» και το 2012 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά.

Η κ. Ζέττα Μακρή που ανοιχτά κατήγγειλε τη διοίκηση του κ. Κ. Μήτρου, δήλωσε ότι το μόνο που πέτυχε ο «Καλλικράτης» ήταν η μείωση της διαφθοράς.

 

Ο προϋπολογισμός

Κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού λήφθηκαν υπόψη η πρόβλεψη των εσόδων από τους ΚΑΠ μειωμένων σε ποσοστό 15% σε σχέση με αυτά που έλαβε ο Δήμος το 2011, ο υπολογισμός των αναπτυξιακών – επενδυτικών πόρων της Τ.Α. (ΣΑΤΑ), των επιχορηγήσεων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων κ.ά. στο ύψος των ποσών που έλαβε ο Δήμος το 2011. Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με απαγόρευση πρόβλεψης επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Αν δοθούν επιπλέον ποσά στους Δήμους, θα εγγραφούν στους προϋπολογισμούς τους με αναμορφώσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι μειωμένος κατά 16 εκατ. €, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2011. Ακόμη, δεν έχει συμπεριληφθεί σημαντικό μέρος επισφαλών απαιτήσεων (περίπου 5 εκατ. €), για τις οποίες εκτιμάται ότι είναι αδύνατο να εισπραχθούν. Στη διάρκεια του 2011, καταβλήθηκε από το Δήμο Βόλου μεγάλο μέρος από τις οφειλές παρελθόντων ετών, τόνισε η αντιδήμαρχος.

Ενδεικτικά, μέχρι τη λύση ή τη συγχώνευση των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων των πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν στο νέο Δήμο Βόλου, καταβλήθηκαν στους προαναφερθέντες φορείς 6 εκατ. €, από τα οποία το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αφορούσε σε οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών στο προσωπικό τους, σε βάθος χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο 2010, καθώς και σε οφειλές για ασφαλιστικές και φορολογικές εκκρεμότητες των πρώην νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων, ενώ, μετά τον έλεγχο των εκκαθαριστών, ο Δήμος ανέλαβε και έχει ήδη εξοφλήσει άλλες 600 χιλ. € για οφειλές δεδουλευμένων και έχει ήδη δρομολογηθεί η εξόφληση επιπλέον 100 χιλ. € περίπου, μέχρι το τέλος του 2011. Όσον αφορά στις επιχορηγήσεις του νέου νομικού προσώπου και της νέας κοινωφελούς επιχείρησης, έφτασαν στα 3,25 εκατ. € και στις 750 χιλ. € αντίστοιχα, σύμφωνα με το διετές πρόγραμμα της νέας κοινωφελούς, μέσα από τις οποίες εξοφλήθηκε και μεγάλο μέρος οφειλών παρελθόντων ετών (ρυθμίσεις με ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, δεδουλευμένα, προμηθευτές) και συγκεκριμένα περίπου 900 χιλ. € από το ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και 105 χιλ. € από την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Από το σύνολο των περίπου 3,6 εκατ. € που αφορούσαν σε υποχρεώσεις από ασφαλιστικές εκκρεμότητες των πρώην Δήμων, σύμφωνα με τα δεδομένα της οικονομικής απογραφής του νέου Δήμου, εξοφλήθηκε ποσό πάνω από 2,4 εκατ. €, ενώ αποδόθηκαν περίπου 8,5 εκατ. € για εξόφληση υποχρεώσεων σε πιστωτές του Δήμου (για έργα, προμήθειες) από το 2010 και πριν, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες του Δήμου από μεταφερόμενες λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης αρμοδιότητες, χωρίς την αντίστοιχη απόδοση πόρων (π.χ. τα οδοιπορικά υπαλλήλων για τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη των άλλων Δήμων του Νομού, τα οποία καταβάλλονται από τα ίδια έσοδα του Δήμου, θα ξεπεράσουν τις 70 χιλ. € μέχρι το τέλος του 2011).

Παράλληλα, υπήρξε μείωση – σε σχέση με τα ήδη μειωμένα κατά το 2010 – των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (41,2 εκατ. € το 2010 – 38,8 εκατ. € η εκτίμηση για το 2011, από τους οποίους τα 25 εκατ. € αφορούν στη μισθοδοσία μόνο του στενού Δήμου) – ενώ επισημαίνεται ότι η προβλεπόμενη μείωση των ΚΑΠ για τη νέα χρονιά ξεκίνησε ήδη από το 2011, αφού οι ΚΑΠ του Νοεμβρίου ήρθαν μειωμένοι κατά 15% – και πολύ μεγάλη μείωση των εσόδων από τους αναπτυξιακούς πόρους (προϋπολογισθέντα 24 εκατ. € – εισπραχθέντα περ. 6 εκατ. €), ενώ το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» δεν ξεκίνησε ακόμη και η χρονιά τελειώνει.

 

Δεν εισέπρατταν οφειλόμενα οι πρώην ΟΤΑ

Όσον αφορά στα ίδια έσοδα του Δήμου, ανήλθαν, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, στα 5 εκατ. € περίπου, δηλαδή γύρω στο 53% των προϋπολογισθέντων (στο παραπάνω ποσό δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη). Το τελευταίο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: Καταρχάς, στην οικονομική αδυναμία των δημοτών, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, και στην ανεδαφική και αδιέξοδη ρύθμιση για την τακτοποίηση οφειλών προς τους ΟΤΑ, που αποφάσισε η κεντρική διοίκηση και η οποία στέρησε από τους Δήμους τη δυνατότητα να εισπράξουν, έστω και περιορισμένα κάποια ποσά, με τους δυσβάσταχτους προβλεπόμενους για την ένταξη στη ρύθμιση όρους. Επίσης, στη συσσώρευση μακροχρόνιων οφειλών και στην αμέλεια είσπραξης εσόδων στους πρώην ΟΤΑ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έλλειψη υποδομών και εισπρακτικών μηχανισμών σε πρώην Δήμους (Δήμοι που δεν είχαν εισπράξει ποτέ ΤΑΠ, αβεβαίωτα έσοδα εδώ και πολλά χρόνια, έλλειψη στοιχείων οφειλετών, έλλειψη μηχανοργάνωσης κ.ά.), αλλά και στην αδυναμία άμεσης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας (απουσία ολοκληρωμένης καταγραφής και φακέλων, πολλά μίσθια χωρίς ενοικιαστή, πολλά χωρίς τις απαραίτητες άδειες κ.ά.) – στοιχεία τα οποία επισημάνθηκαν και στις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών.

 «Με τη λιτή και αυστηρή ωστόσο διαχείριση, που ακολουθήθηκε ευλαβικά στη διάρκεια της χρονιάς, πετύχαμε να εξοφληθεί σημαντικά μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων προηγούμενων ετών, ύψους περίπου 14 εκατ. € (μέχρι τη σύνταξη του προϋπολογισμού), με αποτέλεσμα την οικονομική ελάφρυνση και τη σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας του Δήμου, ενώ οι μεταφερόμενες από το 2011 οφειλές είναι της τάξης των 2,5 εκατ. € (σύμφωνα με τη νομοθεσία, μέσα στο 2011 έπρεπε να εξοφληθούν πρώτα οι οφειλές προηγούμενων ετών μέχρι το 2010, ενώ από την τρέχουσα χρήση μόνο οι δαπάνες για λειτουργικές ανάγκες). Επομένως, το θετικό ισοζύγιο για το Δήμο Βόλου το 2011 κυμαίνεται μεταξύ 11 και 12 εκατ. €» δήλωσε η αντιδήμαρχος.

 

«Δεν έχει βρεθεί ο πάτος στο βαρέλι»

«Είναι γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του νέου Δήμου από το παρελθόν δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί πλήρως, δεν έχουμε βρει ακόμη «πάτο στο βαρέλι». Όσον αφορά στις λυθείσες επιχειρήσεις των πρώην Δήμων, παρά το ότι έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλες οι οφειλές δεδουλευμένων στους εργαζομένους τους, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το σύνολο των υπολειπόμενων υποχρεώσεών τους προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, τρίτους, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισής τους, η οποία δε θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, λόγω του μεγέθους κάποιων από αυτές», σημείωσε η αντιδήμαρχος. Σημειώνεται ότι, μόλις στις 14-12-2011, υπογράφτηκε απόφαση για την κατανομή της 3ης δόσης ΣΑΤΑ για το 2011 για τους ΟΤΑ της χώρας, από την οποία αντιστοιχεί στο Δήμο Βόλου ποσό 1.066.742 €.

 

Οι μειοψηφίες

Η μείζονα μειοψηφία υποστήριξε ότι οι επισφαλείς πόροι και τα χρέη των πρώην οργανισμών και επιχειρήσεων είναι βραδυφλεγής βόμβα για το Δήμο και επισημάνθηκε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός, ενώ δεν προστατεύει τους δημότες από το μνημόνιο.

Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή χαρακτηρίστηκε μνημονιακή και οι μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη «φιάσκο». Επίσης εκτιμήθηκε ότι ο προϋπολογισμός είναι αναμάσημα υπηρεσιακών προτάσεων πασπαλισμένος με επικοινωνιακή σκόνη ως κουραμπιές χριστουγεννιάτικος. Επίσης καταγγέλθηκε πολιτική και υπηρεσιακή αδιαφορία.

Η παράταξη της ΛΑΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, κατήγγειλε τον «Καλλικράτη» που κατά την κρίση των μελών της επεκτείνει την επιχειρηματική δράση των Δήμων.

Επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρχουν δωρεάν παροχές στους πολίτες και τονίστηκε πως πρέπει να γίνει ανατροπή της πολιτικής με το λαό να παίρνει την εξουσία στα χέρια του. Επίσης ασκήθηκε κριτική σε όλα τα κόμματα για να αντιδράσει ο κ. Πατσιαντάς, που παρουσίασε το αγωνιστικό πλαίσιο που κατέθεσε η παράταξή του στην Κεντρική Ένωση Δήμων για ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση. Ο κ. Πατσιαντάς άρχισε την τοποθέτησή του καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και ζήτησε διεκδίκηση λύσεων για τους πολίτες, από την τοπική εξουσία. Τόνισε πως η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι η συνέχεια του θιάσου του ΠΑΣΟΚ και η τοπική αυτοδιοίκηση κινδυνεύει να τραπεί σε πειθήνιο όργανο του κράτους. Ο ίδιος τόνισε ότι αμφισβητείται για τους ΟΤΑ η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και αποδοκίμασε τις δυνάμεις που βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως χώρο εφαρμογής των κυβερνητικών θέσεων. Τέλος ζήτησε από τον κ. Σκοτινιώτη να πάρει πρωτοβουλίες και να πάψει να ακολουθεί διαχειριστική λογική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ ο κ. Κλημόπουλος δήλωσε ότι η ομάδα πλειοψηφίας αποτελεί μειοψηφία στην κοινωνία και προσπαθεί να επιβάλλει παράνομα τις απόψεις της.

 

Ο Δήμαρχος

Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε πως η συζήτηση επί του προϋπολογισμού αποτελεί πεδίο για πλειοδοσία εκ μέρους της αντιπολίτευσης που δικαιολογείται καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Με σκωπτικό ύφος δήλωσε πως οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών μίλησαν ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού του οποίου τα προβλήματα θα λύσουν …μετά τις 19 Ιανουαρίου. «Το μεγάλο ζητούμενο και εθνικός στόχος είναι το κατά πόσο θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις πολιτικές αναμετρήσεις μας στο δημοκρατικό ευρωπαϊκό γήπεδο Από κει και πέρα θα μπορεί να λέει ο καθένας την υπερβολή του και να καταθέτει το πολιτικό του σχέδιο. Καταστροφή θα είναι αν η Ελλάδα βγει από το ευρωπαϊκό γήπεδο της προοπτικής της και θα αγοράζουν τη χώρα κοψοχρονιά», είπε. Σημείωσε πως ο «Καλλικράτης» άργησε και απαντώντας στον κ. Πατσιαντά δήλωσε πως έχει ζητήσει κινητοποίηση της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά και το ρόλο της αυτοδιοίκησης.

«Αν γίνει αυτό που όλοι απευχόμαστε και βγούμε από το ευρώ, θα φταίει η αριστερά», αναρωτήθηκε ο κ. Πατσιαντάς και δήλωσε πως η τοπική κοινωνία δεν αισθάνεται την δημοτική αρχή στο πλευρό της γιατί «πατάει σε δύο βάρκες».

Επί του προϋπολογισμού τόνισε πως η Δημοτική Αρχή κινήθηκε στην κατεύθυνση της οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου, της αξιοποίησης κάθε προγράμματος και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Δήμου να στηρίξει τους αδύναμους δημότες.

«Νομίζω ότι και στα τρία επίπεδα ο απολογισμός είναι θετικός και κλείνει η χρονιά με θετικό ισοζύγιο 12 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ξέρω πόσο αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα αυτού του γεγονότος γιατί δεν υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το