Photo Gallery, Οικονομία

Χαμηλότερος ΦΠΑ για αγορές με κάρτες;

Σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τόνωση των εισπράξεων


 

Εξάμηνη παράταση στις εγγυήσεις του Δημοσίου για δάνεια σε επιχειρήσεις

 

Ένα νέο σενάριο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και για την είσπραξη ΦΠΑ από το Δημόσιο επεξεργάζονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τη μείωση του ΦΠΑ κατά 3% στις αγορές με κάρτα, κάτι που αποτελεί πρόταση των τραπεζών η οποία είχε υποβληθεί στην κυβέρνηση πριν ένα χρόνο.

Δεν αφορά μόνο τις πιστωτικές αλλά και τις χρεωστικές, που χρησιμοποιούνται αντί μετρητών με απευθείας χρέωση λογαριασμού καταθέσεων και δεν έχουν επιβαρρύνσεις με τόκους. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο σε καταθετικό λογαριασμό.

Παρ’ ότι η πρόταση υπήρχε εδώ κι ένα χρόνο, η κυβέρνηση επέλεξε να υιοθετήσει το μέτρο της φοροκάρτας, η οποία όμως δεν «περπάτησε» και τώρα επαναφέρει την αρχική πρόταση. Στην περίπτωση που ένας καταναλωτής επιλέξει τη χρήση χρεωστικής κάρτας, μπορεί να ο ίδιος έχει όφελος από την αυτόματη μείωση του ΦΠΑ, το δε δημόσιο να εισπράττει εγκαίρως το φόρο ο οποίος, εφόσον θα παρακρατείται μέσω της κάρτας, θα αποδίδεται από τις τράπεζες.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το protothema.gr, οι σχετικές πληροφορίες παραπέμπουν σε μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%, ανάλογα με το προϊόν και την υπηρεσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί, ενώ διαθέτει και τη “σφραγίδα” της τρόικας και της ομάδας του Χορστ Ράιχενμπαχ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι όταν οι συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, όπως επίσης και στην περίπτωση χρήσης τραπεζικών επιταγών- δεδομένου ότι τα χρήματα αποδίδονται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με τις οποίες έγινε η συναλλαγή- η ίδια η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια θα αποδίδει το ποσό της συναλλαγής, πλην ΦΠΑ, στις επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με τη στρατηγική αυτή, περιορίζει αισθητά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, τουλάχιστον 200.000 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν ούτε μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο.

 

Παράταση στις εγγυήσεις

για δάνεια σε επιχειρήσεις

 

Παράταση έξι μηνών, ως το τέλος Ιουνίου 2012, δίνει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στο καθεστώς των εγγυήσεων που παραχωρεί το Δημόσιο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον δανεισμό τους από τις τράπεζες, εφόσον υποβάλλουν αίτηση ως το τέλος του 2011.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, μετά την τροποποίηση, «οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας υποβάλλονται στα Πιστωτικά Ιδρύματα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτών την 31.12.2011», ενώ η «παράταση της εγγύησης θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι την 30.06.2012».

Με την απόφαση του κ. Σαχινίδη, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2011, τροποποιείται η υπ’ αριθμ. 2/55608/0025/17-08-2011 (ΦΕΚ Β´1837/18-08-2011) απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για το προσωρινό πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης με την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις διαμορφώνονται πλέον ως εξής:
1. Παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε δανειακές συμβάσεις σε ευρώ που θα καταρτισθούν από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας και μέχρι την 30.06.2012 μεταξύ των επιχειρήσεων του άρθρου 2 παρ. 2α και των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα, έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και υπόκεινται στην εποπτεία της και αφορούν τη χορήγηση: α) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κεφαλαίων κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός, κ.λπ.) ή/και πίστωσης για επενδυτικούς σκοπούς, β) σε μεγάλες επιχειρήσεις, πίστωσης για επενδυτικούς σκοπούς.
2. Για την παροχή των εγγυήσεων του παρόντος άρθρου καταβάλλεται ανάλογη προμήθεια ασφαλείας από τις επιχειρήσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
3. Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πιστωτικό ιστορικό ή βαθμολογία που βασίζεται σε ισολογισμό, όπως είναι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, η ειδική προμήθεια ασφαλείας ορίζεται στο 3,8%.

4. Η προμήθεια δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την προμήθεια που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη μητρική/μητρικές επιχειρήσεις.
5. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύναται να χορηγείται έκπτωση μέχρι 15% επί της ετήσιας προμήθειας ασφαλείας που καταβάλλεται για νέες εγγυήσεις, χορηγούμενες σύμφωνα με τις προμήθειες ασφαλείας που προβλέπονται. Για την υπόλοιπη διάρκεια του εγγυημένου δανείου εφαρμόζονται οι προμήθειες ασφαλείας που προβλέπονται στο Παράρτημα Α χωρίς έκπτωση.
6. Η εγγύηση δεν υπερβαίνει το 70% του δανείου.
7. Η εγγύηση έχει μέγιστη διάρκεια δέκα (10) ετών έναντι παροχής ανάλογης προμήθειας ασφαλείας από τη δικαιούχο (δανειολήπτρια) επιχείρηση προς το Ελληνικό Δημόσιο.
8. Το μέγιστο ύψος του εγγυημένου δανείου αποτελεί συνάρτηση των οικονομικών μεγεθών της δανειολήπτριας επιχείρησης και δεν υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό της κόστος για το 2010.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το