Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις δέρματος

 

Για διάγνωση πιθανού μελανώματος ή άλλης μορφής καρκίνου
Για διάγνωση πιθανού μελανώματος ή άλλης μορφής καρκίνου

Μεγάλη είναι η προσέλευση των πολιτών στα ιδιωτικά ιατρεία των δερματολόγων της πόλης, προκειμένου να συμμετάσχουν στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για διάγνωση πιθανού μελανώματος ή άλλης μορφής καρκίνου. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 300 πολίτες θα εξυπηρετηθούν για ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί. Επίσης στις αντίστοιχες περυσινές εξετάσεις, σε ένα ποσοστό 7,5% του πληθυσμού πανελλαδικά που εξετάστηκε, ετέθη η κλινική υποψία δερματικής κακοήθειας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, όπου με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), διοργανώνεται εβδομάδα πρόληψης από 27 έως 31 Μαΐου, με δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους.

Η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος οργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος, υπό την αιγίδα του Ευρωμελανώματος της ΕΔΑΕ και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).
Κατά τη διάρκεια Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, οι δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται ήδη στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και διενεργούν δωρεάν εξετάσεις για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Στη Μαγνησία το ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή στις εξετάσεις είναι μεγάλο.

Όπως τόνισε η δερματολόγος κ. Δήμητρα Ντάσιου που συμμετέχει στην πρωτοβουλία, ήδη για την τρέχουσα εβδομάδα έχουν κλειστεί όλα τα ραντεβού με πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στις προληπτικές εξετάσεις για διάγνωση μελανώματος. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος ευαισθητοποιείται περισσότερο για τα θέματα του καρκίνου του δέρματος και γι’ αυτό το λόγο έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα αντίστοιχα ιδιωτικά ιατρεία.

Στο Βόλο οι εθελοντές δερματολόγοι, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για δωρεάν εξετάσεις, είναι πέντε. Εκτιμάται ότι συνολικά 300 άτομα θα εξεταστούν.

Όπως τονίζεται από τους δερματολόγους, λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος η απήχηση του κόσμου αυξάνεται και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εξετάζονται. Πιο συγκεκριμένα το 2012 εξετάστηκαν 6.103 άτομα, με το 66,3% να αφορά σε γυναίκες, υπερβαίνοντας συνολικά σε αριθμό τον αντίστοιχο περασμένων ετών. Διακόσια τρία άτομα ανέφεραν θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα, ενώ 81 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος. Από τους τελευταίους, οι τριάντα περιπτώσεις αφορούσαν περιπτώσεις μελανώματος.
Το 25% των εξετασθέντων ατόμων κατατάχθηκε μετά την κλινική εξέταση σε ευαίσθητο στον ήλιο φωτότυπο (φωτότυπος Ι ή ΙΙ), ενώ σε υψηλό επίσης ποσοστό καταγράφηκε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων (33%). Θετικό για τη χώρα μας εύρημα αποτέλεσε η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (2,71%), με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά.
Τα τελικά αποτελέσματα είχαν επιγραμματικά ως εξής: 88 βλάβες ύποπτες κλινικά για μελάνωμα, 68 βλάβες ύποπτες για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, 14 βλάβες ύποπτες για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ σε 292 ακόμη ασθενείς διαπιστώθηκαν βλάβες που αν και κρίθηκαν ύποπτες δεν ήταν σαφής ο κλινικός διαγνωστικός χαρακτηρισμός τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το