Photo Gallery, Τοπικά

Διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τη μαρίνα

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου για τη χωροθέτηση της μαρίνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων

Μετά από έντονες διαφωνίες με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος, βρέθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου, σημείο κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ των τοπικών φορέων για την κατασκευή μαρίνας στο λιμάνι. Το «Κορδόνι» αποκλείστηκε ρητά και κατηγορηματικά ως σημείο κατασκευής της υποδομής και το μήνυμα που για μια ακόμα φορά έλαβε η διοίκηση του ΟΛΒ ήταν ξεκάθαρο, γεγονός που την οδήγησε σε αναδίπλωση.

Χθες, μετά από αντιδράσεις του προέδρου της διοίκησης του ΟΛΒ Γ. Πρίγκου, ο οποίος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει μπροστά στις αντιδράσεις του δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΤΕΕ Μαγνησίας, αποφασίστηκε η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τη χωροθέτηση της μαρίνας στο λιμάνι του Βόλου, δεδομένου ότι η θέση που προτείνεται από τη μελέτη του Προγραμματικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης (master plan) κρίνεται ακατάλληλη.

Ο Οργανισμός Λιμένος θα αναθέσει στο μελετητή συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα κοστολογηθεί και θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Στο Γ. Πρίγκο ασκήθηκε έντονη κριτική για τη στάση του και επισημάνθηκε ότι ο ΟΛΒ έπρεπε ήδη να έχει απομακρύνει προς τη γ΄ προβλήτα τις οχλούσες εμπορευματικές δραστηριότητες προκειμένου να απελευθερωθεί η α’ προβλήτα, ώστε να σχεδιαστούν υποδομές.

Στη δυτική λιμενολεκάνη, σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασαν ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, θα μπορέσει να χωροθετηθεί και η μαρίνα, χωρίς να επηρεάζεται η κεντρική παραλία του Βόλου. Η λύση όμως απαιτεί τη σύνταξη νέας μελέτης, η ανάθεση της οποίας θα πρέπει να ξεπεράσει το «σκόπελο» του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Λ.Β. που φέρεται να εμμένει στο αρχικό σχέδιο, χωροθέτησης του έργου στο «Κορδόνι».

«Η μαρίνα συνιστά έργο μεγάλης προτεραιότητας διότι θα δώσει δυναμική τουριστική προοπτική στην περιοχή, εισόδημα και θέσεις εργασίας. Αναζητήσαμε όμως εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτησή της, προκειμένου το έργο να είναι καθολικής αποδοχής. Στόχος μας είναι και να κατασκευαστεί μαρίνα στην πόλη, αλλά και η παραλία να παραμείνει άθικτη» τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης, ο οποίος ανοιχτά κατηγόρησε το Γ. Πρίγκο για τη στάση του καταλογίζοντας εμμονικές συμπεριφορές.

«Αν ξεφύγουμε από εμμονές, μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεκινάμε από την κοινή παραδοχή ότι η δημιουργία μαρίνας στην πόλη του Βόλου αποτελεί έργο κορυφαίας προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μια τελευταία προσπάθεια, μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και πριν το θέμα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση της μαρίνας, αφού στις άλλες επιλογές του μάστερ πλαν υπάρχει συμφωνία απ’ όλες τις πλευρές. Στόχος μας είναι σε επόμενη συνάντηση -το συντομότερο- να καταλήξουμε σε μια επιλογή που θα τύχει καθολικής αποδοχής. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι τοπικοί φορείς να προσέλθουμε με κοινή άποψη στις συζητήσεις με τον αρμόδιο υπουργό, ενδυναμώνοντας σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της πόλης μας» σημείωσε.

Η λύση

Ως προσφορότερη συζητείται καταρχήν η λύση της δυτικής λιμενολεκάνης, με την παραδοχή ότι οι οχλούσες χρήσεις της 1ης προβλήτας πρέπει να μεταφερθούν στην 3η προβλήτα, ώστε η 1η προβλήτα να αξιοποιηθεί για την ακτοπλοΐα και για άλλες τουριστικές χρήσεις. «Εάν αυτή η κεντρική παραδοχή υιοθετηθεί και αποδειχθεί οικονομικά ρεαλιστική – που εμείς πιστεύουμε ότι είναι – τότε ανοίγονται εναλλακτικές δυνατότητες, ώστε και τη δημιουργία μαρίνας στην πόλη να επιτύχουμε, και τη διατήρηση της παραλίας με τη σημερινή της μορφή να διασφαλίσουμε, και το περιβάλλον να προστατεύσουμε» επισήμανε ο κ. Σκοτινιώτης.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός τόνισε ότι το μάστερ πλαν του λιμανιού του Βόλου θα σηματοδοτήσει το μέλλον της πόλης για τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ομόφωνες και να διασφαλίζουν ότι το λιμάνι θα είναι λειτουργικό, παραγωγικό και σύγχρονο. «Η μαρίνα πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στην πόλη» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι τοπικοί φορείς θα περιμένουν τα εναλλακτικά σενάρια από το μελετητή, ώστε με ενότητα να καταλήξουν στην καλύτερη λύση, για το Βόλο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σ. Αναγνώστου επισήμανε ότι «από τη σύσκεψη βγήκε κάτι πολύ θετικό, ότι όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα αποφασίσουμε με βάση τις νέες προτάσεις που θα υποβάλει ο μελετητής, ώστε να μην πειράξουμε την παραλία του Βόλου, η οποία πραγματικά αποτελεί κόσμημα για την πόλη».

Η χθεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Πάνου Σκοτινιώτη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, του προέδρου της ΟΛΒ Α.Ε. Γ. Πρίγκου, του προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας Σ. Αναγνώστου, του δημοτικού συμβούλου Βόλου και μέλους του Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε. Δ. Δερβένη, του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας Π. Σούρλα, του μελετητή του master plan Ν. Παναγόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το