Photo Gallery, Τοπικά

Διαμαρτυρία εθελοντών για άνιση μεταχείριση

Αφήνουν επί ώρες την εργασία τους, τα παιδιά τους και πολλές άλλες υποχρεώσεις τους, ξοδεύουν δικά τους χρήματα για να καλύψουν το κόστος των περιπολιών. Για έξι τουλάχιστον ώρες βρίσκονται καθηλωμένοι, ατενίζοντας με κιάλια την περιοχή, στο πυροφυλάκειο της Ανωμαλιάς ελέγχοντας για τυχόν πυρκαγιά.

Είναι οι άνθρωποι του εθελοντισμού, που σε στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, χειμώνα – καλοκαίρι βρίσκονται στις επάλξεις της προσφοράς.

Το διάστημα αυτό των υψηλών θερμοκρασιών βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και καθημερινά διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα στο πλαίσιο των περιπολιών και της περιφρούρησης των δασών του Βόλου. Οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης περιπολούν καθημερινά -από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα- για τον εντοπισμό τυχόν πυρκαγιάς, αλλά και την αποτροπή επίδοξων εμπρηστών.

Στις επάλξεις βρίσκονται εδώ και 12 χρόνια με την προσφορά τους να είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και σεβαστή.

Με την οικονομική κρίση και τη δραματική περιστολή των κονδυλίων για την πολιτική προστασία, οι εθελοντές αναγκάζονται να βάζουν «βαθύτερα το χέρι στην τσέπη» για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά μετακίνησής τους και δράσης τους.

Γνωρίζουν τις καταστάσεις, όπως και τις υποχρεώσεις τους. Νιώθουν όμως πικρία και απογοήτευση, που θα εκφράσουν και με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, για άνιση και άδικη μεταχείριση σε βάρος τους, αφού η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας (με την άδεια του αντιπεριφερειάρχη κ. Κοπάνα) έχει παραχωρήσει τη χρήση κρατικού αυτοκινήτου σε νεοεμφανιζόμενη εθελοντική ομάδα της Αγριάς.

Τη στιγμή που εκείνοι, εδώ και χρόνια, δεν ζητούν από την Πολιτεία, αλλά με δικά τους μέσα και πόρους συνδράμουν καθοριστικά στις κινητοποιήσεις του κρατικού μηχανισμού διάσωσης.

Η επιστολή θα είναι κοινή και θα υπογράφεται από εκπροσώπους της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, την περασμένη εβδομάδα, στη λήξη της επιχείρησης διάσωσης 27χρονης στην περιοχή της Λαμπινούς, εμφανίστηκαν μέλη εθελοντικής οργάνωσης Αγριάς με αυτοκίνητο που έφερε διακριτικές πινακίδες κυκλοφορίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τους γνωστοποιήθηκε ότι το αυτοκίνητο παραχωρήθηκε με άδεια του αντιπεριφερειάρχη.

Οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων χαρακτηρίζουν την παραχώρηση του κρατικού αυτοκινήτου «πρόκληση» και «απαξίωση» του δικού τους έργου. Επισημαίνουν πως όταν η υποστήριξη δεν στηρίζεται σε δικαιοσύνη, αξιοκρατία και ισονομία τότε είναι επίδειξη ισχύος κακής ποιότητας και υποτίμησης της νοημοσύνης.

Οι δύο προαναφερόμενες ομάδες διαθέτουν δικά τους οχήματα και μάλιστα επιχειρησιακά. Αποκτήθηκαν είτε με ιδίους πόρους των εθελοντικών οργανώσεων, είτε με τη συνδρομή πολιτών οι οποίοι αναγνωρίζουν το έργο τους.

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά -όπως σημείωσε εκ μέρους της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων ο κ. Βασίλης Ηλιόπουλος- πως «κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τους εθελοντές δεδομένους και κυρίως να τους απαξιώνει και να τους υποτιμά».

Καθημερινά μέλη των εθελοντικών οργανώσεων σε συνεργασία βρίσκονται στο πυροφυλάκειο της Λέσχης στην Ανωμαλιά. Από αυτό μάλιστα συντονίστηκε η πρόσφατη άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή του Άνω Βόλου.

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα οι εθελοντές παρακολουθούν με κιάλια την ευρύτερη περιοχή για τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε περίπτωση φωτιάς, στόχος είναι η άμεση κινητοποίηση για την κατάσβεσή της.

Καθημερινά οι εθελοντές των δύο ομάδων διανύουν με τα οχήματά τους αρκετά χιλιόμετρα στις περιπολίες που αναπτύσσουν γύρω από τα περιαστικά δάση, Γορίτσα, Ανωμαλιά, Άνω Βόλος. Άλσος στη Νέα Ιωνία. Το κόστος του καυσίμου υπολογίζεται σε 100 ευρώ περίπου την εβδομάδα.

Έμειναν τελικά μόνοι

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων φαίνεται να έμειναν οι δύο εθελοντικές ομάδες που σταθερά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και έχουν άμεση συνεργασία με τους φορείς του Νομού. Άλλες οργανώσεις, που κατά καιρούς είχαν κάνει την εμφάνισή τους διεκδικώντας μάλιστα και χρήματα μέσω των Δήμων και της Πολιτικής Προστασίας, είναι άφαντες…

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το