Photo Gallery, Τοπικά

Διαμάχη για τους απλήρωτους εργαζομένους

Μεταξύ Παν. Σκοτινιώτη και Απ. Νάνου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

 


 

Η Ζέττα Μακρή κατά τη συνεδρίαση υποστήριξε τις θέσεις του Δημάρχου Βόλου

 

 

Σε εκρηκτικό κλίμα, που δημιούργησε η παρουσία των απλήρωτων εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο και στην Κοινωφελή Επιχείρηση, συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με το Δήμαρχο να συγκρούεται με τον εκπρόσωπο της ήσσονος μειοψηφίας κ. Νάνο. Ο πρώτος κατηγόρησε το βουλευτή για λαϊκισμό και ο δεύτερος δήλωσε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Σκοτινιώτη είναι η εξουσία.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι μέσω του Συλλόγου Εργαζόμενων ζήτησαν να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να λάβουν μέρος των οφειλών και όταν ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί η νομιμότητα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και προαναγγέλθηκαν κινητοποιήσεις.

Η κ. Ζέττα Μακρή υποστήριξε τις θέσεις του κ. Σκοτινιώτη, ενώ ο κ. Νάνος ζήτησε να βρεθεί τρόπος ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Ο μόνος τρόπος πληρωμής είναι να μεταφερθούν κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για άλλες δράσεις του Δήμου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί γιατί σύμφωνα με το Δήμαρχο, οι αποφάσεις θα απορριφθούν από τον αρμόδιο επίτροπο.

 

Της έναρξης του Δημοτικού Συμβουλίου προηγήθηκε συνέλευση των απλήρωτων εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο και στην Κοινωφελή Επιχείρηση, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τη γενική γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Ντίνα Φώτου τοποθετήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και τόνισε ότι για τους απλήρωτους εργαζόμενους ο «κόμπος έφτασε στο χτένι», ενώ δήλωσε πως χωρίς χρήματα οι υπάλληλοι δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

«Μπορείτε να αφουγκραστείτε την αγωνία των εργαζομένων και ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπος, να ληφθεί μια πολιτική απόφαση και να πληρωθούν. Το Δημοτικό Συμβούλιο να παρακάμψει το νομικό πλαίσιο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι», είπε και ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις αν δεν ληφθεί απόφαση καταβολής δεδουλευμένων άμεσα.

«Θα ήταν κανείς εκτός πραγματικότητας αν δεν έδειχνε κατανόηση στο αίτημα των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πρόκειται για τους εργαζομένους της Κοινωφελούς και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές με το σωματείο και γνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, αλλά ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε νόμιμα να μεταβιβαστούν χρήματα από το Δήμο στους δύο νέους οργανισμούς . Έχω κάνει διάβημα στη γενική γραμματέα κ. Πόπη Γερακούδη για  να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης αποφάσεων ώστε τα χρήματα να μεταφερθούν και να διατεθούν άμεσα. Δε νιώθω ότι πέρα από την κατανόηση προς τους εργαζόμενους πως θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι και δεν το έχουμε κάνει. Υπάρχει μια καθυστέρηση και δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς τα χρήματα τα έχουμε. Οι πολιτικές αποφάσεις όμως δεν υποκαθιστούν τη νομιμότητα. Οποιαδήποτε εκταμίευση προς το Νομικό Πρόσωπο δεν μπορεί να γίνει κάτω από το τραπέζι, αλλά τα εντάλματα θα εγκριθούν από τον επίτροπο. Είμαι ειλικρινής και με  τα θέματα της νομιμότητας δεν πρέπει να παίζει η αυτοδιοίκηση και ο Δήμος», δήλωσε ο Δήμαρχος και μαζί του συμφώνησε και η κ. Ζέττα Μακρή.

«Η δική μας ομάδα ποτέ σε τέτοια θέματα δεν αντιτάχθηκε στην πλειοψηφία και έχουμε προσήλωση στη νομιμότητα. Φοβάμαι ότι στην περίπτωση αυτή η πολιτική βούληση δεν αρκεί για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Κατανοώ το πρόβλημά σας, και είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε. Εμείς πρόταση δεν έχουμε για λύση, γιατί δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει γίνει», δήλωσε η κ. Μακρή απευθυνόμενη στους εργαζόμενους και στη συνέχεια βγήκε από την αίθουσα για να συζητήσει μαζί τους.

«Μπορεί να παρθεί η πολιτική απόφαση και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, παρά τα εμπόδια» δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Νάνος και χειροκροτήθηκε από τους εργαζομένους, ενώ ο κ. Πατσιαντάς τόνισε πως αν δεν λυθεί το ζήτημα μέχρι την Παρασκευή πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση καταβολής των χρημάτων, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν πέντε μήνες απλήρωτοι.

Ο κ. Σκοτινιώτης συγκρούστηκε με τον κ. Νάνο, τον οποίο κατηγόρησε για δημαγωγία, ενώ δήλωσε πως εάν με «μετάγγιση» χρημάτων ληφθεί απόφαση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και μπορεί η Δημοτική Αρχή να πράξει το «επαναστατικό της καθήκον», αλλά ο επίτροπος θα απορρίψει την απόφαση.

«Εγώ δεν κοροϊδεύω κανέναν και σταματήστε να παίζετε πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων», είπε ο κ. Σκοτινιώτης απευθυνόμενος στον κ. Νάνο και εκείνος ζήτησε να κριθεί ο Δήμαρχος και η συμπεριφορά του πολιτικά από τους απλήρωτους εργαζόμενους.

-Μόνο αυτό σε ενδιαφέρει εσένα. Κορόιδα δεν υπάρχουν τελειώσανε.

-Και σένα σε ενδιαφέρει μόνο η εξουσία, ήταν η απάντηση του κ. Νάνου.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα και συζήτησαν μεταξύ τους, τους τρόπους αντίδρασης που θα ακολουθήσουν και οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν αποκλεισμό του Δημαρχείου και επισχέσεις εργασίας.

 

Η Παιδόπολη

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή απάντησε σε επερώτηση για το μέλλον της Παιδόπολης και σύμφωνα με το δήμαρχο οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τη φιλοξενία κοινωνικών δομών, οι οποίες επιβάλλεται να είναι συμβατές μεταξύ τους (ήδη φιλοξενούνται στο κτιριακό αυτό συγκρότημα το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Αγριάς, η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο Σύλλογος Αποφοίτων «Παιδόπολις Αγία Σοφία»).

Στο πλαίσιο αυτό,   προωθείται το  αίτημα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, για  λειτουργία μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Παιδιών με αναπηρία, θέτοντας ως στόχο την παραχώρηση δύο κτιρίων της πρώην Παιδόπολης Αγριάς για την εγκατάσταση της Στέγης.

Ήδη, μετά από την πρόσκληση  για υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ 2007 – 2013, ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 79 «Άλλες Κοινωνικές Υποδομές» ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ 7901 «Ανάπτυξη δομών για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ειδικών κοινωνικών ομάδων», παρέχεται πλέον η δυνατότητα να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις  προκειμένου  να καταστούν λειτουργικές οι κτιριακές εγκαταστάσεις στην πρώην Παιδόπολη  Αγριάς, ώστε να στεγαστεί σε αυτές μόνιμα η  Στέγη  Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Παιδιών με αναπηρία.

Στο μεταξύ, χθες η Δημοτική Αρχή απάντησε και σε ερώτηση της κ. Ζέττας Μακρή για την άρνηση του Δήμου να φιλοξενήσει την λαμπαδηδρομία Special Olympics». Η        Δημοτική Αρχή σε απάντησή της τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία άρνηση.

«Εκείνο το οποίο αρνηθήκαμε, ως οφείλαμε, ήταν να μην αποδεχθούμε την επιβολή – και μάλιστα με τρόπο θρασύτατο – των όρων της φιλοξενίας, με δεξιώσεις κ.λπ., κατ’ απαίτηση κάποιου υπαλλήλου της υπηρεσίας Λαμπαδηδρομίας. Κι αυτό, τη στιγμή που έχει αφαιρεθεί από την πόλη μας, στο όνομα των οικονομικών δυσχερειών, η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων και τη στιγμή που ο Δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρό οικονομικό άνοιγμα. Και – το πιο σημαντικό – τη στιγμή που υπάρχουν οι σοβαρότατες καταγγελίες – τις οποίες πλήρως συμμεριζόμαστε – της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Η απόφαση να εξαιρεθεί τελικά ο Βόλος από τη Λαμπαδηδρομία ήταν των διοργανωτών και όχι του Δήμου Βόλου.

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η καλύτερη απάντηση στην εν λόγω ερώτηση δίνεται από την ίδια την επικεφαλής της ερωτώσας παράταξης «Νέος Δήμος, Νέο Ξεκίνημα Δυναμική Ανάπτυξη»,  κ.Ζέττα  Μακρή, σε ανοικτή επιστολή της που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 10.07.2011, δηλαδή λίγες μόλις ημέρες μετά από την κατάθεση της ερώτησης (27.06.2011). Την ώρα λοιπόν που η κ. Μακρή, στην ερώτησή της χαρακτηρίζει τους Special Olympic Games ως «ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα» και   ελέγχει τη Δημοτική Αρχή για «τακτική απαξίωσης κορυφαίων αθλητικών γεγονότων»,  στην επιστολή της αυτή και αφού -προφανώς με καθυστέρηση – πληροφορήθηκε την έντονη αντίδραση του αναπηρικού κινήματος,  κάνει στροφή 180ο και, αναφερόμενη στους ίδιους αγώνες, τονίζει εντελώς απαξιωτικά ότι «δεν αναγνωρίζονται ως αθλητικό γεγονός από καμία από τις διεθνείς αρχές διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων».  Στην ίδια επιστολή καταγγέλλει το υπουργείο Πολιτισμού ότι «διοργάνωσε στην Αθήνα με προκλητική χλιδή και φιέστες τους Special Olympic Games», δήλωσε ο Δήμαρχος στην απάντησή του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το