Πολιτική

Διαμάχη για τη Σύνοδο Κορυφής

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνόδου – ειδικά για τη χώρα μας – εξέφρασε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη λήξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών, που διήρκεσαν σχεδόν 40 ώρες.

Αν και ο κοινοτικός προϋπολογισμός έπεσε αρκετά κάτω από το 1 τρισ, ευρώ που πρότεινε αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωση πως η χώρα μας θα λάβει 14,5 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ, 1,8 δισ. ευρώ ξεχωριστά κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη και 2 δισ. μετά το 2016 από την αναθεώρηση του ποσού της ελληνικής συμμετοχής λόγω μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας πως πήγε εκεί ως παρατηρητής και τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ”: “Ο πρωθυπουργός πήγε εκεί ως κομπάρσος, να παρακολουθήσει και όχι να διεκδικήσει. Η Ελλάδα δεν διεκδίκησε και τελικά δεν πήρε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 1,8 δισ προϋπολογίστηκε ότι θα πάρει το Νοέμβρη για την επόμενη εξαετία, 1,8 δισ. υπολογίστηκε και αποφασίστηκε να πάρει χθες. Ενώ χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ιταλία παίρνει 1,5 δισ. παραπάνω, η Γαλλία 1 δισ, παραπάνω, η Πορτογαλία 500 εκατ. παραπάνω, διότι διεκδίκησαν διαπραγματεύτηκαν για τον αγροτικό κόσμο, για τον κόσμο της παραγωγής”.

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ “Βήμα fm” είπε: “Δείχνει το πόσο εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας είναι ο κ. Τσίπρας. Οι δηλώσεις του αυτές δείχνουν πόσο εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας είναι. Φοβάμαι ότι είναι βάσει της λάθος λογικής του, όπως λέει θα πάμε εκεί στις Βρυξέλλες, θα βαρέσουμε το χέρι, θα πάρουμε όσα λεφτά θέλουμε δεν θα τους δώσουμε τίποτα γιατί είμαστε ωραίοι και είμαστε μάγκες. Δεν πάνε έτσι στην Ευρώπη”.

Από την πλευρά του πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, έστρεψε τα πυρά του κατά του Αντ. Σαμαρά και δήλωσε: “Αυτό που έγινε αντιληπτό είναι ότι ο κ. Σαμαράς είπε ότι μπήκε ξυρισμένος και βγήκε αξύριστος. Τα άλλα όλα ήταν σαν να μιλάει ο πρωθυπουργός μιας άλλης τρίτης χώρας, πάρα πολύ πλούσιας, όπου οι πολίτες ζουν σε καταπληκτικές συνθήκες, όπου δεν υπάρχει ανεργία, που υπάρχει τεράστια ανάπτυξη, όπου όλοι αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη, ενθουσιασμένοι Έλληνες περιδιαβαίνουν τις πλατείες και αναφωνούν για την κυβέρνηση, η οποία έχει αλλάξει τη ζωή μας, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική”.

Τώρα η κυβέρνηση μπαίνει σε ρυθμούς τρόικας καθώς στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που είναι πλέον συνδεδεμένη με τις επόμενες δόσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση. Η πολιτική εδραίωσης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας που ακολουθούμε τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται και εκτείνεται σε όλο το εύρος της γενικής κυβέρνησης. Χωρίς αναστολές και δεύτερες ‘σκέψεις’. Επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμεων αποτελέσματα, ώστε να είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα θετικής απόκλισης”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το