Photo Gallery, Πολιτική

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε”

Η ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπαν δρέου στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Θα αντέξουμε και θα τα καταφέρουμε, τόνισε – Οι παραιτήσεις Γ. Φλωρίδη και Εκτ. Νασιώκα


Έχω εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Εμείς έχουμε την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, δεν την απεμπολούμε και θα δώσουμε τη μάχη για το λαό και τη νέα γενιά“, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού σήμερα (χθες) από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που συγκλήθηκε εκτάκτως, λόγω των παραιτήσεων ΦλωρίδηΝασιώκα και το αίτημα αριθμού βουλευτών. Χαρακτήρισε επίπονη την προσπάθεια, λέγοντας ότιθα αντέξουμε και θα τα καταφέρουμε“.

Σε αυτές τις φουρτούνες, η απάντηση είναι η σταθερότητα και η συνέχεια της δικιάς μας πορείας. Υποχρέωση μας είναι να διατηρήσουμε την αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα“, είπε και πρόσθεσε: “Είναι υποχρέωση μας να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις

Σημείωσε ότι οιαλλαγές είναι επώδυνες λόγω της ταχύτητας και του βάθους, με έναν τρόπο που αδικεί πολλούς. Αλλά όσο πιο γρήγορα και σίγουρα τις κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε. Όλοι είμαστε παρόντες σε αυτή τη μάχη“.

Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είπε ότι γνωρίζει το κόστος και τις δυσκολίες κάθε βουλευτή. “Μπορείτε να στηριχτείτε πάνω μου και εγώ να στηρίξω εσάς για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είναι δική μας ευθύνη και δεν την απεμπολούμε“.

Για τη συναίνεση

και την κυβέρνηση συνεργασίας

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ζήτησεη προσπάθεια αυτή να πάρει το χαρακτήρα μίας εθνικής προσπάθειας“, σημειώνοντας ότι προσπάθησε να εξαντλήσει τα περιθώρια για το καλό του τόπου. “Η ευρύτερη εθνική συνεννόηση θα αποτελούσε εγγύηση στη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας“, είπε.

Αναφερόμενος στο εγχείρημα που επιχειρήθηκε για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, είπε ότι ο ίδιος ζήτησε να έχει προοπτική για να λύσει μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Εγώ, ο Γ. Παπανδρέου, πάντα έβαζα το συμφέρον της χώρας πάνω από ό,τιδήποτε άλλο. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει χαρακτηριστικά εθνικής προσπάθειας. Η ΝΔ διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με πολιτικούς όρους. Έθεσαν όρους που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί“, είπε.

Κατόπιν τόνισε ότι θα συνεχίσει στο δρόμο του καθήκοντος, συμπληρώνοντας ότι όπως ανακοίνωσε θα σχηματίσειμία νέα κυβέρνηση και θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κάνει εντυπωσιακό έργο. Όμως υπήρχαν λάθη και αδυναμίες, τα γνωρίζω, τα έχουμε συζητήσει, θέλουμε το οξυγόνο της συζήτησης για να διορθώνουμε τα λάθη. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποφασιστική και συνεκτική για προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που ο τόπος ζητά“.

Συνομιλία με Μέρκελ

Ανακοίνωσε ότι μίλησε με την καγκελάριο Μέρκελ για τη συλλογική διαχείριση του χρέους μας, “με έναν τρόπο που μπορεί να άρει βάρη και δυσκολίες που υπάρχουν στον ελληνικό λαό“.

Συζητήσαμε και το θέμα των επώδυνων αλλαγών στη χώρα μας και την ανάγκη να φθάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμανα παράγει περισσότερα απόσα ξοδεύεικαι μπορεί“, είπε.

Συμπλήρωσε ότιέχουμε μπροστά μας δύσκολη διαπραγμάτευση, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Η λύση η σωστή για τη χώρα μας θα είναι λύση σωστή για την Ευρώπη“.

Και πρόσθεσε ότιδεν είναι τυχαίο που ο ίδιος ο Σαρκοζί αναφέρεται στις ευθύνες που έχει μπροστά της όλη η Ευρώπη“.

Και έκανε έκκλησηνα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να κατανοήσουμε τη δραματικότητα της στιγμής και να δουλέψουμε μαζί“.

Είναι στο χέρι μας

Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές, οφείλουμε όλοι να διασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με τρόπο αποφασιστικό την κρίση. Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μία στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, αναλάβαμε αμαρτίες άλλων, με αφοσίωση η ΚΟ δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Η χώρα έχει μείνει όρθια και ανοίγει προοπτική“, είπε.

Και πρόσθεσε: “Καλώ όλους να καταρρίψουμε τη λογική ότι κάποιος άλλος φταίειαυτό θα οδηγήσει στην αδράνεια. Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε, να πραγματώσουμε αυτό το έργο, τώρα είναι η ώρα που δεν πρέπει να λυγίσουμε, τώρα πρέπει να πούμεναισε μεγάλες αλλαγές. Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις“, κατέληξε.

Δηλώσεις αμφισβήτησης

Η Βάσω Παπανδρέου είχε ζητήσει, το μεσημέρι, την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας υπογραφές βουλευτών. Σε ερώτηση εάν τεθεί και θέμα ηγεσίας, είπε ότιόλα θα συζητηθούν“.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δ. Λιντζέρης: “Υπάρχει έλλειμμα στη διακυβέρνηση τη χώρας. Ενώ η χώρα παραδίδεται στο χάος, οι ηγεσίες των κομμάτων αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων“, τόνισε.

Υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας ηγεσία“, δήλωσε ο βουλευτής Καρδίτσας, Νίκος Σαλαγιάννης. “Δεκαοκτώ μήνες τώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο“, είπε, ενώ στο ερώτημα για την ψήφο εμπιστοσύνης απάντησε: “Εγώ δεν δίνω ψήφο αν δεν πειστώ ότι θα τα βγάλουμε πέρα και ότι θα είμαστε φερέγγυοι απέναντι στο λαό που μας ψήφισε“.

Οι παραιτήσεις Φλωρίδη και Νασιώκα

Την παραίτηση του από την έδρα του υπέβαλε ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης. Στην επιστολή παραίτησης σημειώνει ότι “το εθνικό χρέος αγνοήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον“, προσθέτοντας ότιοι ηγεσίες των δύο κομμάτων στάθηκαν κατώτερες των εθνικών περιστάσεων με πολιτικό ασυγχώρητα τρόπο“.

Τιμώ το Κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη, οριακή για τη χώρα, στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από βουλευτής“, αναφέρει.

Ο παραιτηθείς βουλευτής καταλογίζει σε όλα τα κόμματα αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κορυφούμενης εθνικής κρίσης.

Ειδικότερα στην κυβέρνηση χρεώνειλανθασμένες επιλογές στην οικονομία και στο κράτος, με αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, με εμφανώς άνιση και άδικη κατανομή των βαρών και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα“.

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, κάνει λόγο γιαπρωτοφανείς για τη φυσιογνωμία συντηρητικού κόμματος εξουσίας επιλογές“, προσθέτοντας ότι ακολούθησετα χειρότερα πρότυπα αντιπολίτευσης, επένδυσε στη φθορά της κυβέρνησης, με έπαθλο τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας“.

Τη θέση του κ. Φλωρίδη θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών στο Νομό Κιλκίς, Γιώργος Φραγκίδης.

Εξάλλου την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα ανακοίνωσε ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Έκτωρ Νασιώκας. Από το βήμα της Βουλής είπε ότι θα πάει στη Λάρισα και θα παραδώσει στους πολίτες την έδρα του.

Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα“, επικρίνοντας τις ηγεσίες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων που συνεχίζουν, όπως είπε, “με γνώμονα το λαϊκισμό“. Μίλησε για γελοιοποίηση με αιχμή τις ζυμώσεις της Τετάρτης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ τόνισε ότιτο μέλλον των παιδιών μας είναι μαύρο“.

Την επιστολή της παραίτησής του από το βουλευτικό αξίωμα απέστειλε ο Έκτωρ Νασιώκας προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Όπως τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό σύστημα χθες αυτογελοιποιήθηκε για άλλη μια φορά. Ενώ η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους και το μέλλον των παιδιών μας είναι αβέβαιο, οι πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων συνεχίζουν να πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα.

«Η παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, σε μια προσπάθεια ανατροπής της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης στο πολιτικό σύστημα για τη σωτηρία της χώρας», τονίζει ο κ. Νασιώκας.

Ευχαριστώντας τους συμπολίτες του στη Λάρισα που τον τίμησαν με την ψήφο τους πολλές φορές, δηλώνει ότι πάντα πορεύτηκε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και αγωνίστηκε με ειλικρίνεια και εντιμότητα για το καλό όλων των πολιτών.

«Με την παραίτησή μου θέλησα να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα, τη δική μου αλλά και όλων αυτών, που με ψήφισαν και τους εκπροσωπούσα για περισσότερα από δέκα χρόνια. Παράλληλα, θέλησα να τεθεί ένα ανάχωμα στην πορεία παρακμής της χώρας και του πολιτικού συστήματος», καταλήγει ο παραιτηθείς βουλευτής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το