Photo Gallery, Πολιτική

Δίνουν τη δόση ΕΕ και ΔΝΤ

Άμεσα οι αποφάσεις για τη βοήθεια, λέει τώρα το Βερολίνο

Δραματική έκκληση Ρεν και σισιοδοξία επίλυσης του ελληνικού προβλήματος

 

Δεν υπάρχει θέμα μετάθεσης της απόφασης για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, διευκρινίζουν παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι το Βερολίνο επιδιώκει να μετατεθεί η σχετική απόφαση για το Σεπτέμβριο.

“Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει μετάθεση” εξήγησε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα μια συμφωνία στο βασικό πλαίσιο και τους βασικούς άξονες ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας τον Ιούλιο.

Διευκρίνισε σχετικά ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να έχουμε το τελικό ντοκουμέντο μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά.

Εκείνο που επιδιώκεται στις 19 Ιουνίου είναι η επί της αρχής συμφωνία στο βασικό πλαίσιο. Η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο θα αρκεί για την εκταμίευση της δόσης. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία για το ύψος της χρηματοδότησης και οι τρόποι κάλυψής της, μεταξύ άλλων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όχι πλήρως εξειδικευμένη, αλλά ως βασικός άξονας.

Το κυρίαρχο σενάριο, έτσι όπως το περιέγραψε στις δηλώσεις του στο Bloomberg ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, είναι η οριστικοποίηση της “μεθόδου διευθέτησης” του ελληνικού προβλήματος χρέους στις 11 Ιουλίου.

«Είμαι αισιόδοξος ότι την επόμενη Κυριακή το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου. Και πιστεύω πως θα είμαστε επίσης σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση που εκκρεμεί, σε συμφωνία με το ΔΝΤ» τόνισε νωρίτερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

«Στο ίδιο πλαίσιο, το Eurogroup θα συζητήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα τις προϋποθέσεις και τους όρους για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και τη φύση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε αυτό, με την προοπτική της λήψης αποφάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου» σημειώνει επίσης.

Νωρίτερα, τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε πως το Βερολίνο προωθεί ένα είδος “αναβολής”, υπό την έννοια πως ζητά να εκταμιευθεί πρώτα η δόση του Ιουλίου από το ΔΝΤ και στη συνέχεια, ήτοι τον Σεπτέμβριο, να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Μάλιστα γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωναν πως σε αυτή την λύση φαίνεται να συναινεί και το ΔΝΤ, αφού κατανοεί την αναγκαιότητα του να κερδηθεί χρόνος για την ΕΕ ώστε να γεφυρώσει τις διαφωνίες της αναφορικά με την προτιμητέα για την Ελλάδα λύση …

Την ίδια ώρα, και εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, οι αγορές σοκαρισμένες ακόμα από τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις ποντάρουν, σωστότερα φοβούνται, την πιθανότητα ενός “ελληνικού ατυχήματος”, όπως χαρακτηριστικά γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Ουσιαστικά η εφημερίδα αποτύπωνε τις διαρκώς αυξανόμενες εκτιμήσεις των επενδυτών και των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων πως η Ελλάδα θα εξωθηθεί σε μια χρεοκοπία μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, κάτι που αναπόφευκτα θα “προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τις τράπεζες της χώρας και μια βαθύτερη κρίση στην ευρωζώνη”.

Οι φόβοι για το “ελληνικό ατύχημα”

Οι FT εστιάζουν, όπως εξάλλου όλα τα διεθνή δίκτυα και ΜΜΕ, στην πολιτική κρίση στη χώρα θεωρώντας αυτήν ως τον μείζονα κίνδυνο εκτροχιασμού των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα το σύνολο των αγορών τρέκλιζε υπό το βάρος και την “απειλή” της Ελλάδας. Το ευρώ, τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και τα χρεόγραφα των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης υποχωρούσαν για δεύτερη ημέρα και οι ανησυχίες των ιθυνόντων θέριευαν.

Ενδεικτικά τα δημοσιεύματα του Bloomberg που από το πρωί εστίαζε και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντζιο που “βλέπει” ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης την “απειλή της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης χρέους στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος”. Μιλώντας στην Φρανκφούρτη ο κ. Κονστάντζιο τόνισε χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικές μεταδοτικές επιπτώσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ παραμένει σταθερά αντίθετη με κάθε είδους κουρέματα τα οποία θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ή να προκαλέσουν ‘πιστωτικό γεγονός’”.

Το Reuters μετέδιδε πως η έλλειψη ενότητας, πολιτική και κοινωνική, στην Ελλάδα “βαθαίνει την κρίση χρέους” και τονίζει πως οι πλέον διορατικοί στην ΕΕ αρχίζουν πια να ανησυχούν σφόδρα για μετάσταση της κρίσης στην Ισπανία.

Οι περισσότεροι αναλυτές στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούσαν πως στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ΕΕ ως προς την λήψη μιας απόφασης για την Ελλάδα, καθώς όσο αναβάλλουν την τελεσίδικη απόφασή τους, τόσο επιδεινώνονται τα δεδομένα κι έρχεται πιο κοντά ένα γενικευμένο ντόμινο.

Αυτήν ακριβώς την ανησυχία προσπάθησε εκ νέου σήμερα να “ελέγξει” ο Επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, εμφανίστηκε βέβαιος πως η χώρα μας θα λάβει εντός του Ιουλίου την 5η δόση, καθησυχάζοντας τους επενδυτές για μια επικείμενη στάση πληρωμών. Κάλεσε παράλληλα άμεσα τους Έλληνες πολιτικούς να φτάσουν σε μια συμφωνία για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης της Ελλάδας και διευκρίνισε πως στο προγραμματισμένο για τις 11 Ιούλιου Eurogroup θα δοθεί η “τελική απάντηση στη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος, με μια λύση τύπου Βιέννης και με τη συμμετοχή ιδιωτών”!

Δεν συμμερίζεται πάντως αυτή την αισιοδοξία ο κύριος Zhu Min, ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters και εξέφρασε την ανησυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα κατά το τελευταίο 24ωρο αλλά και την ετοιμότητα του να παράσχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση.

Αποδεσμεύει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ φαίνεται πως θα αποδεσμεύσει την πέμπτη δόση των δανείων για να γλυτώσει η χώρα το εφιαλτικό ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών, παρά τη διαφαινόμενη καθυστέρηση των αποφάσεων για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, προσθέτοντας όμως ότι το Ταμείο θα βοηθήσει την χώρα, εφόσον εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Ανησυχώ, καθώς η κατάσταση στη χώρα έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο 24ωρο», είπε ο Ζου Μιν, ειδικός σύμβουλος του διευθύνοντος σύμβουλου του ΔΝΤ.

«Ελπίζουμε η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει συναίνεση και να περάσει τις προτάσεις και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε.

Το ΔΝΤ είχε θέσει προηγουμένως ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δις ευρώ, στις 29 Ιουνίου, τη συμφωνία της Ευρωζώνης να προσφέρει επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας σε ορίζοντα 12μήνου.

Το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει η προθεσμία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους έως 120 δισ. ευρώ (μαζί με τα 30 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις), να αναβληθεί ως το Σεπτέμβριο, αντανακλώντας τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμφωνήσει στις λεπτομέρειες και στους όρους, δήλωναν νωρίτερα πηγές από κυβερνήσεις και τράπεζες της ΕΕ.

Πηγή της ΕΕ είπε στο Reuters ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσονται υπέρ της αναβολής.

«Το επιχείρημα έχει ως εξής: δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, ας κερδίσουμε κι άλλο χρόνο», είπε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι η θέση του Βερολίνου έχει τη στήριξη από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία και άλλες χώρες.

Ανώτερο στέλεχος γερμανικής τράπεζας είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι το Βερολίνο θεωρεί το Σεπτέμβριο ως το χρονικό σημείο που όλα τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί.

Αυτό θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία με τους οίκους αξιολόγησης που έχουν προειδοποιήσει ότι θα δουν ακόμα και ένα εθελοντικό σχήμα συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας ως επιλεκτική χρεοκοπία.

Πάντως, πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε στο ΑΠΕ ότι δεν υπάρχει θέμα μετάθεση της απόφασης για το νέο πακέτο.

«Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει μετάθεση», εξήγησε η πηγή. Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα μία συμφωνία στο βασικό πλαίσιο και τους βασικούς άξονες ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας τον Ιούλιο.

Διευκρίνισε σχετικά ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να έχουμε το τελικό ντοκουμέντο μέχρι το τέλος της εβδομάδας», κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά.

Εκείνο που επιδιώκεται στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 19 Ιουνίου είναι η επί της αρχής συμφωνία στο βασικό πλαίσιο. Η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο θα αρκεί για την εκταμίευση της δόσης. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία για το ύψος της χρηματοδότησης και οι τρόποι κάλυψής της, μεταξύ άλλων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όχι πλήρως εξειδικευμένη αλλά ως βασικό άξονα.

Στο βασικό πλαίσιο θα περιλαμβάνονται επίσης και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα και «αυτό είναι ένα θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου και της ελληνικής αντιπολίτευση», επισήμανε η ίδια πηγή. «Αυτά όλα πρέπει να γίνουν, δεν έχουμε φτάσει μέχρι εκεί, αλλά προχωράμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία, με την στήριξη της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, έχει προτείνει εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες να αγοράζουν νέα ομόλογα 7ετούς διάρκειας. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή θα θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία».

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, απειλώντας έτσι με κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και η Γαλλία είναι υπέρ μιας ηπιότερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, με τις τράπεζες να συμφωνούν σε μετακύλιση του χρέους τους, μόλις αυτό λήγει.

Η Fitch άφησε την Τετάρτη ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβιβαστεί με αυτήν την προοπτική, λέγοντας ότι, ενώ μια τέτοια μετακύλιση χρέους θα θεωρηθεί «μερική χρεωκοπία», τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να αξιολογούνται με «CCC», που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα τα δέχεται ως εξασφάλιση για δανεισμό προς τις τράπεζες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το