Photo Gallery, Τοπικά

Δειγματοληπτικός έλεγχος στην Κάρλα

Από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας


Μικτό κλιμάκιο υπηρεσιακών υπαλλήλων της Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, μετέβη χθες στην λίμνη Κάρλα και πήρε δείγματα για ανάλυση. Οι υπάλληλοι ανήκαν στις υπηρεσίες Υγείας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής ανάπτυξης. Όπως έγινε γνωστό τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη λήψη δειγμάτων και από τον βιολογικό καθαρισμό του δήμου Λάρισας απ’ όπου τα λύματα κατέληξαν μέσω του Πηνειού ποταμού στη λίμνη Κάρλα. Τα δείγματα αυτά που ελήφθησαν τη Δευτέρα, εστάλησαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για ανάλυση. Και από τα δείγματα αυτά αναμένονται τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.

Όμως έλεγχοι θα γίνουν, εκτός από τη λίμνη Κάρλας και τον Βιολογικό καθαρισμό του δήμου Λάρισας και σε βιομηχανίες για να διαπιστωθεί ποιες απορρίπτουν το ρυπαντικό τους φορτίο στο κανάλι της Κάρλας και στην συνέχεια στη λίμνη. Ο βιολογικός καθαρισμός της Λάρισας είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας.

Επίσης σημαντική θεωρείται η δέσμευση της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικής επιθεώρησης στη λίμνη Κάρλα και στον Πηνειό ποταμό. Η επιθεώρηση αυτή αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με ότι έγινε γνωστό τις επόμενες ημέρες, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που αναμένεται να έρθουν στη Θεσσαλία τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Ο Κ. Καρτάλης

Με την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μ. Καραβασίλη συναντήθηκε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης και ενημερώθηκε για τις ενέργειες της ενόψει της πραγματοποίησης της περιβαλλοντικής επιθεώρησης στη λίμνη Κάρλα και στον ποταμό Πηνειό. Ο Κ. Καρτάλης παρουσίασε τα στοιχεία που έχουν ήδη προκύψει και ζήτησε το συστηματικό έλεγχο όλων των σημειακών πηγών ρύπανσης με έμφαση στις 22 επιχειρήσεις για τις οποίες στο παρελθόν είχαν καταγραφεί παραβατικές συμπεριφορές ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Παράλληλα σε επικοινωνία του με την Εισαγγελέα Βόλου Νίκη Μπόλη ζήτησε την ταχύτατη δυνατή ολοκλήρωση της προανάκρισης για το θέμα της λίμνης Κάρλας σε συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς που έχει κατατεθεί από το Δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη. Τέλος με επείγουσα αναφορά του ο Κ. Καρτάλης ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία την κατάθεση των εγγράφων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τα έργα της Κάρλας και του βιολογικού καθαρισμού Λάρισας

Ο Π. Μαρκάκης

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ώστε να διευκρινιστεί η προέλευση των λυμάτων στην λίμνη Κάρλα και την απόδοση των ευθυνών που αναλογούν, ζητεί με ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης. Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Μαρκάκης, «ανάστατη είναι τις τελευταίες ημέρες η κοινωνία της Μαγνησίας, από την αποκάλυψη ότι στην λίμνη Κάρλα και κατ’ επέκταση στον Παγασητικό Κόλπο διοχετεύονται λύματα από τον Βιολογικό Καθαρισμό της Λάρισας, μέσω του Πηνειού. Το γεγονός αυτό, που δεν διαψεύδεται από το Δήμαρχο Λάρισας, επιτείνει την ανησυχία των πολιτών για το κυβερνητικό έργο και την απόδοση των υπεύθυνων ελεγκτών. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η τοπική κοινωνία της Μαγνησίας, έχει δώσει σκληρό και χρόνιο αγώνα για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, που αποτελεί έργο ζωής για την περιοχή και θεωρείται ως η σημαντικότερη αποκατάσταση υγροβιοτόπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι θα πρέπει να προφυλαχθεί ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας της λίμνης, ερωτάται η κ. Υπουργός: Για ποιο λόγο και με ποιου ευθύνη δεν προχώρησε, προ τετραμήνου, ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις αιτίες θανάτου των ψαριών στην Κάρλα; Θα διερευνηθούν, μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη, οι ευθύνες για την απόρριψη λυμάτων στη λίμνη Κάρλα, είτε από το Βιολογικό Καθαρισμό της Λάρισας είτε από ιδιώτες και αν ναι, ποιο θα είναι το χρονικό εύρος των ελέγχων και από ποιον θα γίνουν;».
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστολή για τον άμεσο έλεγχο της κατάστασης απέστειλε ο κ. Μαρκάκης και στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το