Photo Gallery, Τοπικά

Ζήτησε συναίνεση, πήρε άρνηση…

Ο Π. Σκοτινιώτης από την αντιπολίτευση, για να βγει ο δήμος Βόλου από το τέλμα και το αδιέξοδο


Την ελάχιστη δυνατή συναίνεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για να βγει ο δήμος από το αδιέξοδο και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται ζήτησε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης, αλλά δεν την έλαβε.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων δεν κατέθεσαν αντιρρήσεις επί των οικονομικών ζητημάτων και κωδικών του προϋπολογισμού, παρά επικεντρώθηκαν στην «μνημονιακή πολιτική» που ακολουθείται από τον δήμο, «με τις οδηγίες της Κυβέρνησης»

Γόνιμη συμβολή και  ελάχιστη δυνατή συνεννόηση ζητήθηκε από τον δήμαρχο, ωστόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, με τον κ. Σκοτινιώτη να δηλώνει ότι ο δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Μια εποχή αμεριμνησίας που χαρακτήρισε αυτοδιοίκηση και χώρα έχει τελειώσει. Αν μείνουμε στα ίδια θα ξαναπάθουμε τα ίδια. Έχουμε ευθύνη, αναλογικά, να ανασυγκροτήσουμε τον δήμο», είπε απευθυνόμενος στις παρατάξεις.

Τόνισε ότι ο ισολογισμός εκκίνησης του δήμου θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο και θα παρουσιαστεί η απόλυτη εικόνα κι οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν για να ξεφύγει ο δήμος από την οδυνηρή κατάσταση.

«Ο πρώτος τρόπος να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας είναι να μειώσουμε τις δαπάνες και τα περιθώρια που είχαμε εξαντλήθηκαν. Ο άλλος τρόπος είναι να αυξήσουμε τα έσοδα. Αν η Κυβέρνηση δεν βρει έναν τρόπο να υποστηρίξει την μεταρρύθμιση αυτή θα κινδυνεύσει σοβαρά το επόμενο διάστημα. Οι κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που λαμβάνουμε μετά βίας φτάνουν για να καλύψουμε την μισθοδοσία των υπαλλήλων του στενού δήμου Ο τρίτος τρόπος είναι τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία όμως δεν θα τα αυξήσουμε σε αυτή τη συγκυρία» είπε και ανακοίνωσε ότι δρομολογείται για την επόμενη χρονιά αναδιοργάνωση υπηρεσίας καθαριότητας, με αναμόρφωση τιμολογίου για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

Τόνισε ότι υπάρχουν αδικαιολόγητα και τεράστια ποσά για τον δήμο που έχουν μείνει ανείσπρακτα από ανθρώπους που είχαν να δώσουν και σημείωσε ότι θα αναμορφωθεί και ο εισπρακτικός μηχανισμός.

«Θα καθιερώσουμε μηνιαίο και εβδομαδιαίο έλεγχο στο ταμείο. Κάθε Παρασκευή θα βλέπουμε την διαχείριση του σκέλους των δαπανών και της είσπραξης των εσόδων», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου τόνισε ότι είναι μεγάλο κεφάλαιο που μελετάται.

Επίσης ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα τεθεί και το θέμα του δανεισμού προς συζήτηση για να ξεφύγει ο δήμος από το τέλμα.

Το προσωπικό…κοιμώμενο

Δεν παρέλειψε ωστόσο να μιλήσει και για το προσωπικό του δήμου που δεν μπορεί να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα.

«Θέλουμε να αφυπνίσουμε τον κοιμώμενο γίγαντα που είναι το προσωπικό του δήμου. Υπάρχουν προβλήματα», δήλωσε ο δήμαρχος και αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα τόνισε ότι στην τεχνική υπηρεσία ξέχασαν να κάνουν μελέτες.

«Αρκετά στελέχη βλέποντας μια νέα αντίληψη δουλεύουν και χωρίς υπερωρίες, αλλά υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται γιατί χάνονται κεκτημένα προνόμια. Είχαν βολευτεί στην προηγούμενη κατάσταση. Δεν καλλιεργώ αισιοδοξία, ούτε απελπισία» δήλωσε.

Η Νατάσσα Οικονόμου αναφέρθηκε στο σκεπτικό της σύνταξης του προϋπολογισμού και έδωσε έμφαση στην περιστολή των δαπανών και στους στόχους που δεν προβλέπουν παρεκκλίσεις

«Μας ανησυχεί ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η κατανομή  ποσού από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δεν έχει προχωρήσει το πρόγραμμα Ελλάδα για την ολοκλήρωση των έργων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την εξεύρεση λύσεων και διαμορφώσαμε έναν προϋπολογισμό με περιστολή δαπανών. Ένας βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία αποθήκης και η σύνδεση με το δίκτυο παρακολούθησης του δήμου. Το σχέδιο του προϋπολογισμού σφραγίζεται από μη αναπροσαρμογή των τελών και την στήριξη δομών κοινωνικού χαρακτήρα. Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 25%», δήλωσε και τόνισε ότι στόχος είναι η εξυγίανση των οικονομικών και η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του δήμου.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης δήλωσε πως η οικονομική κατάσταση του δήμου και η αντιμετώπιση του ελλείμματος θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως ανακοινώθηκε χθες από την ίδια θα διεκδικηθούν τα έσοδα του δήμου από τα τέλη παρεπιδημούντων ειδάλλως ο δήμος δεν θα δίνει ενημερότητα στους επιχειρηματίες.

Πόροι ανύπαρκτοι σε σχέση με τις ανάγκες

Η κ. Ζέττα Μακρή που καταψήφισε τον προϋπολογισμό δήλωσε ότι στην περίπτωση του Βόλου, όπου οι πόροι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, «ο ρόλος μας είναι να είμαστε όχι μόνο εύστοχοι και υπεύθυνοι αλλά και αποτελεσματικοί. Δηλαδή, με μικρές δυνάμεις να αυξήσουμε το όφελος και όχι το κόστος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την σύνθεση των δαπανών, να αξιολογήσουμε την σκοπιμότητά τους, να αναλύσουμε τα κέντρα που προσδιορίζουν το κόστος τους και να εξετάσουμε τι δυνατότητες έχουμε για αναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με τρίτους.

Να προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου και να αμφισβητήσουμε αυτό που σήμερα θεωρούμε ως δεδομένο. Δηλαδή να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό και να ανασυνθέσουμε το οργανόγραμμα των Υπηρεσιών. Με δεδομένο ότι αυτό που έχουμε σήμερα είναι προϊόν μιας περιόδου από την οποία έλειπε η συναίσθηση του κόστους και της απόδοσης, είναι σοβαρή πρόκληση να περάσουμε σε μία νέα περίοδο που θα σεβόμαστε το κόστος και θα δίνουμε περισσότερο βάρος στο αποτέλεσμα», δήλωσε.

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό μίζερο και κολοβωμένο και ζήτησε μέσα από το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα να δημιουργηθούν  ευκαιρίες.

«Τελικά, θεωρώ ότι ζούμε μία εποχή – πρόκληση για να αποδείξουμε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Υπό μία βασική προϋπόθεση: Ότι δεν μειώνουμε τα όρια του εφικτού, αλλά αντίθετα βελτιώνουμε το επίπεδο της «τέχνης», είπε.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής  Συσπείρωσης κ. Νίκου τόνισε ότι δυο μεγάλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου κινούνται «συναινετικά» και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης. Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι φιλολαϊκός και αναγνώρισε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει περιθώρια για φιλολαϊκή πολιτική.

«Ο προϋπολογισμός έχει άμεση σύνδεση με τον προϋπολογισμό του κράτους και το μνημόνιο. Πρέπει να ικανοποιηθούν απαιτήσεις της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων αφεντικών μας» είπε.

Ζήτησε να μην υπάρξουν απολύσεις συμβασιούχων και να μονιμοποιηθούν όλοι, να γίνουν δεκτά χωρίς όρους στους παιδικούς σταθμούς όλα τα παιδιά και να  μην εισπράττονται τροφεία, ενώ πρότεινε να μην πληρώνουν νερό άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ο κ. Νάνος δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις του δημάρχου κινήθηκαν στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και τόνισε ότι δεν υπάρχει διεκδικητικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε ότι συναινετική στάση κράτησε η κ. Ζέττα Μακρή.

Εκτίμησε ότι με τα «μπούνια» θα ξεπουληθεί η περιουσία και δήλωσε ότι όλες οι προτάσεις της δημοτικής αρχής κινούνται στα πλαίσια της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μ. Πατσιαντάς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής απογραφής του δήμου Βόλου είναι τραγικά και αιτίες είναι η  κακοδιοίκηση, οι ρουσφετολογικές προσλήψεις, η κακοδιαχείριση και οι πρωτοφανείς περικοπές της  ΣΑΤΑ και των ΚΑΠ, κατά 9 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό άγριας λιτότητας και τον καταψηφίζουμε» δήλωσε ο κ. Πατσιαντάς.

Το μέλος της παράταξης του κ. Πατσιαντά κ. Κλημόπουλος χαρακτήρισε «άθλια την παράταξη της δεξιάς που κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει» και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα ανοσιούργημα. Απευθυνόμενος στην παράταξη της πλειοψηφίας δήλωσε πως πρέπει να ντρέπεται όποιος ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Η τοποθέτηση του κ. Κλημόπουλου προκάλεσε την αντίδραση των κ.κ. Κοντορίζου και Μαβίδη.

Ο κ. Σκοτινιώτης΄στην δευτερολογία του δήλωσε ότι η κ. Μακρή με την πρωτολογία της έκανε ένα βήμα μπροστά, ενώ με την δευτερολογία της όπου ανέφερε ότι η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη για όλα, έκανε ένα βήμα πίσω.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο δύσκολο και τραχύ και μερικοί θέλετε να εξαντλείστε παίζοντας τον ρόλο του δικαστηρίου. Ο καθένας θα δώσει λόγο στους πολίτες», απάντησε ο κ. Σκοτινιώτης στην απόφαση της αντιπολίτευσης να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ απευθυνόμενος στην Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι ο δήμος θα ασκεί κοινωνική πολιτική μέχρι η γη να γίνει κόκκινη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το