Photo Gallery, Τοπικά

Δήμος Βόλου: Δέσμευση ΥΠΕΚΑ για το Ρυθμιστικό

Σημαντικά θέματα χωροταξικού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που συνδέονται άμεσα με τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Βόλου και την ποιότητα ζωής των πολιτών, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευ. Λιβιεράτο, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Ν. Μόσχο και τον προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδίου Πόλης Γ. Πολυμενίδη.

Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, για το οποίο έγινε αναλυτική ενημέρωση, όσον αφορά στις ενέργειες και πρωτοβουλίες του Δήμου Βόλου από τις 15.7.2011, οπότε παρέλαβε το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Σκοτινιώτης ζήτησε να γίνει δεκτό καθ’ ολοκληρία το σχέδιο του Π.Δ., που διαμόρφωσε η Δημοτική Αρχή μετά από εξαντλητικό κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτικό διάλογο, τονίζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθεί άμεσα μαζί με την τροποποίηση για τις Ζ.Ο.Ε. στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος.

«Για μας η έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου αποτελεί κορυφαίο θέμα, δεδομένου ότι είναι ένα «εργαλείο» ανάπτυξης στρατηγικού χαρακτήρα, για το μέλλον του τόπου, πολύ δε περισσότερο, όταν απ’ αυτό εξαρτάται και η αποδέσμευση της διαδικασίας για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου», τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου έχει «παγώσει» τη διαδικασία του Γ.Π.Σ., το οποίο εξελίσσεται παράλληλα, προκειμένου να υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις από το Ρ.Σ.Β. Απαντώντας ο Υπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαίωσε ότι θα ενδιαφερθεί προσωπικά, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου.

Κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκαν γενικότερα θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης, που αφορούν στο Δήμο Βόλου, όπως η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Κριθαριάς, η επίσπευση των διαδικασιών τροποποίησης του Π.Δ. Πηλίου, η έγκριση της πρότασης για τη διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών  ΒΟΛΟΣ 4Χ4 με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, η έγκριση ΣΧΟΑΠ Αρτέμιδος, η πορεία της μελέτης για την αξιολόγηση περιβαλλοντικού θορύβου, η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αρθούν οι αδικίες και να προχωρήσει η Πράξη Εφαρμογής Αγίας Παρασκευής, καθώς και η έγκριση των όρων δημοπράτησης των έργων της ΔΕΥΑΜΒ, που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ.

Επίσης, ο κ. Σκοτινιώτης ενημέρωσε τον Υπουργό για τις προτάσεις έργων του Δήμου Βόλου προς το ΥΠΕΚΑ, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ζήτησε την παρέμβασή του για τη γρήγορη έγκρισή τους.

Πρόκειται για προτάσεις που αφορούν σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως η πρόταση για τη βιοκλιματική ανάπλαση στο Παλαιό Λιμεναρχείο, η πρόταση για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου και στα σχολεία που στεγάζονται στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, η πρόταση για αναδασώσεις και μικρά τεχνικά έργα αποκατάστασης και αισθητικής αναβάθμισης στα περιαστικά δάση του Δήμου Βόλου, Σαρακηνός – Γορίτσα και Επισκοπή, η πρόταση για δημιουργία πράσινων ταρατσών σε τρία δημοτικά κτίρια (2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, 5ου -11ου Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας και κτίριο Σκενδεράνη) κ.ά.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης ο κ. Σκοτινιώτης  υπογράμμισε ότι: «Ήταν μια εποικοδομητική συνεργασία, που την είχαμε προετοιμάσει μεθοδικά και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα φανούν τα θετικά αποτελέσματά της. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας προσπαθούμε συντονισμένα, σε μια εξαιρετικά δυσμενή  συγκυρία, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την προώθηση λύσεων σε χρονίζοντα προβλήματα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής και να καταστήσουμε το Δήμο Βόλου αξιόπιστο συνομιλητή και με ειδικό βάρος σε όλα τα κέντρα αποφάσεων».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το