Photo Gallery, Τοπικά

Δήμος Βόλου: Αναζητεί λύση για την πληρωμή εργαζομένων


 

Ένταση σε εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΔΑΣ-ΟΤΑ χθες στο Δημαρχείο

Από τη συνάντηση της αντιδημάρχου κ. Οικονόμου με εργαζομένους που διαμαρτύρονταν

 

Παράσταση πραγματοποίησε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

 

 

Με εργαζομένους να επιδεικνύουν τα άδεια πορτοφόλια τους και να δηλώνουν στην αντιδήμαρχο Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου ότι δεν μπορούν να ζήσουν, ολοκληρώθηκε χθες η διαμαρτυρία 50 περίπου εργαζομένων που διοργάνωσε η παράταξη ΔΑΣ-ΟΤΑ στο Δημαρχείο του Βόλου.

Οι εργαζόμενοι στις Επιχειρήσεις συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από το Δημαρχείο σε μια διαμαρτυρία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους και μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ζήτησαν συνάντηση με την αντιδήμαρχο, όπου τα κομματικά στελέχη απαίτησαν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με ψήφισμα που θα εκδώσει το δημοτικό συμβούλιο.

 

Μέχρι τη Μ. Τετάρτη υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο- εφόσον υπάρξουν εγκρίσεις από την Περιφέρεια – να λάβουν τα χρήματά τους απλήρωτοι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που διαθέτουν διετές πρόγραμμα δράσης και βάσει αυτού προβλέπεται και η μισθοδοσία του προσωπικού. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση σχέδιο εκπόνησε η επιχείρηση «Ιωνία», ενώ επιχειρήσεις όπως στην Αισωνία και την Αρτέμιδα βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να λάβουν χρήματα.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών εξήγησε ότι εκτός από την οικονομική δυστοκία που υπάρχει, βασικό πρόβλημα είναι και η απουσία διετούς προγράμματος από αρκετές δημοτικές Επιχειρήσεις, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο, ενώ τη Μ. Δευτέρα, στην Οικονομική Επιτροπή θα τεθεί προς έγκριση ο διετής επιχειρησιακός σχεδιασμός για δύο Επιχειρήσεις και συγκεκριμένα του πρώην Δήμου Αισωνίας και μία του πρώην Δήμου Αρτέμιδας, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να λάβουν κι εκείνες τη χρηματοδότηση για πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν καταβληθεί, η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι δεν θίγονται οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την ίδια, σε ό,τι αφορά τους μονίμους υπαλλήλους έγινε συμφωνία να καταβάλλεται μέρος αυτών των εισφορών που οφείλονται στο ΤΥΔΚΥ με την τρέχουσα δόση, ώστε να καλυφθούν τα οφειλόμενα εντός εξαμήνου. Σημείωσε, επίσης, ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν πειθαρχικά και υπάλληλοι που φέρουν τις σχετικές διοικητικές ευθύνες, όπως θα λογοδοτήσουν και για τα δάνεια που παρακρατούνταν από τους εργαζόμενους, χωρίς να αποδίδονται. Τα δάνεια θα αποπληρωθούν μόλις εγκριθεί από την Περιφέρεια ο προϋπολογισμός του Δήμου.

Η κ. Οικονόμου κατηγορήθηκε από τα μέλη της ΔΑΣ ΟΤΑ σε κλίμα έντασης ότι δεν δεσμεύτηκε για τίποτα απέναντι στους εργαζομένους και επισημάνθηκε ότι ακόμα και να καταβληθεί μέρος των οφειλών πάντα θα υπάρχει υπόλοιπο που δεν θα επιτρέπει στους εργαζομένους να ζήσουν αξιοπρεπώς. Το ΠΑΜΕ προανήγγειλε καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, έως ότου συναντηθεί με τον ίδιο το Δήμαρχο, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των απλήρωτων εργαζομένων από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας.

 

Το δημοτικό ραδιόφωνο

Ξεχωριστή περίπτωση από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις αποτελεί το δημοτικό ραδιόφωνο. Ο Δήμος Βόλου είναι αδύνατον να καλύψει τον προϋπολογισμό του δημοτικού ραδιοφώνου, που ξεπερνά τα 350.000 ευρώ. Ο Δήμος έχει δικαίωμα από το Νόμο να «περάσει» στο δημοτικό ραδιόφωνο με «αναθέσεις έργου» 45.000 ευρώ τρεις φορές κατά τη διάρκεια του 2011, ποσό που διατίθεται για μισθοδοσίες, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες. Η επιχείρηση έχει ήδη «καταναλώσει» τα δύο 45άρια που έπρεπε να λάβει και έχει υπάρξει κάλυψη τμήματος της μισθοδοσίας και κάλυψη τμήματος ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών.

Σύντομα θα εγκριθούν τα τελευταία 45.000 ευρώ για την κάλυψη τμήματος των παραπάνω αναγκών, το οποίο θα είναι και το τελευταίο. Σε ερώτηση προς στέλεχος της δημοτικής αρχής για το μέλλον της δομής η απάντηση ήταν: «Αναζητούνται λύσεις, αλλά βλέπουμε αδιέξοδο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Βόλου για τους απλήρωτους εργαζομένους πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας πλαισιωμένη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεόδωρο Παρασκευόπουλο.

Κατά τη συζήτηση με την αντιδήμαρχο κ. Νατάσσα Οικονόμου η αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι «η αντιδήμαρχος βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να απαντήσει για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζομένους. Έγινε φανερό ότι παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα ενοποίησης των πρώην Δήμων της περιοχής στον ενιαίο Καλλικράτειο Δήμο ώστε να λειτουργήσουν οι νομικά προβλεπόμενες διαδικασίες πληρωμής, ενώ ταυτόχρονα το πρόβλημα επιδεινώνεται από το σημαντικό έλλειμμα που παρατηρείται στα οικονομικά του πρώην αλλά και του νυν Δήμου Βόλου», τονίζεται σε ανακοίνωση και επισημαίνεται:

«Μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος καλούμε έστω και αυτή την ύστατη ώρα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ να εκπληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους και να… πληρώσουν.

«Έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι τον ξέρουν το δρόμο του αγώνα και θα τον ακολουθήσουν».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το