Photo Gallery, Τοπικά

60 διαταγές πληρωμής ύψους 1,3 εκατ. ευρώ…

Κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Βόλου μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες

 

Δραματική η οικονομική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία των Βολιωτών

Μοιάζει απίστευτο, συμβαίνει όμως και αποτυπώνει την δραματική οικονομική κατάσταση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι διαταγές πληρωμής που εκδίδονται από το Πρωτοδικείο Βόλου καθημερινά αφορούν πλέον και σε μικροποσά, όπως είναι οι οφειλές από τα κοινόχρηστα. Το στοιχείο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί: Μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, δηλαδή από τις 5 έως τις 10 Απριλίου 2011, στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου κατατέθηκαν 60 διαταγές πληρωμής για ποσά που συνολικά φτάνουν στο 1.268.267 ευρώ. Από την αρχή του έτους έχουν κατατεθεί 300 διαταγές πληρωμής, κυρίως από τράπεζες προς οφειλέτες για στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και αλληλόχρεους λογαριασμούς.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά πολλοί από τους οφειλέτες αυτούς μπορούν να επωφεληθούν από τον Νόμο για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά», εφ’ όσον τα χρέη προέρχονται κυρίως από την καταναλωτική πίστη και οι οφειλέτες είναι ιδιώτες. Έτσι μπορεί να ανακοπεί και η διαδικασία κατασχέσεων εξ αιτίας των διαταγών πληρωμής και εφ’ όσον κινδυνεύει η κύρια κατοικία του οφειλέτη.

Μετά την λήξη της δίμηνης αποχής των δικηγόρων (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) το αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου «βομβαρδίζεται» από τις αιτήσεις διαταγών πληρωμής. Η κατάθεση των σχετικών δικογράφων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό – κάτι που είχε προβλεφθεί και διαφανεί έντονα από το 2010, οπότε καταγράφηκε ρεκόρ αποφάσεων διαταγής πληρωμής από το Πρωτοδικείο του Βόλου.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 κατατέθηκαν 250 αιτήσεις διαταγής πληρωμής. Μέσα σε τρεις ημέρες, στη διάρκεια της απεργίας των δικηγόρων αφού δόθηκε η σχετική άδεια από τον Σύλλογο, κατατέθηκαν 157 αιτήσεις, ενώ μέσα σε ένα διήμερο μετά την λήξη αποχής των δικηγόρων κατατέθηκαν 24 αιτήσεις διαταγής πληρωμής.

Από τις 5 έως τις 11 Απριλίου κατατέθηκαν 60 διαταγές πληρωμής η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια περίπου.

Σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα – πρώτο τρίμηνο του έτους- η αύξηση στις καταθέσεις των αιτήσεων κυμαίνεται στο 20%. Το πρώτο δίμηνο του 2010 είχαν κατατεθεί 160 αιτήσεις. Φυσικά η αύξηση στις αιτήσεις διαταγών πληρωμής άρχισε να διαγράφεται από το μέσα του 2009, ενώ το 2010 ο συνολικός αριθμός ξεπέρασε τις 1000, αριθμός πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά του Πρωτοδικείου Βόλου. Την ίδια ώρα αύξηση, 30% περίπου, καταγράφεται στις εκδοθείσες αποφάσεις διαταγών πληρωμής του Ειρηνοδικείου όπου οι προσφυγές αφορούν σε ποσά μέχρι 12.000 ευρώ.

Το τελευταίο δίμηνο η πλειοψηφία αφορά σε διαταγές τραπεζών κατά επαγγελματιών και ιδιωτών για δάνεια και ανεξόφλητες επιταγές. Ελάχιστες, στην παρούσα φάση, αφορούν δημόσιους οργανισμούς, για ανεξόφλητα τιμολόγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές αφορούν δανειακές συμβάσεις, μεγάλων σχετικά χρηματικών ποσών. Οι δανειολήπτες φέρονται να μην ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή δόσεων και οι τράπεζες προχώρησαν στην κατάθεση αίτησης διαταγής πληρωμής.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Βόλου κάνουν λόγο για πρωτοφανή όγκο εργασίας, ενώ οι δικαστές φορτώνονται και με κατ’ οίκον εργασία προκειμένου να εκδώσουν τις αποφάσεις. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις εκδίδονται εντός τριημέρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου το 2010 εκδόθηκαν 1113. Το 2009 εκδόθηκαν 911, το 2008 649, το 2007 437. Την δικαστική αυτή οδό ακολουθούν πλέον όλο και περισσότεροι σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν την είσπραξη οφειλομένων, καθώς έχουν στενέψει δραματικά τα οικονομικά περιθώρια.

Οι αιτήσεις διαταγής πληρωμής στο Ειρηνοδικείο έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Οι διαταγές πληρωμής στο Ειρηνοδικείο αφορούν ως επί το πλείστον πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, αλλά και μη καταβολή ενοικίων και κοινοχρήστων. Τώρα στο Ειρηνοδικείο κατατίθενται και οι αιτήσεις για ένταξη στο Νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αφού απέτυχε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το