Photo Gallery, Τοπικά

«Πυριτιδαποθήκη» τα δάση του Δήμου Βόλου

 

Η Πολιτεία δεν δίνει χρήματα για την προστασία τους από τις φωτιές


Απαιτούνται 400.000 Ε για διανοίξεις και καθαρισμούς αντιπυρικών ζωνών και αγροτικών δρόμων

 

 

Σε «εφιάλτη» εξελίσσεται για τον ενιαίο Δήμο Βόλου το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας και υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να καούν το καλοκαίρι οι βασικοί πνεύμονες δασών, εάν δεν υπάρξει πρόληψη. Το κράτος δεν δίνει κονδύλια, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την αποστολή χρημάτων, τοπικές εθελοντικές ομάδες με δυσκολία θα συγκροτηθούν, οι αγροτικοί δρόμοι είναι κλειστοί, αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν και για να δρομολογηθούν διανοίξεις σε όλο το δίκτυο του ενιαίου Δήμου πρέπει να διατεθούν περίπου 400.000 ευρώ.

Στο Δήμο Βόλου έχει σημάνει συναγερμός και στους άμεσους στόχους είναι να προστατευτούν η Γορίτσα, η Ανωμαλιά, η Επισκοπή, τα Χάνια και η κορυφογραμμή από Δράκεια μέχρι Άγιο Λαυρέντιο.

 

Ο Δήμος Βόλου ευελπιστεί να λάβει φέτος από το κράτος κονδύλια ύψους 40.000 ευρώ, ωστόσο καμία ενημέρωση δεν υπάρχει από το υπουργείο για το αν θα δοθούν τα χρήματα, ενώ την τελευταία φορά που οι Δήμοι έλαβαν χρήματα για αντιπυρική προστασία ήταν το 2009. Το 2010 δόθηκε μόνο «βοήθημα».

Συσκέψεις για την αντιπυρική προστασία άρχισαν να υλοποιούνται με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο κ. Χ. Τσαμπάζη σε κάθε δημοτική ενότητα, ενώ δρομολογήθηκαν οι επαφές με τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν στην πρόληψη.

Ο αριθμός των ατόμων που συγκροτούν τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες ανέρχεται σε 150 και εξετάζονται μαζί τους θέματα οργάνωσης περιπολιών σε 24ωρη βάση. Αυτό που ζητήθηκε από τις δημοτικές ενότητες είναι να συγκροτήσουν δικό τους δίκτυο εθελοντών.

Μέχρι το 2010 παρατηρούνται το φαινόμενο οι Δήμοι να δηλώνουν ονόματα εθελοντών στα αντιπυρικά σχέδια που κατέθεταν, τους οποίους ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει σε ώρα ανάγκης. Σε επικοινωνίες που γίνονταν μαζί τους δήλωναν πως αγνοούσαν ποιοι συμπεριελάμβαναν τα ονόματά τους στις λίστες και όπως τόνισε ο κ. Τσαμπάζης αυτό είναι φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί σε ό,τι αφορά τη δικαιοδοσία του Βόλου.

Βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ενιαίος Δήμος είναι τα δάση. Οι αγροτικοί δρόμοι είναι κλειστοί και αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν. Οι πευκοβελόνες που είναι οι «βόμβες» των δασών πρέπει να καθαριστούν και χρήματα δεν υπάρχουν. Για το σύνολο των διανοίξεων και των καθαρισμών απαιτούνται 400.000 ευρώ, χρήματα που πρέπει να διαθέσει ο Δήμος, από την ώρα που η κεντρική διοίκηση δεν ανταποκρίνεται.

 

Στην Πορταριά

Οι βασικές δράσεις και οι ενέργειες για την αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού – Πορταριάς – Μακρινίτσας, υπήρξε το κύριο αντικείμενο της σύσκεψης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου Ιωλκού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο τοπικός αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Γκουντέλιας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρ. Τσαμπάζης, ο διοικητής του Τμήματος Περιφέρειας, εκπρόσωποι του Δασαρχείου, Πυροσβεστικής, Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Πορταριάς, Μακρινίτσας, Άνω Βόλου και Κατηχωρίου, καθώς και ο υπεύθυνος υπάλληλος για την  Πολιτική Προστασία.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ο σχεδιασμός τρόπων και μεθόδων αντιμετώπισης των πυρκαγιών, η απομάκρυνση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των παιδιών των κατασκηνώσεων, η ιδιαιτερότητα δασικών περιοχών όπως η Γορίτσα, η Κουκουράβα και η Επισκοπή, η ανάγκη ανάπτυξης του εθελοντισμού, καθώς και η διάνοιξη αγροτικών δρόμων με διπλή ωφέλεια – την προσβασιμότητα των κτημάτων στους ιδιοκτήτες τους και την ευελιξία και αποτελεσματικότητα οχημάτων και συνεργείων στις κατασβέσεις πυρκαγιών και η συντήρηση των υδροστομίων.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία  ειδικής θέσης στο site του Δήμου Βόλου για τη δήλωση της εθελοντικής προσφοράς και η δημιουργία μητρώου εθελοντών στη συνέχεια.

Επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να δοθούν και φέτος οι πιστώσεις για δράσεις πολιτικής προστασίας για να γίνει ο καθαρισμός περιαστικών δασών και άλλων δράσεων.

Επίσης στην περιοχή λειτουργούν 3 πυροφυλάκεια, τα οποία επανδρώνονται είτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είτε από εθελοντές.

Για κάθε χωριό έχουν συγκροτηθεί ομάδες εθελοντών κατοίκων  και στις Δημοτικές Ενότητες Πορταριάς και  Ιωλκού υπάρχει από ένα  μικρό πυροσβεστικό όχημα για άμεση επέμβαση.

Ο κ. Γ. Γκουντέλιας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η δράση των εθελοντικών ομάδων και στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών έτσι ώστε να αυξηθούν οι εθελοντές που έχουν πιστοποιηθεί για να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Ακόμη τόνισε ότι διερευνάται η δυνατότητα στέγασης της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων σε δημοτικό κτίσμα της περιοχής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το