Κόσμος

Για το «extra omnes» ετοιμάζεται η Καπέλα Σιστίνα, Koνκλάβιο χωρίς φαβορί

Πάπας

Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί, η λειτουργία στον Άγιο Πέτρο έχει ξεκινήσει και οι 115 καρδινάλιοι ετοιμάζονται να μπουν το απόγευμα στην Καπέλα Σιστίνα μετά το «extra omnes» («έξω όλοι») για να βγουν μόνο αφού έχουν έναν καρδινάλιο λιγότερο και τον επόμενο Πάπα.

Το Κονκλάβιο ξεκινά το απόγευμα ενώ στις μέχρι τώρα συναντήσεις δεν εξάντλησαν όλοι οι καρδινάλιοι την άποψή τους για την ηγεσία που χρειάζεται η Καθολική Εκκλησία -κάτι που δείχνει πως υπάρχουν ακόμη πολλά να συζητηθούν, και άρα η διαδικασία μπορεί να είναι μακρόσυρτη. Αν και υπάρχει αριθμός πιθανών διαδόχων του Βενέδικτου ΙΣτ’, λείπουν τα φαβορί.

Ο πρώτος γύρος δεν αναμένεται να βγάλει Ποντίφικα. Εάν κάποιο από τα ονόματα που ακούγονται δεν καταφέρει να επικρατήσει στους λίγους επόμενους γύρους (συγκεντρώνοντας τα δύο τρίτα των ψήφων), μπορεί να έχει αναδειχθεί στο ενδιάμεσο αριθμός άλλων διεκδικητών. Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται περίπου στις εννέα το βράδυ και από την Τετάρτη θα γίνονται τέσσερις ψηφοφορίες κάθε ημέρα.

Στα ονόματα που ακούγονται πρώτα στη λίστα είναι ο ιταλός Άντζελο Σκόλα, ο οποίος παρά την καταγωγή του δεν έχει σχέση με την Κούρια, την πανίσχυρη γραφειοκρατία του Βατικανού. Αυτό του προσθέτει αρκετούς πόντους στην καταλληλότητά του ως αναμορφωτή της διοικητικής λειτουργίας της Αγίας Έδρας, κριτήριο που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικά στην αναζήτηση του επόμενου Ποντίφικα.

Δίπλα του βρίσκεται ο Οντίλο Σέρερ της Βραζιλίας, ο οποίος φαίνεται να έχει υποστήριξη σε μέρος των καρδιναλίων που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική ενώ τον βλέπει θετικά και η Κούρια. Το βασικότερο προσόν του είναι η εμπειρία του στην οικονομική διαχείριση του Βατικανού, όντας μέλος της διοίκησης της τράπεζας του Βατικανού και της κεντρικής επιτροπής προϋπολογισμού της Αγίας Έδρας.

Πιθανότητες έχουν και οι υποψηφιότητες δύο Αμερικανών, του αρχιεπίσκοπου Νέας Υόρκης Τίμοθι Ντόουλαν και του αρχιεπισκόπου Βοστόνης Σον Ο’ Μάλεϊ. Κανείς από τους δύο δεν έχει μεγάλη εμπειρία στο Βατικανό, ενώ επιπλέον μειονέκτημα για τον πρώτο θεωρείται η αδύναμη γνώση της ιταλικής γλώσσας.

Ανάμεσα στους καρδινάλιους επίσης που έχουν ξεχωρίσει θεωρείται και ο Καναδός Μαρκ Ουελέ, ο οποίος αντιθέτως γνωρίζει καλύτερα τους διαδρόμους του Βατικανού.

Η διαδικασία, όπως και τα περισσότερα στην Αγία Έδρα, συνοδεύεται από λεπτομερές πρωτόκολλο. Το πρόγραμμα της Τρίτης αρχίζει με την λειτουργία «Για την Εκλογή του Ποντίφικα» στην βασιλική του Αγίου Πέτρου, παρόντων των 115 καρδιναλίων.

Το απόγευμα, περίπου στις 16:30 (τοπική ώρα), ξεκινά η πομπή των καρδιναλίων στην Καπέλα Σιστίνα, η απαγγελία δύο ύμνων για καθοδήγηση, ο όρκος μυστικότητας, η είσοδος στην Καπέλα Σιστίνα και η αναγγελία του extra omnes.

Η διαδικασία των ψηφοφοριών είναι επίσης αυστηρά καθορισμένη (ο κάθε καρδινάλιος υψώνει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο πριν το ρίξει στο δίσκο κάτω απαγγέλλοντας την προκαθορισμένη «ομολογία»). Τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται, δένονται με κλωστή και ρίχνονται για καύση.

Εάν δεν έχει υπάρχει αποτέλεσμα, η καύση γίνεται με χημικά που (στόχος είναι να) βγάζουν μαύρο καπνό από την καμινάδα -το πρώτο και μοναδικό σημάδι επικοινωνίας του Κονκλάβιου με τον έξω κόσμο. Όταν η ψηφοφορία καταλήξει, ο καπνός είναι λευκός: Habemus Papam.

Το χρώμα του καπνού δεν είναι πάντα ξεκάθαρο από την αρχή, και στο παρελθόν έχει προκαλέσει βιαστικούς πανηγυρισμούς στο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Σαφέστεροι όμως είναι οι πανηγυρικοί ήχοι από τις καμπάνες της βασιλικής που συνοδεύουν την αναγγελία της είδησης. Ο νέος Ποντίφικας, άγνωστος ακόμη, παρουσιάζεται στο μπαλκόνι που βλέπει την πλατεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το