Πολιτική

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

Πολύωρη διυπουργική σύσκεψη χθες βράδυ με τους εκπροσώπους των δανειστών
Πολύωρη διυπουργική σύσκεψη χθες βράδυ με τους εκπροσώπους των δανειστών

Στην τελική ευθεία προς την πλήρη συμφωνία με την τρόικα βρίσκονται οι ρυθμίσεις προς τις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Αυτό προέκυψε μετά την πολύωρη διυπουργική σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή της τρόικας.

Ειδικότερα:

«Η τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς» ανέφερε μετά τη σύσκεψη στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. «Εμείς δεν κάνουμε πίσω γιατί δεν θα έχει νόημα η ρύθμιση. Αύριο νέα συνάντηση με τεχνικά κλιμάκια» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με τα θέματα του υπουργείου Εργασίας» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του αρμόδιου Υπουργείου μετά την σύσκεψη.

Για το θέμα της ρύθμισης προς τα Ταμεία αρμόδιο στέλεχος ανέφερε: «Εξελίσσεται θετικά το πράγμα. Δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία αλλά είμαστε στο δρόμο για συμφωνία. Μας ικανοποιεί η θετική υποδοχή μίας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα ταμεία πρότασης. Δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση αλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη»

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν την Τρίτη το πρωί οι ρυθμίσεις τόσο για τις οφειλές προς τις ΔΟΥ όσο και προς τα Ταμεία σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Ο Αντ. Σαμαράς

Μήνυμα προς την τρόικα έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Αναπτυξιακή Στρατηγική – Ευρώπη 2020: Αναπτυξιακή Στρατηγική «Ευρώπη 2020»: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα που διοργανώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου φόρου 15% για την επιχειρηματικότητα και τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα εφόσον παραμένουν υψηλά οι φορολογικοί συντελεστές.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το λέω τώρα που είναι η τρόικα στην Ελλάδα και ζούμε σε ώρες αναταράξεων».

«Προσπαθούμε» συνέχισε ο κ. Σαμαράς «να έχουμε υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα για τον επόμενο χρόνο ώστε να μπορούμε να προχωρούμε σε ανάλογη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Αύριο (σήμερα) ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την τρόικα.

Φορολογική μεταρρύθμιση

Κάνοντας λόγο για την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτή βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Απλούστερο φορολογικό σύστημα , τεχνολογία για επαλήθευση αυστηρότερη τιμωρία στη φοροδιαφυγή και χαμηλότεροι συντελεστές για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα,

Κατά τα άλλα χαρακτήρισε το 2013 ως «έτος καμπής για την ανάπτυξη» προσθέτοντας ότι «και όσοι έχουν αμφιβολίες δείχνουν να πείθονται»

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας και ότι στόχος από εδώ και πέρα είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου.

Θέλοντας να τονίσει ότι το κλίμα αλλάζει ανέφερε ότι το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ήταν 135 δισ. ευρώ και έχει ανέλθει σήμερα στα 170 δισ. ευρώ .

Ομως έκανε λόγο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες οι οποίες ανέρχονται στα 9,6 δισ.  ευρώ και όπως είπε «έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αποπληρωμής τους τον τελευταίο μήνα. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Την παράσταση όμως έκλεψε ο ιταλός αντιπρόεδρος κ. Αντόνιο Tαγιάνι όχι μόνο επειδή έκλεισε την ομιλία του αναφωνώντας  «Ζήτω η Ελλάς» αλλά και διότι επανέλαβε τρεις  φορές τη φράση «είμαστε όλοι Ελληνες» θέλοντας να τονίσει ότι η μήτρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Ελλάδα.

Ανάλωσε την τοποθέτησή του στην αναγκαιότητα λήψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και τόνισε «ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη του μέλλοντος αν δεν φτάσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για την Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα Αντόνιο Ταγιάνι.

Χρειαζόμαστε πραγματική οικονομία, περισσότερη εσωτερική αγορά, βιομηχανία, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες ΜμΕ, ανέφερε ο κ. Ταγιάνι και υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει πολλές θυσίες και θα μείνουν άχρηστες εάν δεν συνδυασθεί το Ecofin με ένα Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το