Photo Gallery, Τοπικά

Βολιώτης μουσικός, στενός συνεργάτης του Δ. Μητροπάνου μιλά για το μεγάλο ερμηνευτή

Άρης Κούκος, μουσικός

«Ο Μητροπάνος γινόταν εύκολα φίλος με τον κόσμο»

 

Ο θάνατος του Δημήτρη Μητροπάνου συγκλόνισε την πανελλήνια κοινή γνώμη, καθώς όλοι πίστευαν πως είχε ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε με την υγεία του. Το πρωί της Τρίτης η είδηση του θανάτου του άφησε εμβρόντητους τους θαυμαστές αλλά και τους συνεργάτες του. Ο Άρης Κούκος ανήκε στην ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ο ίδιος λέει: «Ένα κομμάτι του εαυτού μου δεν έχει συνηδειτοποιήσει ακόμη ότι ο Μητροπάνος πέθανε».

Ο βολιώτης Άρης Κούκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται ως μουσικός στην Αθήνα. Μαθήτευσε στη σχολή του Στάθη Μιλάνου και σήμερα θεωρείται από τους κορυφαίους στο μπουζούκι. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργαζόταν ως μόνιμος μουσικός στην ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου. «Με επέλεξε ο μαέστρος που κι εκείνος έπαιζε μπουζούκι. Κάποια στιγμή η ορχήστρα χρειάστηκε ακόμη ένα μπουζούκι, ο μαέστρος απευθύνθηκε σε εμένα κι έτσι ξεκίνησα να παίζω για το Μητροπάνο».

Ο ίδιος θυμάται την πρώτη επαφή που είχε με τον αξέχαστο ερμηνευτή λέγοντας πως «η πρώτη μας επαφή ήταν πολύ καλή και απροβλημάτιστη. Άλλωστε, ο Μητροπάνος δεν παραπονιόταν ποτέ για τα λάθη της ορχήστρας. Αντίθετα, σαρκαζόταν για τα δικά του λάθη».

Όταν έπρεπε να εμφανιστεί σε κάποιο κέντρο διασκεδάσεως, οι μουσικοί έκαναν τις πρόβες και δύο-τρεις μέρες πριν την έναρξη των εμφανίσεων έκανε κι εκείνος τις δικές του πρόβες στα τραγούδια. «Ήταν τόσο μεγάλη η εμπειρία του που δεν χρειαζόταν να δουλέψει περαιτέρω μαζί μας. Εμείς επεξεργαζόμασταν αρκετό καιρό τα κομμάτια κι εκείνος ερχόταν τις τελευταίες μέρες για να τα προβάρει μαζί μας» λέει ο κ. Κούκος.

Ως άνθρωπος ήταν ήσυχος, καλόψυχος, απλός, λαϊκός, όπως τονίζει ο κ. Κούκος. «Δεν είχε κανένα τουπέ, ήταν ανοιχτός με όλους. Αυτό που θα θυμάται ο κόσμος από το Δημήτρη Μητροπάνο είναι η απλότητά του, αυτή τον χαρακτήριζε. Γινόταν εύκολα φίλος με τον κόσμο. Τον τελευταίο καιρό ήταν απίστευτη η λατρεία του κόσμου απέναντι στο πρόσωπό του. Ανέβαιναν πάνω στη σκηνή, πέφτανε πάνω του, τον αγκάλιαζαν, ζητούσαν φωτογραφίες κι εκείνος καθόταν εκεί και χαμογελούσε».

Εμβρόντητοι έμειναν όλοι οι μουσικοί με την αναγγελία του θανάτου του Δημήτρη Μητροπάνου. «Ξέραμε πως κάθε Απρίλιο έκανε εξετάσεις για να ελέγχει την πορεία της υγείας του. Είχαμε μάθει πως έκανε εξετάσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και πως όλα ήταν μια χαρά. Πάθαμε σοκ μόλις μάθαμε το θάνατό του. Τα τελευταία χρόνια ήμασταν σαν οικογένεια. Αισθάνθηκα ότι έχασα ένα δικό μου άνθρωπο. Ακόμη και σήμερα ένα κομμάτι του εαυτού μου δεν έχει συνειδητοποιήσει το θάνατό του» εξομολογείται ο κ. Κούκος.

Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι θα είναι φτωχότερο στο εξής, καθώς ο Δημήτρης Μητροπάνος «ήταν ο τελευταίος μιας γενιάς λαϊκών τραγουδιστών όπως ο Μπιθικώστης, ο Διονυσίου, ο Καζαντζίδης. Υποστήριζε το καλό λαϊκό τραγούδι όπως το ξέραμε παλιά» καταλήγει ο κ. Κούκος.

 Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το