Photo Gallery, Τοπικά

Έπεσε λασποβροχή στο Βόλο

Κοκκίνισαν δρόμοι, πεζοδρόμια και αυτοκίνητα από τη λασποβροχή

Πολλή βροχή και λάσπη έπεσαν χθες σε πολλές περιοχές, κοκκινίζοντας κυριολεκτικά αυτοκίνητα, δρόμους και πεζοδρόμια. Λασποβροχή έπεσε και στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η σκόνη της Σαχάρας που πολλές φορές συνοδεύεται από βροχή, θα είναι πλέον συχνότερη επισκέπτρια της περιοχής. Πάντως από σήμερα ο καιρός βελτιώνεται και το θερμόμετρο παίρνει την ανιούσα. Μάλιστα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ νερό και πολλή λάσπη από την Αφρική έπεσαν χθες σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, αποτέλεσμα της έλευσης ενός βαρομετρικού χαμηλού από την κεντρική Μεσόγειο, που μετέφερε και μεγάλες ποσότητες σκόνης προέλευσης Σαχάρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αλόννησο από τα μεσάνυχτα μέχρι χθες στις 12 το μεσημέρι είχε πέσει βροχή σε ύψος 33,4 χιλιοστά, όση βροχή πέφτει σε ένα μήνα, στη Ζαγορά 14,2 χιλιοστά, στη Σκόπελο 13,4 χιλιοστά, στην Πορταριά 12,4 χιλιοστά, στον Πτελεό 9,8 χιλιοστά και στην πόλη του Βόλου 5 χιλιοστά.

Στη Ζαγορά, όπου σημειώθηκαν και καθιζήσεις, τον τρέχοντα μήνα το συνολικό ύψος βροχής έχει φθάσει τα 114 χιλιοστά, ενώ από την 1η του έτους το ύψος βροχής και χιονιού (υετός) έχει ξεπεράσει τα 612 χιλιοστά…

Στο Βόλο επίσης από την 1η του έτους μέχρι χθες το ύψος βροχής έχει φθάσει τα 300 χιλιοστά περίπου…

Από σήμερα πάντως ο καιρός βελτιώνεται και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Σήμερα και αύριο το θερμόμετρο θα δείξει 22 βαθμούς στο Βόλο, το Σάββατο 23, την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25. Νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Μέχρι χθες οι μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κατά τον τρέχοντα μήνα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, ήταν 24,8 βαθμοί Κελσίου στις 7 Απριλίου και 24,3 στις 8 του μήνα, ενώ η ελάχιστη 5,7 βαθμοί στις 11 Απριλίου.

Η περισσότερη βροχή έπεσε στις  9 του μήνα (10 χιλιοστά).

Η αφρικανική σκόνη   

Τακτικότερες θα είναι πλέον οι εμφανίσεις της αφρικανικής σκόνης στον ελληνικό ουρανό, όπως η χθεσινή, που θόλωσε την ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου τις προμεσημβρινές ώρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την Ελλάδα, από τη Βορειοδυτική Αφρική, Μαυριτανία, Αλγερία και Τυνησία, την άνοιξη κυρίως, οφείλεται στην ύπαρξη ενός υψηλού βαρομετρικού συστήματος πάνω από τις συγκεκριμένες περιοχές και τη Δυτική Μεσόγειο. Η σκόνη ανυψώνεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και με νοτιοδυτικούς ανέμους μεταφέρεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, το καλοκαίρι χαμηλά βαρομετρικά συστήματα πάνω από την έρημο της Σαχάρας ευνοούν έντονες ανοδικές κινήσεις και διασκορπισμό της σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα με σύγχρονη μεταφορά της από νότιους ανέμους προς την Ελλάδα. Άλλες φορές οι περιοχές εκτόξευσης σκόνης προσδιορίζονται στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη και Τσαντ). Ανάλογα με την περιοχή προέλευσης η σκόνη μπορεί να είναι λευκή ή ερυθρά. Στην πρώτη περίπτωση τα σωματίδια της σκόνης περιέχουν, σε μεγάλο ποσοστό, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, στη δεύτερη, πυρίτιο, άργιλο και σίδηρο. Στην περίπτωση βροχόπτωσης τα σωματίδια της σκόνης διαλύονται στις υδροσταγόνες και έτσι εμφανίζονται λευκές ή ερυθρωπές λασποβροχές. Οι αμμοθύελλες από τη Σαχάρα τα τελευταία 50 χρόνια έχουν δεκαπλασιαστεί.

Η σκόνη μεταφέρεται σε ύψος τριών μέχρι έξι χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και εναποτίθεται στο έδαφος είτε σε ξηρή, είτε σε υγρή μορφή με τη βροχή.

Η σκόνη αυτή δεν είναι τοξική και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, ωστόσο αν η συγκέντρωσή της στην ατμόσφαιρα είναι μεγάλη, τότε υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, που ίσως αισθανθούν δυσφορία. Τέτοιες ομάδες είναι οι πάσχοντες από άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, που πρέπει να αναπνέουν από τη μύτη και να προσέχουν αυτές τις ημέρες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το