Photo Gallery, Τοπικά

Βγήκαν ξανά τα τεφτέρια…

Στους πάγκους των φαρμακείων της Μαγνησίας
Στους πάγκους των φαρμακείων της Μαγνησίας

Εδώ και ένα εξάμηνο το τεφτέρι έχει βγει στους πάγκους των φαρμακείων της Μαγνησίας. Οι ασφαλισμένοι, μέσα στην κρίση και τη μείωση των μισθών, αδυνατούν να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής για το σκεύασμα. Τα ποσά που οφείλονται αγγίζουν ακόμη και τα 300 ευρώ, ενώ οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους χωρίς να κόβουν τη διάθεση των πολύτιμων φαρμάκων.

Χωρίς τέλος είναι ο «Γολγοθάς» των ασφαλισμένων για να εξασφαλίσουν ένα φάρμακο. Και εκτός από την έλλειψη των φαρμάκων που οφείλεται στις εξαγωγές σκευασμάτων στο εξωτερικό, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες, πολλοί ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πληρωμής των φαρμάκων.

Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και η μεγάλη ανεργία, η απλήρωτη εργασία, τα φαινόμενα των ανασφάλιστων συμπολιτών, έχουν οδηγήσει αρκετούς σε δραματικό αδιέξοδο.

Στα φαρμακεία τα τεφτέρια βγήκαν στους πάγκους και οι φαρμακοποιοί γράφουν τα οφειλόμενα ποσά των ασφαλισμένων.

«Εδώ και ένα εξάμηνο το φαινόμενο με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους έχει γίνει πιο έντονο, με αποτέλεσμα στα φαρμακεία να υπάρχουν τα τεφτέρια» σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης.

Οι ασφαλισμένοι δυσκολεύονται να πληρώσουν το ποσό που αναφέρεται στο ποσοστό συμμετοχής. Για παράδειγμα, αν ένα φάρμακο κοστίζει 20 ευρώ και το ποσό της συμμετοχής είναι πέντε ευρώ, ο ασφαλισμένος μπορεί να μην έχει αυτά τα χρήματα.

Το δεύτερο σημείο που δυσκολεύεται, είναι η πληρωμή του ποσού που αναφέρεται στην τιμή αναφοράς. Δηλαδή ο ασφαλισμένος που επιλέγει το πρωτότυπο φάρμακο, θα πρέπει να πληρώσει στο φαρμακοποιό τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην τιμή του φθηνότερου γενόσημου και του πρωτότυπου φαρμάκου. Σε χρήματα αυτό το ποσό ποικίλλει. Πάντως, αθροίζοντας τα χρήματα, από το ποσοστό συμμετοχής και την τιμή αναφοράς ο ασφαλισμένος μπορεί να κληθεί να πληρώσει και 10-15 ευρώ. Χρήματα όμως τα οποία μπορεί να μην έχει για να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του.

«Αυτό που παρατηρείται, είναι ένα ζευγάρι συνταξιούχων να μην πληρώνει όλο το μήνα για τα φάρμακα που αγοράζει και να τα εξοφλεί μόλις πάρει τη σύνταξη. Πρόκειται για ποσά γύρω στα 150 ευρώ. Δηλαδή, ο συνταξιούχος των 500 ευρώ θα διαθέσει ένα ποσό 100-150 ευρώ για τη φαρμακευτική του περίθαλψη. Επίσης υπάρχουν και οι άνεργοι, αυτοί που κακοπληρώνονται και άλλες περιπτώσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα και έτσι οι φαρμακοποιοί τα γράφουν ως οφειλές. Τέτοια ποσά μπορεί να κυμαίνονται μέχρι και 300 ευρώ, ως χρωστούμενα που δεν έχουν εξοφληθεί» επισημαίνει φαρμακοποιός.

Μάλιστα οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν ότι όσο πιο πολύ βαθαίνει η κρίση, τόσο περισσότερο τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα για τους ασφαλισμένους.

Οι πληρωμές

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους φαρμακοποιούς που δεν έχουν κάποια ενημέρωση τις τελευταίες ημέρες για το πότε θα πληρωθούν για συνταγές που εκτέλεσαν.

Ουσιαστικά αυτή την περίοδο είναι δύο μήνες μέσα. Δηλαδή από τον ΕΟΠΥΥ έχουν πληρωθεί μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής από το Ταμείο είναι 60 ημέρες. Επομένως θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί δύο μήνες, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να μην τους οφείλει χρήματα. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει όλες τις παλιές εκκρεμότητες του ΟΠΑΔ.

Το μεγάλο ζητούμενο, όμως, παραμένει η εξόφληση των ταμείων που εντάχθηκαν αργότερα στον ΕΟΠΥΥ, όπως το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ο Οίκος Ναύτου. Ο κ. Ματσιόλης σημείωσε πως υπήρχε η δέσμευση από την κυβέρνηση ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εξοφλούμασταν για τις οφειλές των Ταμείων του 2011, κάτι που δεν έγινε. Μάλιστα δεν υπάρχει κάποια νέα αναφορά τού υπουργείου Υγείας γι’ αυτό το θέμα, οπότε δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερος σκεπτικισμός ότι χρήματα δεν υπάρχουν.

Νέο δελτίο τιμών

Επίσης από χθες ισχύει νέο δελτίο τιμών στα φαρμακεία. Η μείωση των τιμών των φαρμάκων είναι το νέο στοιχείο, κάτι που θα επηρεάσει και την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, καθώς οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα επιδιώξουν να εξάγουν τα φάρμακα στο εξωτερικό για μεγαλύτερα έσοδα, κάτι που θα επιφέρει και τη μείωση στην επάρκεια.

Το νέο δελτίο τιμών θα επηρεάσει και την τιμή αναφοράς. Βέβαια, όπως τονίζεται από τους φαρμακοποιούς, ακόμη υπάρχει ένα ποσοστό ασφαλισμένων που επιλέγουν τα πρωτότυπα φάρμακα αντί για τα γενόσημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το