Photo Gallery, Κόσμος

Αυστηρό μήνυμα στη Συρία για τις διαδηλώσεις

«Να προστατευτούν οι πολίτες» ζητήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο

 


Επείγον και αυστηρό μήνυμα προς τη συριακή κυβέρνηση έστειλε ο Αραβικός Σύνδεσμος, καταγγέλλοντας τις συνεχείς δολοφονίες πολιτών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Απαιτεί, επίσης, από τη Δαμασκό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συναντηθεί την Κυριακή στο Κατάρ με Σύρους αξιωματούχους προκειμένου να βρεθεί μία λύση για τον τερματισμό της κρίσης.
Η υπουργική αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου είπε, επίσης, ότι είχε έναν «ειλικρινή και φιλικό» διάλογο με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ την περασμένη Τετάρτη. Το αυστηρό μήνυμα έρχεται μετά το θάνατο τουλάχιστον 37 αμάχων στις πόλεις Χάμα και Χομς, από πυρά που άνοιξαν οι συριακές δυνάμεις την Παρασκευή.
Οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν την Παρασκευή πυρ εναντίον αμάχων στις πόλεις Χάμα και Χομς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 37 διαδηλωτές, ανακοίνωσαν κάτοικοι και ο εκπρόσωπος οργανώσεων των Σύρων αντικαθεστωτικών.
Στο Κάιρο ο Όμαρ Ιντλίμπι εκπρόσωπος των οργανώσεων των Σύρων αντικαθεστωτικών, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Συρίας, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν από τη διεθνή κοινότητα την «επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» και την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Οι διαδηλωτές καλούσαν ξανά τη διεθνή κοινότητα να τους προστατεύσει από την αιματηρή καταστολή που εξαπολύουν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Οι εκκλήσεις έχουν ενταθεί μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι τερματίζει την αποστολή του στη Λιβύη μετά την επίτευξη του στόχου που ήταν η ανατροπή του Καντάφι.
Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα μετά την προσευχή της Παρασκευής, ανέφεραν ακτιβιστές, προσθέτοντας ότι οι διαμαρτυρίες ενισχύθηκαν μετά το θάνατο του συνταγματάρχη Καντάφι. Ο Μουάμαρ Καντάφι είχε στενούς δεσμούς με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι αντικαθεστωτικοί είχαν καλέσει στη σελίδα τους στο Facebook σε διαδηλώσεις σήμερα ζητώντας την «επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσει η καταστολή της αμφισβήτησης του καθεστώτος της Δαμασκού.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας.
Παράλληλα, στη βορειοδυτική Συρία οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια του χωριού Καφρούμα της επαρχίας Ιντλέμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, και συνέλαβαν 13 άτομα, μεταξύ τους μια γυναίκα και το 12χρονο γιο της, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Η Ισπανία απηύθυνε την Παρασκευή αυστηρή προειδοποίηση στον πρεσβευτή της Συρίας στη Μαδρίτη, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τις κατηγορίες για παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς σε βάρος αντικαθεστωτικών, οι οποίες φέρεται να διαπράχθηκαν από «μέλη της πρεσβείας».
Το υπουργείο Εξωτερικών μετά τις «κατ’ επανάληψη διαμαρτυρίες Σύρων πολιτών και Σύρων ισπανικής καταγωγής, διαφωνούντων με το καθεστώς της Δαμασκού», κάλεσε τον πρεσβευτή Χουσαμεντίν Αλά’α για να του εκφράσει την «ανησυχία» του και την «απόρριψή» του όσον αναφορά τέτοιου είδους ενέργειες.
Η Μαδρίτη ζήτησε να «τερματιστεί κάθε ενέργεια του προσωπικού της πρεσβείας η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως παραβίαση των δικαιωμάτων των διαδηλωτών και συγκεκριμένα της ελευθερίας της συνάθροισης και της έκφρασης», στη διάρκεια της συνάντησης του πρεσβευτή με υψηλόβαθμο διπλωμάτη αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το