Photo Gallery, Οικονομία

Άριστη η αξιολόγηση του EFSF

Επιβεβαίωση του ΑΑΑ από Standard and Poor΄s, Moody΄s και Fitch


 

Ρέκλιγνκ: Το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα σε γιουάν

 

 

Το ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) επιβεβαιώνουν οι τρεις οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο να τερματιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Η Standard and Poor’s σημειώνει ότι η προοπτική για το EFSF είναι «σταθερή», γεγονός που σημαίνει ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας υποβάθμισής του στο άμεσο μέλλον.
«Οι εγγυήσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ο βασικός παράγοντας που στηρίζει τη βαθμολογία του EFSF», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το Σάββατο, το Ταμείο ανακοίνωσε πως η βαθμολογία ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητά του επιβεβαιώνεται από τους τρεις οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch.

Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης «επιβεβαίωσαν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία του Ταμείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, δηλαδή ΑΑΑ για τη Standard and Poor’s, (P)Aaa για τη Moody’s και AAA για τη Fitch. Επίσης, οι οίκοι αξιολόγησης «έδωσαν στο Ταμείο την καλύτερη βαθμολογία βραχυπρόθεσμα», δηλαδή Α-1+ για τη Standard and Poor’s, (Ρ)Ρ-1 για τη Moody’s και F1+ για τη Fitch.

Όπως τονίζει το EFSF, η βαθμολογία αυτή επιβεβαιώθηκε μετά την έναρξη της ισχύος στις 18 Οκτωβρίου των τροποποιήσεων που είχαν αποφασιστεί τον Ιούλιο στον κανονισμό του, με την ικανότητα δανεισμού του να ανέρχεται πλέον στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, με μια δέσμευση εγγυήσεων ύψους 780 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Ομόλογα και σε γουάν;

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα σε όποιο νόμισμα θέλει, περιλαμβανομένου του κινεζικού γουάν, εάν το θέλει το Πεκίνο. Ο Ρέγκλινγκ βρίσκεται στην Κίνα σε μια προσπάθεια να πείσει το Πεκίνο να επενδύσει στο EFSF προκειμένου να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του EFSF ανέφερε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ομόλογα σε γουάν με την έγκριση των κινεζικών αρχών, αν και -όπως παραδέχτηκε- αυτό θα ήταν δύσκολο.

και ύδωρ στους  Κινέζους εμφανίζονται διατεθειμένοι  να δώσουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου  να προσελκύσουν κεφάλαια που θα δώσουν μια βαθιά ανάσα στην προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης μέσω του προσωρινού Ταμείου Στήριξης (EFSF) και παράλληλα να διασφαλίσουν την «συνεργασία» μιας εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη σε αυτή την κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο.
Με πρώτον τον  ίδιο το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήδη έχει έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό  του Χου Τζιντάο, επιχειρώντας να τον πείσει για την επένδυση κινεζικών  κεφαλαίων στο ευρωπαϊκό χρέος, τώρα ήρθε η σειρά του ίδιου του Κλάους Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του EFSF, να δηλώσει πως το Ταμείο είναι διατεθειμένο ακόμα και να εκδώσει ομόλογα σε γουάν εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την κινεζική κυβέρνηση!
Ο χερ Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη Τύπου από το Πεκίνο όπου βρίσκεται,  σημείωσε μεν πως δεν περιμένει να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τους Κινέζους ηγέτες αναφορικά με την εξασφάλιση περαιτέρω πόρων για το EFSF, πλην όμως τόνισε πως αναμένει «την  συνέχιση της αγοράς ομολόγων του EFSF από την Κίνα» ιδίως τώρα που αποφασίστηκε η επέκταση των πόρων του έως το ποσό του ενός (1) τρισ. ευρώ.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι  η Κίνα έχει ιδιαίτερη ανάγκη να επενδύσει τα πλεονάσματά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του  ταμείου αναφερόμενος στην συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ύψους 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόσθεσε πως το EFSF σχεδιάζει … νέα επενδυτικά εργαλεία για να προσφέρει ένα καλό προϊόν που «θα είναι εμπορικά ενδιαφέρον». Και επιπλέον τόνισε πως η επικύρωση, από τους οίκους αξιολόγησης, της ανώτατης πιστοληπτικής αξιολόγησης (“AAA”) του ταμείου προσφέρει και την απαραίτητη διασφάλιση για τους επενδυτές.
Από την πλευρά του  ο υφυπουργός Οικονομικών της  Κίνας Ζου Γκουανγκιάο περιορίστηκε να δηλώσει πως η χώρα του αναμένει αποσαφηνίσεις και τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του EFSF πριν επενδύσει στο νέο μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ερωτώμενος αν το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ισχυρότερων οικονομικά κρατών στις Κάννες δήλωσε ότι η αγορά ομολόγων από το EFSF δεν βρίσκεται στην ατζέντα της επερχόμενης συνόδου των G20.
Την ίδια ώρα και  πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης κυβέρνησης δήλωνε πως η κεντρική τράπεζα της  χώρας είναι έτοιμη να δανείσει αποθεματικά της «για να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε στο  Dow Jones Newswires – σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Κινέζου υφυπουργού Οικονομικών – πως η ιδέα της συνεισφοράς κεφαλαίων από τρίτες χώρες στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διασώσεων θα συζητηθεί στις Κάννες. «Η ιδέα είναι να βγούμε από τη συνάντηση του G20 με μια λύση για αυτή την κρίση».
Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα προτιμούσε να δανείσει τα χρήματα στους Ευρωπαίους μέσω διμερούς συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο αξιωματούχος. Τεχνικά, τα συναλλαγματικά της Βραζιλίας, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 352 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θα αλλάξουν, είπε ο αξιωματούχος καθώς θα διατηρούνται στο ΔΝΤ. Ο αξιωματούχος σημείωσε τέλος ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα συμβάλει άμεσα σε ένα όχημα ειδικού σκοπού που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

“Ισχυρότερες” προσπάθειες

 ζητά το Τόκυο

 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε, σήμερα με την σημερινή έκδοση της εφημερίδας Financial Times, ότι θα ήθελε να δει να εντείνονται οι προσπάθειες στην Ευρώπη «να καθησυχαστούν οι ανησυχίες για την κρίση (χρέους της ευρωζώνης), με την δημιουργία μιας ισχυρότερης και πιο λεπτομερούς προσέγγισης». H κυβέρνηση της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, παραμένει ανήσυχη για την πιθανή μετάδοση της κρίσης. «Αυτή η φωτιά δεν βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του ποταμού», δήλωσε ο Νόντα στην εφημερίδα και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα εξαπλωθεί στην Ασία ή στην παγκόσμια οικονομία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ιαπωνία διακρατεί πάνω από το 20% των ομολόγων ύψους 10 δισ. δολαρίων που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και ο Νόντα, που ήταν υπουργός Οικονομικών ώσπου έγινε πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα, άφησε να γίνει σαφές πως το Τόκιο θα συνεχίζει να το στηρίζει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το