Photo Gallery, Τοπικά

Αυξήθηκε η παρακράτηση για περίθαλψη σε συνταξιούχους

Αυξήθηκε η παρακράτηση του κλάδου περίθαλψης στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Δεν έχουν τελειωμό οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του μνημονίου. Σύμφωνα με αναφορές συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων στη «Θ», αυξήθηκε η παρακράτηση στις κρατήσεις του κλάδου περίθαλψης κατά 0,70% από την 1η Ιανουαρίου 2012, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα χρήματα που λαμβάνουν κάθε μήνα. Στο μεταξύ μέχρι και 4,80 ευρώ φθάνει η επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα που παίρνουν βάσει της νέας συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας και όχι του σκευάσματος.

Συνταξιούχος του Δημοσίου (καθηγήτρια) ανέφερε στη «Θ» ότι οι κρατήσεις του κλάδου περίθαλψης αυξήθηκαν από 2,55% στο 3,25%  και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012. Οι αυξημένες κρατήσεις άρχισαν να γίνονται στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων από το Μάρτιο, βάσει του νόμου 3918 του 2011, άρθρο 19, παράγραφος 1.

Η συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος είδε τις κρατήσεις για τον κλάδο περίθαλψης να αυξάνουν από τα 38 στα 48 ευρώ, την ώρα όμως που η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, όπως καταγγέλλει, χειροτέρεψε με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι αυξημένες κρατήσεις φαίνονται στο ενημερωτικό του πρώτου τριμήνου του 2012 που παρέλαβαν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Τα φάρμακα

Στο μεταξύ μέχρι 4,80 ευρώ φθάνει η επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, βάσει της νέου τύπου συνταγογράφησης, για τη δραστική ουσία και όχι για το φαρμακευτικό σκεύασμα, στις παθήσεις, στις οποίες εφαρμόζεται το νέο σύστημα πιλοτικά.

Πρόκειται για παθήσεις, που αφορούν κυρίως το στομάχι. Σύμφωνα με φαρμακοποιό του Βόλου, η ομεπραζόλη που χορηγείται για παθήσεις του στομάχου και ένα συγκεκριμένο σκεύασμα από αυτή, το «Λοζέκ», κοστίζει 12,07 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το ποσό των 9,66 ευρώ για την πάθηση, οπότε ο ασθενής αν θέλει να προμηθευτεί το συγκεκριμένο σκεύασμα και όχι κάποιο άλλο με ομεπραζόλη, τότε θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τη διαφορά.

Το πρόβλημα στα φαρμακεία είναι μεγάλο αναφορικά με τις προμήθειες φαρμάκων, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν προκαταβολή χρημάτων, προκειμένου να χορηγήσουν φάρμακα.

Μεταξύ των ασφαλισμένων επικρατεί πάντως σύγχυση, καθώς σε άλλα σκευάσματα το ποσοστό συμμετοχής έχει αυξηθεί, όπως στα φάρμακα για τη χοληστερίνη από 10% σε 25%, ενώ σε άλλα έχει μειωθεί, όπως στο διαβήτη, από 25% σε 10%.

Σημειώνεται ότι συμμετοχή 10% πληρώνουν οι πάσχοντες από πάρκινσον, οι ασθενείς με χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια στην καρδιά, άτομα με συγγενική καρδιοπάθεια, ασθενείς με χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια, ασθενείς με στεφανιαία νόσο, πάσχοντες από υπεριλιπιδαιμία, πάσχοντες από ερυθηματώδη λύκο, πάσχοντες από σκληροδερμία, από αγγειίτιδες, από σπονδυλοαρθρίτιδες, από ψωριασιακή αρθρίτιδα, διαβητικοί τύπου 2 που χρειάζονται ινσουλίνη, άτομα με οστεοπόρωση και νόσο Paget, ασθενείς με μυασθένειες, με φυματίωση, πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με άσθμα, πάσχοντες από κληρονομικό αγγειοοίδημα, πάσχοντες από αδένωμα υπόφυσης, ασθενείς με ελκώδη κολοίτιδα και νόσο του Κρον, ασθενείς με κίρρωση του ήπατος, ασθενείς με συγγενή ιχθύαση, ασθενείς με έιντζ, ασθενείς με βιταμινοεξαρτώμενη ραχίτιδα, καθώς και οι συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη τους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, «η φαρμακευτική περίθαλψη του Οργανισμού περιλαμβάνει τα αναγκαία φάρμακα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα υγειονομικά υλικά. Τα φάρμακα παρέχονται μόνο εφόσον κυκλοφορούν νόμιμα, υπάρχει έγκριση να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, ανεξάρτητα από την ονομασία και τη μορφή και περιλαμβάνονται στον ενιαίο κατάλογο των συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων. Φάρμακα που ανήκουν στην αρνητική λίστα, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, δεν αποζημιώνονται. Κατ’ εξαίρεση δύναται να αναγνωρίζεται και να καταβάλλεται η αξία ιδιοσκευασμάτων, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Για την αναγκαιότητα θεραπείας με φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, γνωματεύουν επιτροπές του Ταμείου. Τα φάρμακα αυτά παρέχονται μόνο από τα φαρμακεία του Οργανισμού ή τα κρατικά νοσοκομεία.

Οι ιατροί είτε εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές ή εάν είναι συμβεβλημένοι με το ΕΟΠΥΥ συνταγογραφούν στο συνταγολόγιο ενιαίου τύπου, εφόσον δεν είναι δυνατόν να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά. Κάθε φάρμακο συνταγογραφείται από ιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας. Η συνταγή των φαρμάκων μπορεί να εκτελεστεί εντός πέντε εργασίμων ημερών, αφού προηγουμένως έχει θεωρηθεί από τον αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, όπου τούτο προβλέπεται.

Το γενικό ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών οργανισμών για φάρμακα ανέρχεται στο 25% της αξίας αυτών. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες παθήσεων για τις οποίες προβλέπεται ποσοστό 10% και 0% και έχουν γνωστοποιηθεί στους γιατρούς. Στις συνταγές πρέπει να αναγράφονται μόνο οι ποσότητες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία ενός μηνός. Ειδικά για χρόνιες παθήσεις μπορεί να εκδίδεται από τους ιατρούς δίμηνη ή τρίμηνη επαναλαμβανόμενη συνταγή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το