Photo Gallery, Τοπικά

Αυλαία συνεδριάσεων ΔΕΥΑΜΒ με νέες καταγγελίες Στάμου

Με κατάθεση προτάσεων ύψους 51,5 εκατ. ευρώ, αρχίζει το έργο της η νέα Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης

Η δημιουργία της νέας ΔΕΥΑΜΒ, με την ενοποίηση όλων των επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης των πρώην δήμων που συγκροτούν τον ενιαίο Βόλο,  βρίσκεται προ των πυλών.

Η νέα Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης θα δρομολογηθεί με τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη και θα αρχίσει το έργο της με την κατάθεση προτάσεων ύψους 51,5 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ, για τη θωράκιση του Παγασητικού Κόλπου με έργα αποχέτευσης στο παραλιακό μέτωπο του Πηλίου.

Επίσης  αναλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη για την κατασκευή αντίστοιχων έργων στους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς και Ρήγα Φεραίου.

Το «κεφάλαιο» της ΔΕΥΑΜΒ και της προηγούμενης διοίκησης της Επιχείρησης δεν κλείνει «αναίμακτα» καθώς ο κ. Γ. Στάμος ανακοίνωσε χθες ότι για τα στοιχεία που ζήτησε και αφορούν την οικονομική διαχείριση θα απευθυνθεί επίσημα στην εισαγγελία και στο στόχαστρό του βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος κ. Α. Βούλγαρης, η διευθύντρια κ. Τασία Κολλιού και ο οικονομικός διευθυντής κ. Γ. Μακρής.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τασσοπούλου

Με σοβαρές καταγγελίες του κ. Γ. Στάμου για προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και βρίσκεται στον «αέρα», πραγματοποιήθηκε χθες η τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ πριν την ενοποίησή της στο πλαίσιο του Καλλικράτη, όπου αποφασίστηκε η έγκριση μελετών και εκτέλεσης έργων αποχέτευσης για την προστασία του παραλιακού μετώπου, από Ν. Αγχίαλο μέχρι Μαλάκι.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχε για ελάχιστη ώρα και ο νέος δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ωστόσο απουσίαζε ο πρώην δήμαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης που εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο κ. Σκοτινιώτης ευχαρίστησε το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο και τόνισε ότι η λήξη της θητείας του συμπίπτει με την κατάθεση προτάσεων και μελετών για την κατασκευή ενός «πακέτου» έργων θωράκισης του Παγασητικού. Αναφέρθηκε στις επαφές που έγιναν με το υπουργείο Περιβάλλοντος και υπογράμμισε ότι η Επιχείρηση θα στηρίξει τεχνικά για τη συγκρότηση προτάσεων και μελετών το Νότιο Πήλιο, την Αλόννησο, το Δήμο Ρήγα Φεραίου και το Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Τα έργα που θα κατασκευαστούν σε κάθε δήμο αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εφόσον τέθηκαν προς έγκριση, από τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ κ. Δ. Κουτσιφέλη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια συμμετοχή που απαιτείται για την κατασκευή τους, θα εξασφαλιστεί από τις περικοπές μισθών που έγιναν στους εργαζόμενους και οι οποίες αγγίζουν περίπου το 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Στάμος επισήμανε πως το κράτος εξαγγέλει έργα χωρίς να μπορεί να τα κατασκευάσει γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατατίθεται η ίδια συμμετοχή των φορέων, ωστόσο φαίνεται πως το ζήτημα θα λυθεί από την εξασφάλιση των κονδυλίων που προέκυψαν από τις περικοπές στους μισθούς.

Έργα με εργολαβίες

Οι εργολαβίες για περιορισμένης κλίμακας έργα που κατ’ επανάληψη «δίχασαν» την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ αποφασίστηκε χθες να συνεχιστούν.

Για τη συντήρηση εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης θα εκπονούνται εργολαβίες. Τα γνωστά «τσαπάκια» των ιδιωτών δεν θα πάψουν να δουλεύουν καθώς όπως δήλωσε ο κ. Κουτσιφέλης δεν συμφέρει οικονομικά την Επιχείρηση να αγοράσει δικά της μηχανήματα, αλλά και να «σπαταλά» ανθρώπινο δυναμικό.

«Καταλήξαμε ότι οι εργολαβίες είναι η οικονομικότερη λύση», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχετε προϋπολογισμό, είστε παράνομοι»

Ο κ. Στάμος που είχε καταγγείλει την πρακτική των εργολαβιών αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ψηφίσει το διοικητικό συμβούλιο 200.000 ευρώ, όταν στην ουσία δεν υπάρχει προϋπολογισμός.

«Εγώ έχω διαφορετική άποψη για το εάν πρέπει να γίνει αγορά μηχανημάτων ή αν πρέπει να γίνονται αναθέσεις σε ιδιώτες, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το ζήτημα είναι πως έχουμε προϋπολογισμό και αυτό είναι κάτι που έχει παραδεχτεί και ο πρόεδρος κ. Αλέκος Βούλγαρης. Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να συμπληρωθεί ο προϋπολογισμός γιατί μέσα σε αυτόν δεν περιγράφονται οφειλές προς τρίτους και πολλά άλλα ζητήματα. Σας έχω επισημάνει πως ένας τέτοιος προϋπολογισμός είναι παράνομος και εξακολουθώ να σας λέω ότι λειτουργείτε χωρίς προϋπολογισμό», είπε και ανακοίνωσε ότι εφόσον δεν του δόθηκαν τα στοιχεία που ζήτησε για την οικονομική διαχείριση στην Επιχείρηση, θα απευθυνθεί στον εισαγγελέα.

«Αν θεωρείτε ότι έχετε εγκεκριμένο προϋπολογισμό πάρτε και τις ευθύνες σας» δήλωσε απευθυνόμενος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους διευθυντές και ζήτησε να ενημερωθεί γιατί έντεκα έργα που ήρθαν προς ψήφιση στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο, δεν περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό που συντάχθηκε.

«Φέρνετε να ψηφίσουμε έργα σχεδόν 100.000 ευρώ και δεν τα έχετε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό που υποτίθεται έχετε. Δεν γίνεται να λειτουργείτε έτσι, χωρίς δαπάνες, χωρίς εγκρίσεις, χωρίς δημοπρασίες» δήλωσε και συμφώνησε μαζί του και ο πρώην αντιδήμαρχος, μέλος της απερχόμενης διοίκησης κ. Δ. Δερβένης, ωστόσο δεν έλαβαν απάντηση από τους υπηρεσιακούς στις αιτιάσεις τους.

Τα έργα

Χθες η ΔΕΥΑΜΒ ενέκρινε τις μελέτες και τον τρόπο εκτέλεσης των εξής έργων, που θα κατασκευαστούν από το πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ, καθώς από ίδιους πόρους της Επιχείρησης δεν προβλέπονται έργα για το 2011.

Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Ιωλκού, δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Αγ. Στεφάνου και Σέσκλου, επέκταση βιολογικού για την υποδοχή των λυμάτων της Αγριάς και της Ν. Αγχιάλου, μελέτη αποχέτευσης ακαθάρτων παραλιακού μετώπου Βόλου, ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων ακαθάρτων, δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Αγριάς και σύνδεση με βιολογικό Βόλου, δίκτυο αποχέτευσης Λεχωνίων και αγωγός μεταφοράς από Λεχώνια προς Αγριά, δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Νέας Αγχιάλου, σύνδεση με το βιολογικό Βόλου, ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το