Photo Gallery, Τοπικά

Αστυνομικός των 700 ευρώ ….

«Για εξαθλίωση και λεηλασία» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας

 

 

 

 

Τον ήδη χαμηλό μισθό τους -σε σχέση με το πολύπλευρο έργο που έχουν να επιτελέσουν- βλέπουν συνεχώς να μειώνεται οι αστυνομικοί, οι οποίοι μιλούν πλέον για «λεηλασία» και «εξαθλίωση». Από την 1η Αυγούστου οι μισθοί μειώθηκαν από 90 έως 250 ευρώ, ενώ το 2010 η μείωση στους μισθούς των αστυνομικών κυμάνθηκε από 4.000 έως 6.000 ευρώ….

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

«Ο αστυνομικός είναι ο εργαζόμενος των 650 – 700 ευρώ», τονίζει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης κ. Στέργιος Κωνστανστάρας, ο οποίος επισημαίνει ότι οι συνάδελφοί του είναι εξαγριωμένοι και τα «παράπονα πέφτουν βροχή». Με τη μείωση του αφορολόγητου και τις επιπλέον περικοπές που αναμένουν -κατά 20%- του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, υπολογίζεται ότι η περικοπή του μισθού του αστυνομικού τη διετία θα φτάσει στο 49%, δηλαδή από 400-600 ευρώ το μήνα.

Την ίδια στιγμή και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας καταγράφεται -ήδη από πέρσι το καλοκαίρι- «κύμα» φυγής προς συνταξιοδότηση. Σε ένα χρόνο μέσα η δύναμη μειώθηκε κατά 100 αστυνομικούς. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων στη Μαγνησία είναι 513 άτομα και σήμερα υπηρετούν 420. Από την αρχή του έτους συνταξιοδοτήθηκαν 20 αστυνομικοί, ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας στελεχώθηκε με «νέο αίμα» μόλις οκτώ αστυνομικών…

«Η έλλειψη προσωπικού παραμένει η μεγάλη πληγή. Ειδικά για ένα Νομό με τουρισμό, νησιά, δύο αεροδρόμια σε πλήρη λειτουργία, η αστυνομική δύναμη σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί. Οι συνεχείς δε περικοπές των μισθών μας έρχονται να περικόψουν και το όποιο φιλότιμο έχει απομείνει στους υπηρετούντες αστυνομικούς, για να αντεπεξέλθουν των καθηκόντων τους» υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντάρας.

Είναι ενδεικτικός ο πίνακας της μείωσης μισθού του εν ενεργεία αστυνομικού προσωπικού, όπως διαμορφώνεται τώρα: Για κρατήσεις υπέρ ανέργων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αύξηση εισφορών ασφαλισμένου κατά 0,50%, αύξηση φορολογικού συντελεστή-μείωση του αφορολόγητου, το σύνολο μηνιαίων κρατήσεων για αστυφύλακα άγαμο χωρίς παιδιά ανέρχεται σε 57,91 ευρώ (το ετήσιο 694,92 ευρώ), για αστυφύλακα έγγαμο χωρίς παιδιά το μηνιαίο σύνολο κρατήσεων είναι 120,37 ευρώ (το ετήσιο 1.444,44 ευρώ), για αστυνόμο Β’ έγγαμο με δύο παιδιά 126 ευρώ μηνιαίως (ετησίως 1.512 ευρώ) για αστυνομικό διευθυντή έγγαμο με δύο παιδιά μηνιαίως 183,85 (ετησίως 2206,02 ευρώ). Η επιπλέον περικοπή κατά 20% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης θα επιφέρει και άλλη μείωση ως εξής: Για τους αστυφύλακες 28,98 ευρώ μηνιαίως (ετησίως 347,80 ευρώ), για τους ανθυπαστυνόμους και λοιπούς αξιωματικούς 39,02 ευρώ το μήνα (468,27 ευρώ το χρόνο) και για τους ανώτατους αξιωματικούς 69,14 ευρώ το μήνα (829,68 ευρώ το χρόνο).

Ο μισθός του Αστυνομικού Διευθυντή, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται το επόμενο διάστημα να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Ο κ. Κωνσταντάρας υπογραμμίζει επίσης πως ο αστυνομικός έχει πολλαπλές υποχρεώσεις και καλείται να αντιμετωπίσει και τα πάρεργα -από τα οποία δεν τον απαλλάσσουν εδώ και χρόνια, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες- με συνεχώς λιγότερες αποδοχές. «Το θέμα που προκύπτει, είναι πλέον βιοποριστικό. Ο αστυνομικός φτάνει στο σημείο, να μην μπορεί να ζήσει την οικογένειά του και αυτό εκφράζεται με δυσαρέσκεια και αγωνία όλο και περισσότερο από τους συναδέλφους» λέει. «Καμία χρονική περίοδος για μας δεν έχει ηρεμία: Πέραν της αυξανόμενης εγκληματικότητας, υπάρχουν και τα έκτακτα, όπως π.χ. τώρα οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων ή οι διαμαρτυρίες για τον Ολυμπιακό», προσθέτει.

Και καταλήγει: «Δυστυχώς η μείωση του μισθού μειώνει και την ψυχολογία και όρεξη για εργασία του κάθε αστυνομικού. Η πλειοψηφία των νέων παιδιών εντάχθηκαν στην Αστυνομία με πολύ όρεξη και μεράκι. Βλέπουμε όμως πως και τα νέα παιδιά αρχίζουν να μαραζώνουν και να απελπίζονται. Ειδικά όσοι είναι ανύπαντροι, ούτε σκέψη για γάμο… Αντί η Πολιτεία να θωρακίσει την Αστυνομία, την αποδυναμώνει. Θωρακίζοντας την Αστυνομία θωρακίζεις την κοινωνία. Αυτό όλοι το καταλαβαίνουν, εκτός από τους πολιτικούς μας…».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το