Photo Gallery, Πολιτική

Αποτελέσματα πάση θυσία

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες,που ζητούν

 

 

Γενικευμένη δυσαρέσκεια επικρατεί στις Βρυξέλλες για την ταχύτητα της Ελλάδας στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, το οποίο δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει προκειμένου να δικαιούται το δάνειο της τρόικας.

 

Αυτό τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες, που περιγράφουν βαρύ και αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, όπου επί τάπητος τίθενται το μνημόνιο, οι σημειώσεις της τρόικας από την τελευταία -επεισοδιακή- αξιολόγηση που θα συνεχιστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, το νέο δάνειο, οι εγγυήσεις.

 

Από ό,τι φαίνεται η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει από τους εταίρους την πολιτική στήριξη που ήλπιζε σε ό,τι αφορά τη διαφωνία με την τρόικα σε δημοσιονομικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα.

 

Αντίθετα, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να ζητούν απτές αποδείξεις δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως αν για αυτό απαιτούνται ακόμη και νέα μέτρα.

 

Η Ελλάδα προχωράει τις μεταρρυθμίσεις με ρυθμό χελώνας, ενώ θα έπρεπε να τρέχει σα λαγός, λέγεται χαρακτηριστικά.

 

Την πίεση αυτή προς την Ελλάδα για άμεση εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και των μέτρων που αυτό περιλαμβάνει βλέπει κανείς και σε μια δεύτερη ανάγνωση των καταρχάς θετικών δηλώσεων για τη χώρα, αξιωματούχων των Βρυξελλών.

 

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χ.Ρομπάι, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Γιούνκερ, καθώς και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ, έσπευσαν να καθησυχάσουν καταρχάς ως προς την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τη στιγμή που οι σχετικές φήμες περί αποχώρησης της χώρας μας από την ευρωζώνη ξαναβρήκαν πρόσφορο έδαφος -όπως είθισται μετά από αξιολόγηση και πριν την εκταμίευση δόσης του δανείου- και οργιάζουν.

 

Δεύτερον, υπήρξαν κατηγορηματικοί ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει «είναι ισχυρό και σταθερό», αλλά και αισιόδοξοι ότι το θέμα που έχει προκύψει με την απαίτηση της Φινλανδίας για παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συμμετέχει στο νέο δάνειο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα διευθετηθεί γρήγορα, ανοίγοντας το δρόμο και για την υλοποίηση των κρίσιμων αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου.

 

Το ύφος όμως των δηλώσεων αλλάζει όταν η συζήτηση φτάνει στην εφαρμογή του προγράμματος και των δεσμεύσεων από την Ελλάδας.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει πως ««η Ελλάδα δίνει σήμερα την εντύπωση ότι δεν καταφέρνει να φτάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της», και υπογραμμίζει ότι αναμένει τα συμπεράσματα της τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων μέσα στο Σεπτέμβριο.

 

«Φυσικά, αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει το σύνολο των δεσμεύσεών της» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρωθυπουργό στον οποίο τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης και ολοκληρωμένης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου.

 

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να μπει τάξη στις υποθέσεις αυτών των χωρών που, κατά το παρελθόν, ακολούθησαν μια κακή πολιτική και όπου υπάρχουν τώρα προβλήματα» τόνισε επίσης ο Ρομπάι σε συνέντευξή του.

 

«Οι χρηματαγορές παρατηρούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση των προγραμμάτων (για την εξοικονόμηση χρημάτων) στην Ελλάδα και στην Ιταλία» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση επί των χωρών αυτών, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που οι ίδιες εκπόνησαν».

 

Πιστή εφαρμογή του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί ζήτησε από την Ελλάδα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, τόνισε ότι η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

 

Η μείωση των δαπανών, η αύξηση των εσόδων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προτεραιότητα και αυτό ισχύει «ακόμη κι αν είναι επώδυνο πολιτικά», τονίζει από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η διακοπή στήριξης των αδύναμων χωρών, ενέχει περισσότερους κινδύνους από τη συνέχιση της στήριξής τους.

 

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δώσουμε σαφή μηνύματα και να έχουμε σαφείς προτεραιότητες», τονίζει ο Σόιμπλε.

 

Επιτάχυνση στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος ζήτησε επί της ουσίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο, με πιο ευγενικό όμως τρόπο αφού προτίμησε να το κάνει επικαλούμενος δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

 

«Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις τώρα έκαναν σημαντικές δηλώσεις ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

 

Καθησυχάζει η ελληνική κυβέρνηση

 

H εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, δήλωσε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

 

«Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένουμε την εκταμίευση της έκτης δόσης» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν στις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Αθήνα να ολοκληρώσει την τεχνική προεργασία της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2012, ενώ διευκρίνησε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ούτε αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα, ούτε επέκταση της εφαρμογής του δημοσιονομικού της προγράμματος.

 

«Δεν έχουμε θέσει τέτοιο θέμα, αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος. Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την τρόικα όσον αφορά την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και τους γενικότερους μακροοικονομικούς δείκτες» είπε.

 

«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το