Photo Gallery, Τοπικά

Απεργία σήμερα και αύριο των εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα και αύριο σε 48ωρη απεργία, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΕ- ΟΤΑ, σε αποχή από τα καθήκοντά τους το Σαββατοκύριακο, σε 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και σε 24ωρη απεργία την επόμενη Τετάρτη

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με απεργίες, καταλήψεις δημοτικών κτιρίων και αμαξοστάσιων αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ στο νομό Μαγνησίας, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να διαγράψει από το Σύστημα Ενιαίας Αρχής Πληρωμών όλους τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, κίνηση που μεταφράζεται ουσιαστικά σε απόλυση.

Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, στο Δημαρχείο του Βόλου, στην οποία έδωσαν το «παρών» 220 άτομα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα και αύριο σε 48ωρη απεργία, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΕ- ΟΤΑ, σε αποχή από τα καθήκοντά τους το Σαββατοκύριακο, 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και σε 24ωρη απεργία την επόμενη Τετάρτη, την οποία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Αύριο Παρασκευή (11π.μ.), θα συγκληθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων, στο Δημαρχείο Βόλου, σύσκεψη φορέων για την διεύρυνση του μετώπου του αγώνα. Να αναφερθεί ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή της σημερινής πανθεσσαλικής σύσκεψης των Σωματείων Εργαζομένων στον ΟΤΑ, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να περιφρουρηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στη χθεσινή συνέλευση των εργαζομένων καταγγέλθηκε ότι στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου διενεργούνταν εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία της παράταξης Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων και αποφασίστηκε όπως αντιπροσωπεία των εργαζομένων μεταβεί στους δυο Δήμους για την ματαίωση των εκλογών.

Τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων θα λειτουργεί μόνο το πρόγραμμα «Σίτισι στο Σπίτι» του Δήμου Βόλου, ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας θα εργαστεί με προσωπικό ασφαλείας για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε σχολεία και καταστήματα εστίασης.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, ενώ στους διάδρομους του Δημαρχείου δεν έλειψαν και οι φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων με συναδέλφους τους, σχετικά με το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Όπως προαναφέρθηκε, παρέστησαν 220 εργαζόμενοι, χωρίς η συνέλευση να έχει απαρτία, με αποτέλεσμα να συνεδριάσει στη συνέχεια το Δ.Σ. του Συλλόγου προκειμένου να επικυρώσει την ομόφωνη απόφαση για τις προαναφερόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Γ. Μαγιάκος, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «τη χώρα κυβερνά η μαφία. Ο αγώνας των εργαζομένων, μετά τη διαγραφή των συναδέλφων από τους καταλόγους της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, θα κλιμακωθεί μέχρι το υπουργείο να την πάρει πίσω. Ο υπουργός Οικονομικών είναι δικτάτορας και δεν σέβεται καν τη δικαστική απόφαση για να μην συμπεριλάβει η ΔΕΗ το χαράτσι για τα ακίνητα. Πρέπει όλοι να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να μην «κρύβονται» προσέθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι «οι δήμαρχοι θα μπορούσαν να μην αποστέλλουν τα χρήματα στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών για την πληρωμή των εργαζομένων, αλλά να πληρώνονται απευθείας από το Ταμείο του Δήμου, σύμφωνα με την εκτίμηση της εργατολόγου της ΑΔΕΔΥ κ. Τσίπρα. Δεν γνωρίζω αν οι δήμαρχοι έχουν το πολιτικό βάρος να το κάνουν».

Με δραματικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει ο κ. Δημ. Κουτσοδημήτρης, ένας από τους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). «Θα πρέπει να γίνω ή τρομοκράτης ή μετανάστης. Οι βουλευτές του Νομού, που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα πρέπει να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε όσο μπορούμε και να αφήσουμε τους καναπέδες», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Απ. Τζουρβατζής μίλησε για «μαφιόζικο κράτος. Θέλουν να μας κάνουν δουλοπάροικους και τα πάντα να δοθούν στους ιδιώτες. Πρέπει να συσταθεί συντονιστική επιτροπή αγώνα, με στόχο να ενώσει όλα τα σωματεία και τους φορείς που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική και να προκηρυχθεί γενική πολιτική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Το μέλος της ΔΑΣ- ΟΤΑ κ. Εύη Καρυδάκη επιτέθηκε στην ΠΟΕ- ΟΤΑ κατηγορώντας την ότι «παίζει το παιχνίδι φθοράς της κυβέρνησης και όχι της αλλαγής πολιτικής», ενώ κατήγγειλε την παρουσία του δήμαρχου Βόλου στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση των εργαζομένων (ΙΔΑΧ- Δ.Ε.). Με αιχμές μίλησε και για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, λέγοντας πως «θα πρέπει να διευρυνθεί το μέτωπο πάλης με όλους τους φορείς της Μαγνησίας. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό, για να βγουν φωτογραφία οι γνωστοί εκπρόσωποι που καπελώνουν τον αγώνα των εργαζομένων».

Η πρόεδρος της συνέλευσης κ. Λεμονιά Τραγή, είπε μεταξύ άλλων ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνονται για κινητοποιήσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι δυνατόν εμείς στη Ν. Ιωνία, στην Υπηρεσία Καθαριότητας, να κρατάμε το οχυρό και να μας λένε και γραφικούς».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας στη Νέα Ιωνία κ. Θ. Τσαλούχας ανέφερε ότι «η κρίση του καπιταλισμού είναι αυτή που έχει οδηγήσει τα πράγματα εδώ και χτυπάει την εργατική τάξη. Τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων πρέπει να γίνει περιφρούρηση του αγώνα σε όλους τους χώρους».

Ο κ. Κώστας Ηλίας τόνισε ότι δεν «πρέπει πλέον να απασχολούν κανέναν τα περί νομιμότητας της συνέλευσης, αλλά να συνεχιστεί ο αγώνας μαζικά και ενωτικά, ενώ κατήγγειλε τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Χαρ. Τσαμπάζη, ότι «έχει στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό στο Δήμο Βόλου χρησιμοποιώντας τους απασχολούμενους με πεντάμηνες συμβάσεις στην Κοινωφελή Εργασία.

«Ζούμε σε ένα μαφιόζικο κράτος, που θέλει να μας κάνει όλους δουλοπάροικους και όλα να τα δώσει στους ιδιώτες. Θα πρέπει να συσταθεί μια συντονιστική επιτροπή αγώνα, με στόχο να ενώσει όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική» ανέφερε ο κ. Αν. Ξηρομερίτης, προτείνοντας να προκηρυχθεί γενική πολιτική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στην τοποθέτησή της η κ. Ευγενία Τσαλούχα τόνισε πως «ο μόνος αγώνας είναι οι απεργίες και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχίσουμε. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στη Ν. Ιωνία σήκωσαν στις πλάτες τους μέχρι τώρα μεγάλο βάρος και όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι» προσέθεσε.

Την απουσία από τη συνέλευση του μεγαλύτερου αριθμού των εργαζομένων καυτηρίασε ο κ. Κ. Σταυρόπουλος, ενώ επέκρινε και τα τοπικά ΜΜΕ, λέγοντας πως «διαστρεβλώνουν τις θέσεις των εργαζομένων». Δριμεία κριτική άσκησε και στο δήμαρχο Βόλου λέγοντας πως «δεν στάθηκε ουσιαστικά στο πλευρό των εργαζομένων. Έπρεπε να ηγηθεί του αγώνα μας. Είμαστε μόνοι μας και οφείλουμε να παλέψουμε όλοι μαζί, μέχρι να φύγει η χούντα που μας κυβερνά» επισήμανε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του.

Ο κ. Γιάννης Καζεπίδης μίλησε για «δήμαρχους δηλωμένους ρουφιάνους. Τους ξέρουμε και φυλαγόμαστε απ’ αυτούς. Τι να κάνει όμως κανείς με όλα αυτά τα μαμούνια που κυκλοφορούν ανάμεσά μας;» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να πέσουν όρθιοι, να συνεχίσουν τον αγώνα και να τα κλείσουν όλα. Σήμερα, που ήταν μέρα πληρωμής, δεν πήρα φράγκο, μετά από ένα μήνα και πλέον απεργίας. Αλλά είμαι περήφανος».

Η κ. Θάλεια Στάχτου αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της στις αποφάσεις της ΠΟΕ- ΟΤΑ, προτείνοντας να υιοθετηθούν από τους εργαζόμενους, καθώς και να γίνουν περιοδείες στους χώρους εργασίας για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι. Επίσης, κατήγγειλε την παράταξη Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων για διενέργεια εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου σε μέρα απεργίας και σε μέρα διαγραφής από το υπουργείο όλων των ΙΔΑΧ Δ.Ε. ανεξαρτήτου ειδικότητας. Η συγκεκριμένη παράταξη αρνήθηκε να σταματήσει τη διαδικασία διενέργειας εκλογών σπάζοντας τη σημερινή 24ωρη απεργία που ομόφωνα αποφάσισε χθες το Δ.Σ. του Συλλόγου» συμπλήρωσε.

Ψηφίσματα

Η χθεσινή συνέλευση των εργαζομένων ενέκρινε ομόφωνα δυο ψηφίσματα του ΠΑΜΕ- ΟΤΑ και του κ. Αν. Ξηρομερίτη.

Στο ψήφισμα του ΠΑΜΕ- ΟΤΑ μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«-Καμία απόλυση εργαζόμενου (αορίστου χρόνου, μόνιμου, συμβασιούχου).

-Ακύρωση του νόμου, να μην ψηφιστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

-Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ΣΔΙΤ και η επιχειρηματική δράση. Να φύγουν οι ιδιώτες και οι ΜΚΟ από τους δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες.

-Υπηρεσίες δήμων αποκλειστικά με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων.

-Χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος. Σταδιακή μείωση έως την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών. Δωρεάν υπηρεσίες για όλο το λαό.

-Φορολόγηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κερδών επιχειρήσεων κι όχι των πενιχρών μισθών των εργαζομένων.

Σύνθημά μας μπορεί να είναι: «Κανένας απολυμένος-κανένας άνεργος».

Στο ψήφισμα του κ. Ξηρομερίτη μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Να υπάρξει συντονισμός δράσης με άλλες Ομοσπονδίες για πολιτική απεργία διαρκείας, να δημιουργηθεί ανοιχτή συντονιστική επιτροπή αγώνα και να κλιμακωθεί ο αγώνας αλλά και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι απολυμένοι στο ΙΚΑ».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το