Πολιτική

Αντιπαράθεση για τις αναφορές του Wikileaks

Μ. Χρυσοχοΐδης: Τα έχω πει δημοσίως χιλιάδες φορές για την ΕΥΠ



Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα από το Wikileaks, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «ένα τίποτα» και «επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια» την ΕΥΠ. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Έχω περιγράψει χιλιάδες φορές δημοσίως την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατούσε τότε. Η ΕΥΠ δεν υπηρετούσε το ρόλο της για την ασφάλεια της χώρας».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναρωτήθηκε «πού ακριβώς συνίσταται η «αποκάλυψη» για το θέμα της ΕΥΠ», επισημαίνοντας: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο υπήρχε μια πραγματικότητα πολύ δυσάρεστη. Την έχω περιγράψει στον Τύπο και στη Βουλή. Η ΕΥΠ δεν υπηρετούσε το ρόλο της για την ασφάλεια της χώρας. Αλλά από τότε τα πράγματα άλλαξαν πολύ». «Έχω κάνει χιλιάδες δηλώσεις, έχει μπει εισαγγελέας στην ΕΥΠ, έχει μπει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και πρόσφατα παρέδωσε την έκθεσή του… Ό,τι αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο είναι πράγματα δημοσίως λεχθέντα και εκπλήσσομαι που εμφανίζονται ως αποκάλυψη» σημείωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντιπαρήλθε την κριτική περί ευαίσθητων πληροφοριών για τις οποίες ενημερώθηκε η Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος τα έχει πει όλα αυτά δημοσίως και αντεπιτέθηκε, λέγοντας: «Πρόκειται για μεγάλη υποκρισία και θεωρίες συνωμοσίας, πολύ προσφιλείς σε ορισμένους».

Ερωτηθείς για την αναφορά περί ελληνοαμερικανικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως οι διεθνείς συνεργασίες για θέματα τρομοκρατίας και εγκληματικότητας είναι μια υπόθεση καθημερινή και πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα, προς όφελος του πολίτη.

Εν τω μεταξύ, πολιτική εκμετάλλευση και επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων χαρακτήρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη σχετικά με τα απαξιωτικά σχόλια του Μ. Χρυσοχοΐδη για την ΕΥΠ. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ μίλησε για μείζον πολιτικό ζήτημα και ζήτησε να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός επ’ αυτού.

Τη δυσφορία του για τα δημοσιεύματα περί των συζητήσεων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει όσα αναφέρονταν για τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά εξέφρασε την ενόχλησή του αφενός για τη «νοοτροπία των πρεσβευτών των ΗΠΑ να περιέρχονται δημόσιες υπηρεσίες», αλλά και για τον σημερινό αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Οικονόμου που φέρεται, κατά τα δημοσιεύματα, να ευχαρίστησε τον κ. Σπέκχαρντ για τη συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Απαντώντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής δήλωσε αρχικά ότι δεν έχει μελετήσει τα δημοσιεύματα, αν και από την εμπειρία του «δεν θεωρεί θέσφατα, δημοσιεύματα που προέρχονται από διαρροές από κέντρα που ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν».

Αντιδράσεις

Οι αποκαλύψεις του Wikileaks προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ, που ζητεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη «να δώσει εξηγήσεις για όλα όσα μετέφερε και όσα υποσχόταν στους συνομιλητές του». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι αποκαλύψεις προκαλούν «κατάπληξη και τεράστια ερωτήματα».

«Τα όσα είπε (σ.σ. ο κ. Χρυσοχοΐδης), τα οποία ευθέως επιβεβαιώνει με σημερινές του δηλώσεις, εκθέτουν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά. Κυρίως, όμως, τη χώρα και τα συμφέροντά της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας εξάλλου τα όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Θανάσης Νάκος έκανε λόγο για «σοβαρότατα ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και χωρίς περιστροφές». «Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και η «άγνωστη ατζέντα» αλλαγών στην ΕΥΠ που αποδίδονται στον κ. Υπουργό, είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας, ειδικά από τη στιγμή που άπτονται της ασφάλειας της χώρας. Ως εκ τούτου, εδώ δεν χωράνε τακτικές και επικοινωνιακοί χαρακτηρισμοί. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να δώσουν εξηγήσεις», ανέφερε σε σχετική του δήλωση.

«Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Αποδεικνύεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες Ελλάδας – ΗΠΑ και άλλων χωρών, συνεργαζόμενες μεταξύ τους, γνωρίζουν τη δράση των λεγόμενων τρομοκρατικών ομάδων, άρα μπορούν και να την αξιοποιούν για να αποπροσανατολίζουν το λαό, να προβοκάρουν και να παίρνουν μέτρα καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

«Τα δημοσιεύματα του Wikileaks επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη συμπόρευση, που φτάνει πολλές φορές μέχρι και την εξάρτηση, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τις ΗΠΑ», αναφέρει ο ΣΥΝ. «Ο υπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι ακόμα και εσωτερικά ζητήματα της χώρας, όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση, γίνονται αντικείμενο συνομιλιών με τις ΗΠΑ μέσα σε κλειστά γραφεία», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Όσο αφορά τη ΝΔ και τα άλλα πολιτικά κόμματα, που δυστυχώς με μεγάλη ευκολία υιοθετούν και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όσα αποδίδονται στον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι εν λόγω διαρροές του Wikileaks, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η περιγραφή της κατάστασης, την οποία η ΝΔ δημιούργησε ως κυβέρνηση, με την καταστροφική της πολιτική και στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «με δεδομένο ότι το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων αυτών αποτελεί, στην πραγματικότητα, καταγραφή της προσωπικής αντίληψης και εκτίμησης του συντάκτη του, είναι δυνατόν να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις για σοβαρά θέματα και σαφώς να υπάρχει θέμα αξιοπιστίας τους», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σχολιάζει κάθε ένα από τα τηλεγραφήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Πόρισμα για ΕΥΠ

Σοβαρές ευθύνες σε βάρος στελεχών της ΕΥΠ και υπόνοιες για ατασθαλίες αφήνει πόρισμα έρευνας των επιθεωρητών-ελεγκτών, που διενεργήθηκε μετά από παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιτζή. Αντικείμενο της έρευνας, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις των απόρρητων εγγράφων της πρεσβείας της Αθήνας από την ιστοσελίδα WikiLeaks, αποτέλεσε η απόφαση να προμηθευτεί η ΕΥΠ το 2008, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, «Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών», με τελικό δικαιούχο το τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το