Πολιτική

Ραγκούσης: Ξεκαθαρίζουμε το τοπίο στα οικονομικά των κομμάτων

Οκτώ καθηγητές για τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα

ΑΘΗΝΑ, 12.

Επιμένει η κυβέρνηση στην ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, παρά τις αντιδράσεις που προκαλούνται κυρίως από το ΚΚΕ, όπως επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. «Σκοπός μας δεν είναι οι εντυπώσεις», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο στα οικονομικά των κομμάτων, όσο και στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε τα ονόματα της Επιστημονικής Επιτροπής που θα επεξεργαστούν το νομοθετικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων και το πόθεν έσχες των πολιτικών, επαναλαμβάνοντας ότι για μία ακόμη φορά δεν πρόκειται για μία επικοινωνιακή πρωτοβουλία, αλλά για μία προσπάθεια να αναμορφωθεί το πολιτικό σύστημα και να χτυπηθεί το «μαύρο πολιτικό χρήμα».
Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τους: Νίκο Αλιβιζάτο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλιππο Σπυρόπουλο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Σωτηρέλη, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμο Μοσχονά, αναπληρωτή καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο, Χαράλαμπο Ανθόπουλο, Επίκουρο καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Λίνα Παπαδοπούλου, Επίκουρο καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιο Ξηρό, Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών και Νίκο Παπασπύρου, Διδάκτορα Δημόσιου Δικαίου Πανεπιστημίου Harvard.
Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε δε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία, που θα γίνει μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τα κόμματα και ελπίζοντας ότι το τελικό κείμενο θα είναι προϊόν συναίνεσης, θα φέρει ριζικές αλλαγές ως προς τα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχό τους από ανεξάρτητους και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και στη διαδικασία υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
Σημειώνεται ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που θα αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων είναι η ριζική βελτίωση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες», η μείωση του ύψους της τακτικής και εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και η χρηστή και διαφανής οικονομική διαχείριση για το σύνολο των εσόδων και των δαπανών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το