Photo Gallery, Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση στο ΠΑΣΟΚ

Αναμένουν πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για το ζήτημα της διαδοχής

Πρωτοβουλία από τον Γ. Παπανδρέου περιμένουν στο ΠΑΣΟΚ

 

Φουντώνει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από την Νότιο Αφρική, όπου βρισκόταν στη σύνοδο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μοιάζει να έχει γίνει το ορόσημο για την απαρχή εξελίξεων.

Κατά πληροφορίες, οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου θα δρομολογηθούν εντός των επομένων ημερών, έως και την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε το θέμα της ηγεσίας να έχει ανοίξει στις αρχές του 2012 και πάντως σε χρόνο ασφαλή πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συνδυάσει την πρωτοβουλία του με τη δημοσιοποίηση της δικής του θέσης για την πολιτική ταυτότητα και τον επαναπροσδιορισμό του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανείς να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσει το ρόλο που επιφυλάσσει ο ίδιος για τον εαυτό του. Ο ίδιος, από την επομένη σχεδόν της παραίτησής του από την πρωθυπουργία, έχει συνεχείς επαφές με «πράσινους» βουλευτές για το μέλλον του κινήματος, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι ανοίγει τα χαρτιά του. Ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, κράτησε αποστάσεις από την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «ντρέπομαι να μετάσχω σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, η οποία στρέφει το ενδιαφέρον σε θέματα ασύγκριτα μικρότερης σημασίας σε σχέση με το να επιβιώσουμε ως χώρα». Πάντως, η εσωκομματική συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά, καθώς δεν περνά μέρα χωρίς δηλώσεις στελεχών και υπουργών για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Κοινός τόπος των δηλώσεων είναι η ανησυχία για την επαφή του κόμματος με την κοινωνία, η στήριξη -ή μη- του διετούς κυβερνητικού έργου, αλλά και το γεγονός ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον κ. Παπανδρέου. Στην «κούρσα» που έχει ξεκινήσει υπάρχουν ήδη και τα πρώτα ενδιαφέροντα δημοσκοπικά ευρήματα: Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 20%, δεύτερος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 16% και τρίτος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 7%. Ακολουθούν η Άννα Διαμαντοπούλου με 4%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 3% και ο Χρήστος Παπουτσής με 1%.

Δηλώσεις στον κυριακάτικο Τύπο

«Δεν ψάχνουμε για αρχηγό, ψάχνουμε για συμπορευτές» επισημαίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, o οποίος δεν βλέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέου κεντρώου κόμματος. «Εκτός αν μιλούμε για αυτοδημιούργητα ψώνια και αυτοδίδακτους σωτήρες που ασφαλώς μπορούν να ιδρύσουν ο καθένας το δικό του φορητό κόμμα» παρατηρεί ο κ. Ρέππας στο «Βήμα της Κυριακής». «Στο ΠΑΣΟΚ δεν έλειψαν και δεν λείπουν τα πρόσωπα. Αυτό δεν φτάνει. Προέχει η πίστη σε έναν κοινό σκοπό και η αφοσίωση για την επίτευξή του» λέει και τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας συγγενών πολιτικά δυνάμεων. Έκτακτο συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει για το εθνικό σχέδιο και το εκλογικό πρόγραμμα και στη συνέχεια εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τις βουλευτικές εκλογές είναι ο «οδικός χάρτης» για τις εσωκομματικές διαδικασίες που προτείνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης επίσης από το «Βήμα της Κυριακής». «Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να κάνει το χρέος του απέναντι στη δημοκρατική παράταξη. Έχει την υποχρέωση να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επόμενη ημέρα, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις και τις προθέσεις του. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει σύντομα, έχοντας πάντοτε συνείδηση του διαχρονικού αξιώματος ότι «τα ύστερα τιμούν τα πρώτα» λέει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για πανστρατιά σε στελέχη που έχουν απομακρυνθεί ή έχουν διαγραφεί, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Κώστα Λαλιώτη, τον Αλέκο Παπαδόπουλο και το Γιώργο Φλωρίδη.
Επιπλέον, προτείνει την υιοθέτηση απλής αναλογικής ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο συνεργασιών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τάραξε τα νερά τασσόμενος με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο υπέρ της αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι «η σχέση εμπιστοσύνης, αυτό το ουσιώδες στοιχείο της αντιπροσώπευσης, που οφείλει να συνδέει τον ηγέτη και το κόμμα του με την κοινωνία, έχει διαρραγεί. Αυτό αποτελεί πολιτική κριτική, χωρίς καμία διάθεση ανθρωποφαγίας ή αναζήτησης κάποιου εξιλαστήριου θύματος».
«Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα. Θεωρώ ότι όσο ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να συνεχίσει την προσπάθεια για τη δικαίωση του αγώνα και την ενότητα της παράταξης, εγώ θα τον στηρίζω χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό» δηλώνει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και θεωρεί ότι η διαδοχολογία «είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ουσιαστικά λειτουργεί υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια».
Ο Γ. Παπανδρέου θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές εκτιμά από τις σελίδες της «Realnews» ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από «την παρουσία του ανθρώπου που απέδειξε ότι μπροστά στο συλλογικό συμφέρον δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και την καρέκλα του πρωθυπουργού. Κινδυνεύει από όσους, στη βιασύνη τους να διεκδικήσουν καρέκλες και θέσεις, χάνουν το μέτρο», προσθέτει.

Κίνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου

 

Πολιτική πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου εκδηλώθηκε από μια ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και δη από υφυπουργούς κι έναν αναπληρωτή υπουργό.

Συγκεκριμένα, σε κείμενό τους που αναρτήθηκε και στις προσωπικές τους ιστοσελίδες, οι κύριοι Σ. Ξυνίδης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ι. Δριβελέγγας, Περιβάλλοντος, κ. Θ. Μωραΐτης, Προστασίας του Πολίτη, κ. Εμμ. Όθωνας, Δικαιοσύνης κ. Γ. Πεταλωτής, Υγείας, κ. Μ. Μπόλαρης, καθώς και ο πρώην υφυπουργός κ. Χρ. Αηδόνης, αναφέρονται στην ανάγκη ανάληψης διακομματικής πρωτοβουλίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάτμησης εκλογικών περιφερειών εν όψει των εκλογών που θα προκηρυχθούν σε χρόνο που – όπως λένε – θα κριθεί πρόσφορος.

Συγκεκριμένα, το κείμενο των επτά έχει ως εξής: «Μέχρι (ή για) να σώσουμε τη χώρα ή να αλλάξουμε τα κόμματά μας, μήπως προλαβαίνουμε να κάνουμε μερικά «δευτερεύοντα» και πεζά πράγματα, όπως είναι π.χ η ανάληψη άμεσα διακομματικής κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην κατάτμηση εκείνων των εκλογικών περιφερειών στις οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγεί κάποιος, αν δεν είναι από μεγάλο πολιτικό τζάκι, lifestyle star, δεν έχει ή δεν του συνεισφέρουν «ανιδιοτελώς» πακτωλό χρημάτων;».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το