Photo Gallery, Πολιτική

Πιέσεις για μείωση κατώτατων μισθών

Η τρόικα φθάνει σήμερα στην Αθήνα

 

Θα ασκήσει η τρόικα στην κυβέρνηση Παπαδήμου

. Το καυτό θέμα των εργασιακών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα αποτελέσει ένα από τα κρίσιμα θέματα γύρω από τα οποία θα περιστραφούν οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της οποίας φτάνουν στην Αθήνα.
Την εβδομάδα που ξεκινά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμπέσουν στην Αθήνα τρόικα, ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, θα προχωρήσουν επίσης οι αποφασιστικής σημασίας διαβουλεύσεις της κυβέρνησης τόσο για την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) όσο και για την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα για μείωση των επιπέδων των κατώτατων μισθών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), και ιδιαίτερα να μην ισχύσουν οι αυξήσεις που προβλέπει για τον Ιούλιο του 2012.
Οι αντιπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα επαναφέρουν το θέμα στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ζητώντας από το υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους ενδεχόμενο αναθεώρησης της σύμβασης. Ο ΣΕΒ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Γ. Κουτρουμάνη, η οποία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεκαήμερο. Σημειώνεται ότι σε παλαιότερο κείμενο εργασίας της τρόικας, η τριετής ΕΓΣΣΕ στην οποία είχαν καταλήξει ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΕ χαρακτηριζόταν «εξωπραγματική».

Οι ελληνικές δεσμεύσεις

Παράλληλα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δημοσιοποίησε τα συμφωνηθέντα με την Αθήνα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.
Ανάμεσα σε αυτά, προβλέπεται η εισαγωγή μόνιμου τέλους στην ακίνητη περιουσία που θα εισπράττεται μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο έσοδα 1,667 δισ. ευρώ φέτος και 1,75 δισ. ευρώ «ετησίως από το 2012 και έπειτα», μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου. Όσον αφορά στο ζήτημα των συμβάσεων, αναφέρεται η πρωτοκαθεδρία επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι κλαδικών.
Στο μέτωπο του PSI, τέλος, στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ώστε να εξασφαλιστεί ο στόχος μείωσης του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε την Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, διαπιστώνοντας «καλούς οιωνούς» για το PSI.

Στο μεταξύ σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, διάρκειας 26 εβδομάδων και ποσού 1.250 εκατ. ευρώ, λήξεως στις 15 Ιουνίου 2012, προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αύριο Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Εξάλλου με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει ποσό ύψους 113.000 ευρώ στην κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ και BONDHOLDER COMMUNICATION GROUP, ως αμοιβή για να διερευνήσουν και να παραδώσουν μια λίστα που θα αναφέρει ποιοι είναι σήμερα οι θεματοφύλακες και ποιοι ενδιάμεσοι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Με τη λίστα αυτή θα γίνει και η προετοιμασία της ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου.
Εκτός από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ που κινείται στο χώρο της θεματοφυλακής και των συναλλαγών τίτλων, η αμερικανική BONDHOLDER COMMUNICATION επελέγη επειδή ειδικεύεται στην έρευνα και τη διαχείριση της συμπεριφοράς των επενδυτών και ειδικά των κατόχων ομολόγων.
Η κοινοπραξία θα παραδώσει μία μόνο λίστα -κάτι σα «στιγμιαία φωτογραφία» της ελληνικής αγοράς ομολόγων – και το ποσό της αμοιβής μπορεί να μην εξαντληθεί καθώς πρέπει, με τα λεφτά αυτά, να καλυφθούν και έξοδα τρίτων.

 

Βγάζουν έξω τα λεφτά τους

 

Με τον τρόπο αυτό δίνουν τη χαριστική βολή στη ρευστότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που πνέει πλέον τα λοίσθια. Τα στελέχη των ξένων τραπεζών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη θολή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη φημολογία περί δραχμής, που έχει γίνει πλέον η μόνιμη επωδός όλων των ξένων οίκων και αναλυτών τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: «Οι Γάλλοι της Εμπορικής, οι Αγγλοι της HSBC, η αμερικανική Citi, αλλά και οι ελβετικές UBS, Credit Suisse, καθώς και οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο τους τελευταίους 12-18 μήνες έχουν τραβήξει από 500.000 Έλληνες (πάνω από 1.200.000 εμβάσματα) πάνω από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Τα χρήματα που φεύγουν δεν αφορούν μόνο στα μεγάλα πορτοφόλια, αλλά πλέον και ποσά που ξεκινούν από 50.000 ευρώ. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες:
Η διοίκηση της Credit Agricole στο Παρίσι έχει δώσει εντολή στον επικεφαλής της θυγατρικής της Εμπορικής κ. Αλέν Στραμπ για ποσά καταθέσεων άνω των 50.000 ευρώ να προτείνεται στους πελάτες του ομίλου η φυγάδευση των καταθέσεων στο Παρίσι για… λόγους ασφαλείας.
Για την ακρίβεια, η Εμπορική πουλάει 6μηνη ή 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο 1,10% και το προϊόν ονομάζεται CD (προσοχή, όχι CDS), δηλαδή Certificate of Deposit of Credit Agricole S.A. Τα χρήματα αποστέλλονται στη μητρική τράπεζα στο εξωτερικό. Μάλιστα η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς την αποστολή εμβάσματος, το κόστος του οποίου μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 50 ευρώ. Σχεδιάζεται επίσης από την 1η Ιανουαρίου πελάτες με μικρότερα των 50.000 ευρώ να μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς στη μητρική τράπεζα στη Γαλλία – στην τράπεζα ανοίγονται λογαριασμοί σχεδόν σε καθημερινή βάση».

 

Οι επιχειρήσεις

 

Για εικόνες Αργεντινής, όπου τα σούπερ μάρκετ δεν είχαν τρόφιμα στα ράφια, προειδοποιούν ανοιχτά πλέον η αγορά και η βιομηχανία ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει αλλά απλώς συνεχίσει να βιώνει τον ιδιότυπο εμπορικό αποκλεισμό της. Το άτυπο εμπάργκο στο οποίο υποβάλλονται ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας και της δυσκολίας εισαγωγής πρώτων υλών, οδηγεί σε αδιέξοδες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.
«Το πρόβλημα των ελλείψεων στα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες είναι αυτονόητο και υπαρκτό και θα γίνει ακόμα πιο εμφανές μέσα στους πρώτους μήνες της άνοιξης», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανικών Επώνυμων Προϊόντων και γνωστός βιομήχανος τροφίμων κ. Νίκος Καραγεωργίου.
Ο ίδιος συμπληρώνει πως «το στέρεμα της ρευστότητας οδήγησε εδώ και καιρό σε μια προβληματική κατάσταση ως προς τις πληρωμές των εμβασμάτων έναντι φορτωτικών. Κακά τα ψέματα, η κατάσταση της οικονομίας μας και η ανασφάλεια που επικρατεί οδηγούν τις ξένες επιχειρήσεις να πιέζουν. Οι πολυεθνικές εταιρείες ασφάλισης εμπορευμάτων έχουν πνίξει την αγορά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το