Photo Gallery, Πολιτική

Ανησυχία κομμάτων αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην οικονομία

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκε εκ νέου η Νέα Δημοκρατία

 

 

 


Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου υπενθύμισε με αφορμή τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της ΕΚΤ.

«Σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό έρχονται στις θέσεις Σαμαρά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη αποδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού, με υψηλό βαθμό αλληλεγγύης, δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγου» τόνισε.

Σε αυτό το περιβάλλον, πρόσθεσε, «η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο, στοχεύοντας στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και όχι μόνο στη διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού».

Επανέλαβε ακόμη ότι, όπως είχε επισημάνει η ΝΔ, η συμμετοχή ιδιωτών δεν συνέβαλε θετικά στην αξιοπιστία της ευρωζώνης, αλλά «αντίθετα δημιούργησε ανησυχία για ακόμα περισσότερες χώρες, με αποτέλεσμα, το όποιο όφελος να είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το συνολικό κόστος για την ευρωζώνη».

 

Πιο ενεργό ρόλο από την ΕΚΤ ζητεί ο ΣΥΝ

Ο συνδυασμός λιτότητας, αλλεπάλληλων μνημονίων και ακριβών δανείων, που διασώζουν χρεοκοπημένους τραπεζίτες, έχει αποτύχει παταγωδώς για την Ελλάδα και αποτυγχάνει και για τις άλλες χώρες, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Συνασπισμός υποστηρίζει ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και ζητεί να αναλάβει η ΕΚΤ πιο ενεργό ρόλο, μέσω και της έκδοσης ευρωομολόγου.

«Ο συνδυασμός λιτότητας, αλλεπάλληλων μνημονίων και ακριβών δανείων, που διασώζουν χρεοκοπημένους τραπεζίτες, έχει αποτύχει παταγωδώς για την Ελλάδα και αποτυγχάνει και για τις άλλες χώρες» αναφέρει στην ανακοίνωση ο ΣΥΝ και τονίζει:

«Η απόφαση της 21ης Ιουλίου έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Όσο το νεοφιλελεύθερο δόγμα είναι οδηγός λειτουργίας της οικονομίας και της πολιτικής, όσο οι κυβερνήσεις παίζουν το ρόλο του «τροχονόμου» των συμφερόντων των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων, οι κοινωνίες παντού θα βουλιάζουν στη φτώχεια και στην ανεργία.

«Εναλλακτική λύση μπορεί να υπάρξει μέσα από την παράκαμψη των αγορών και την ανάληψη ενεργού ρόλου από την ΕΚΤ, η οποία θα δανείζει απευθείας τα κράτη, από τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, την έκδοση ευρωομολόγου, την αναδιανομή του εισοδήματος με τη φορολόγηση του πλούτου, την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, καθώς και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν όρους ανάπτυξης με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για την έξοδο της χώρας και της κοινωνίας από τα αδιέξοδα και τη χρεοκοπία».

 

Χουντής: Ζούμε στην εποχή της δικτατορίας των αγορών

«Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης S&P’s, αποδεικνύει απερίφραστα ότι ζούμε στην εποχή της δικτατορίας των αγορών» ανέφερε, μιλώντας στο ρ/σ της ΕΤ3, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι διεθνείς αγορές», είπε ο Ν. Χουντής, «έχουν υποσκελίσει και καθυποτάξει την πολιτική και έχουν περιορίσει σημαντικά τη δημοκρατία. Η διεθνής κερδοσκοπία, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι τράπεζες, παρόλο που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και στη συνέχεια διασώθηκαν με κρατικές παρεμβάσεις και ζεστό χρήμα, τώρα έρχονται και εκβιάζουν τους ίδιους τους «σωτήρες» τους».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι η κρίση χρέους που βαθαίνει στην ευρωζώνη, δείχνει και την αμετροέπεια των πανηγυρισμών της ελληνικής κυβέρνησης, που υποστήριζε ότι με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου, σώθηκε, εκτός από την Ελλάδα, και το ίδιο το ευρώ.

“Σήμερα, οι εμπνευστές των αποφάσεων αυτών, τρέχουν και δεν φτάνουν για να διαχειριστούν μια κρίση χρέους, όχι πια της ευρωπεριφέρειας, αλλά του συνόλου του ευρώ. Επομένως, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για ριζικές αλλαγές ώστε να αντιμετωπιστούν, τόσο τα δομικά προβλήματα της ζώνης του ευρώ, όσο και η πορεία ύφεσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που ενισχύεται με την εφαρμογή των αντικοινωνικών μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας» είπε ο Νίκος Χουντής και συμπλήρωσε: «Αντιθέτως, εάν οι ηγεσίες της Ε.Ε. συνεχίσουν στο δρόμο της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θα φέρουν περισσότερη αστάθεια, περισσότερη φτώχεια και καταπίεση, περισσότερες περικοπές δικαιωμάτων».

 

Ο ΛΑΟΣ

«Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της διασκέψεως κορυφής αρχίσαμε να εκλιπαρούμε για εξασφάλιση των συμφωνηθέντων. Η παγκόσμια ρευστότητα που επήλθε από την επικράτηση των αγορών απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες, καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωση των ασθενών οικονομιών. Η κατάσταση απαιτεί κάτι περισσότερο από τηλεφωνήματα στις Βρυξέλλες», σχολίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Σίσσυ Αλιγιζάκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το