Πολιτική

Αναζητείται και δεύτερη γιάφκα

Στο “μικροσκόπιο” της αντιτρομοκρατικής βρίσκονται τα ευρήματα στη γιάφκα του Χαλανδρίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στο διαμέρισμα, για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων και DNA.

Την ίδια ώρα, αγώνα δρόμου με τον χρόνο δίνουν οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εντοπίσουν γιάφκες της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, καθώς εκτιμούν ότι εκεί έχουν βρει καταφύγιο τα τέσσερα άτομα που συμμετείχαν στη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Επίσης θεωρούν ότι ενδεχομένως έχουν αρχίσει ήδη να αδειάζουν τις γιάφκες για να εξαφανίσουν στοιχεία.

Εντατικές έρευνες διεξάγονται σε τρεις περιοχές από τη Στερεά Ελλάδα και πάνω. Πρόκειται για τρεις νομούς που οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι οι καταζητούμενοι είχαν εδώ και καιρό νοικιάσει σπίτια – γιάφκες, στα οποία πιθανότατα κρύβουν και το οπλοστάσιο της οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο αριθμό αποτυπωμάτων και DNA έχουν εντοπίσει οι αστυνομικοί στο διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, για το οποίο εκτιμούν πως ίσως να αποτελούσε ορμητήριο για τις επιθέσεις.

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής έχουν επικεντρωθεί σε τέσσερα ευρήματα. Στο USB που βρέθηκε στο Χαλάνδρι καθώς πιστεύουν ότι αυτό ήθελε να εξαφανίσει ο άγνωστος που προσπάθησε να παραβιάσει την πόρτα του κρησφύγετου. Όπως φαίνεται για λόγους ασφαλείας οι τρομοκράτες δεν είχαν υπολογιστή στο διαμέρισμα και γι’ αυτό το USB αποκτά μεγαλύτερη ερευνητική αξία.

Επίσης, γίνονται έρευνες για ίχνη πυρίτιδας στις δυο πλαστικές σακούλες που βρέθηκαν στο διαμέρισμα – κρησφύγετο, καθώς από τα βίντεο του εμπορικού κέντρου Mall στο Μαρούσι φαίνεται, ότι ο βομβιστής που τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό τον μετέφερε με μια παρόμοια σακούλα.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει επίσης το καρτοκινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στη γιάφκα, αλλά και συνομιλίες που έγιναν πριν ή λίγο μετά από τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη, καθώς ενδεχομένως να προκύψουν στοιχεία για νέα άτομα, αλλά και οι περιοχές όπου κινήθηκαν.Οι αξιωματικοί στην αντιτρομοκρατική εκτιμούν ότι η ληστεία στην Κοζάνη, αλλά και στον Φιλώτα Φλώρινας ήταν συντεταγμένη κίνηση της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς”, και πως οι συνεργοί των τεσσάρων συλληφθέντων είναι μέλη της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ  στην εκδοχή της αστυνομίας επέμεινε και σήμερα (χθες) ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για τα σημάδια ξυλοδαρμού στο πρόσωπο των συλληφθέντων για ληστείες και τρομοκρατία. Δεσμεύθηκε όμως ότι εφόσον προκύψουν στοιχεία για κακοποίηση, μετά τη σύλληψη, η αντίδραση του υπουργείου θα είναι αμείλικτη.

“Εάν λοιπόν υπάρξει απόδειξης, υπάρχει εισαγγελική έρευνα εν εξελίξει, ότι υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, η υπηρεσία απέναντι σε οποιονδήποτε τα παραβίασε και ανεξαρτήτως του μεγέθους επιτυχίας τους, γιατί υπήρξε μια τεράστια επιτυχία της αστυνομίας, θα είναι αμείλικτη” είπε ο υπουργός μιλώντας στον ρ/σ AlphafM.

Ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει πάρει σαφή θέση καταδίκης της τρομοκρατίας και περιορίζεται στον σχολιασμό του τραυματισμού των συλληφθέντων λέγοντας: “Δεν είδα από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια απόλυτη καταδίκη του φαινομένου αυτή της τρομοκρατίας”.

Για εκτροχιασμό κατήγγειλε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και έκανε λόγο για στοχοποίησή του. “Ο κ. Δένδιας συνεχίζει στο γνωστό και προσφιλή δρόμο της στρατηγικής της έντασης και της στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Τόσο οι βασανισμοί των συλληφθέντων όσο και η δημοσίευση των φωτογραφιών τους δείχνει τον εκτροχιασμό της κυβέρνησης σε μια λογική ακραίου αυταρχισμού, σε πλήρη σύμπλευση με την υλοποίηση της αντικοινωνικής πολιτικής του μνημονίου. Αυτό που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση είναι ότι, σε συνθήκες κοινωνικής διάλυσης, ο συνδυασμός των μνημονίων της φτώχειας με την ένταση του κρατικού αυταρχισμού συγκροτεί το έδαφος ανάπτυξης του πολιτικά αδιέξοδου και επικίνδυνου δρόμου της βίας και της τρομοκρατίας, στον οποίο η αριστερά στέκεται και στεκόταν πάντα απέναντι. Συνιστά μέγιστη πολιτική ανευθυνότητα, από την πλευρά της κυβέρνησης, η αξιοποίηση της τρομοκρατίας για την αποκόμιση πολιτικών οφελών, δείγμα του πανικού και της κοινωνικής της απομόνωσης” σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανατριχίλα ένοιωσε όταν είδε τις φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, όπως είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του AlphaFm. Και τόνισε ότι σε μία συμπλοκή μπορεί να υπάρξουν και βίαιες ενέργειες. “Ανατρίχιασα και απογοητεύτηκα. Βέβαια, από την άλλη πλευρά και δεν πάω να ισορροπίσω το λόγο μου όταν γίνεται νμια συμπλοκή, όταν γίνεται μια σύλληψη αστυνομικών με κάποιους που κρατούν καλάσνικοφ ή όπλα γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να γίνει μια σύλληψη, κρατώντας λουλούδια ο ένας και ο άλλος να λέει προσέρχομαι. Είναι αλήθεια ότι είναι βίαιες αυτές οι συμπεριφορές” σημείωσε ο ο κ. Ρουπακιώτης.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι “η Δημοκρατία οφείλει να απαντάει με αυτό τον τρόπο. Με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Σε αυτή τη περίπτωση εάν υπάρχουν καταγγελίες, διότι υπάρχουν καταγγελίες, αυτές πρέπει να διερευνηθούν το ταχύτερο από τον αρμόδιο εισαγγελέα” στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης εκφράζει την εκτίμηση αλλά και τον φόβο πως η υπόθεση της τρομοκρατίας θα κορυφωθεί, μιλώντας στο ρ/σ ΒήμαFm. “Είναι εκτίμηση τελείως προσωπική αυτή και σε μεγάλο βαθμό διαισθητική, διότι δεν έχω στοιχεία ούτε ασχολούμαι με τα αστυνομικά. Όλα αυτά μοιάζουνε λίγο με την αρχαία ελληνική τραγωδία. Τελειώνουν με πολιτικό αίμα. Είναι δύσκολο αυτό το πράγμα να μην κορυφωθεί κάπως” είπε.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Νίκο Δένδια ηθικό αυτουργό των βασανισμών των συλληφθέντων. “Είναι ο ίδιος που είχε χαρακτηρίσει ‘είδη καθημερινής ανάγκης’ τα μπουκάλια για μολότοφ στη Βίλα Αμαλία μαζί με τα κοντάρια, τα ρόπαλα και τα άλλα πολεμοφόδια που βρέθηκαν εκεί” απαντά το γραφείο Τύπου του υπουργείου.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία σημειώνοντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με photo-shop.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το