Photo Gallery, Τοπικά

Δύο έργα για νέες κτιριακές υποδομές στο Πανεπιστήμιο

Δύο έργα αναμένονται να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο το Βόλο

Μέσα στο Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στο Βόλο δύο μεγάλα έργα που σχετίζονται με τις κτιριακές υποδομές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και έχουν συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 20.000.000 ευρώ. Το πρώτο έργο αφορά στην ανακατασκευή τμήματος του κτιρίου Ματσάγγου για τη στέγαση του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και το δεύτερο στην ανέγερση νέου κτιρίου στο Φυτώριο για τη στέγαση του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τηλεπικοινωνιών Δικτύων.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου στο Φυτώριο, ενώ στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για την ανακατασκευή τμήματος του κτιρίου Ματσάγγου.

Με την προώθηση των εργασιών επιδιώκεται να λυθεί το μεγάλο κτιριολογικό ζήτημα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που αφορά κυρίως σε δύο τμήματα, στο Οικονομικό και στο Μηχανικών Η/Υ, τα οποία στεγάζονται σε χώρους που μισθώνονται.

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, γι’ αυτό και στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέχρι και το 2015, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με την εκταμίευση των χρημάτων.

Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Σπανός σημείωσε ότι «την περασμένη εβδομάδα προέκυψε για το έργο της κατασκευής κτιρίου στο Φυτώριο προσωρινός μειοδότης. Η απόφαση θα σταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο για έγκριση και σε ορισμένο χρονικό διάστημα θα έχουμε την οριστική εξέλιξη. Παράλληλα, στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουμε και το διεθνή διαγωνισμό για το κτίριο Ματσάγγου, όπου θα γίνει παρέμβαση σε μια έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Στον ανακαινισμένο χώρο θα στεγαστεί το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Στόχος μας είναι να έχουν ξεκινήσει οι σχετικές εργασίες μέχρι και το Σεπτέμβριο».

Το θετικό, εκτός από την απόκτηση χώρων στέγασης για το Πανεπιστήμιο, είναι πως θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας για αρκετό χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα προωθήσει για ένταξη στο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το ζήτημα της ανακαίνισης ουσιαστικά των κτιριακών συγκροτημάτων στο Βελεστίνο που χρησιμοποιούνται από τη Γεωπονική Σχολή για πειραματικές εφαρμογές. Ο προϋπολογισμός της όλης παρέμβασης ανέρχεται στα 600.000 ευρώ και από τους αρμόδιους φορείς κρίνεται ως απαραίτητη, καθώς τα περισσότερα κτίρια έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

Προβληματισμένος ο πρύτανης

Προβληματισμός επικρατεί στην Πρυτανική Αρχή για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας το ΦΕΚ που θα νομιμοποιεί τη λειτουργία του Συμβουλίου Διοίκησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει σε καμία διοικητική ή οικονομική πράξη.

Μόνο χθες ο πρύτανης κ. Γουργουλιάνης όρκισε 25 περίπου διδάσκοντες εκ των οποίων οι περισσότεροι προχώρησαν ως προς την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη. Μάλιστα έκανε την ορκωμοσία, καθώς υπήρχε το σχετικό ΦΕΚ για την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη πριν τις 31 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο ίδιος έστειλε μήνυμα στους κοσμήτορες και τους πρόεδρους των ανεξάρτητων τμημάτων, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις στην Πρυτανική Αρχή για το σχέδιο «Αθηνά» και να τις αποστείλουν στο υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται πως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» ακολουθεί περίοδος διαβούλευσης διάρκειας 45 ημερών. Αλλά έτσι, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, ούτε το Συμβούλιο Διοίκησης, ούτε η Πρυτανική Αρχή μπορούν να εκφέρουν άποψη.

Ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε πως «στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει λήξει η θητεία των Πρυτανικών Αρχών. Έχω ήδη στείλει δύο μηνύματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπου τόνισα πως υπάρχει νομικό και ηθικό πρόβλημα. Επικοινωνώ και με τα άλλα Πανεπιστήμια που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Έτσι εμείς, ως Πανεπιστήμιο, πληρώνουμε μόνο τις υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο. Για την πληρωμή των υπολοίπων, όπως των προμηθευτών, οι πάρεδροι δεν νομιμοποιούνται να εγκρίνουν αντίστοιχες δαπάνες. Επίσης, το ΦΕΚ για το Συμβούλιο Διοίκησης δεν έχει εκδοθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεξαχθούν οι πρυτανικές εκλογές. Εμείς, βέβαια, κάναμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας, εκλέγοντας από τον περασμένο Οκτώβριο το ΦΕΚ. Παράλληλα όσον αφορά εμένα υπάρχουν νομικοί και ηθικοί λόγοι που δεν μπορώ να υπογράψω διάφορες αποφάσεις. Ζήτησα από το υπουργείο να εκδοθεί το ΦΕΚ για το Συμβούλιο Διοίκησης και να γίνουν οι πρυτανικές εκλογές».

Επίσης για το σχέδιο «Αθηνά» τόνισε πως το Πανεπιστήμιο δεν θίγεται, ενώ ζήτησε από τις Κοσμητείες και τους πρόεδρους των ανεξάρτητων τμημάτων να παραθέσουν τις απόψεις τους για τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το