Πολιτική

‘Αλλοι τα έτρωγαν, άλλοι τα πλήρωναν…

Διακόσιες χιλιάδες περιπτώσεις ασφαλισμένων που ελάμβαναν παροχές χωρίς να τις δικαιούνται, ανακάλυψε το υπουργείο Εργασίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δηλαδή από το ξεκίνημα του νοικοκυρέματος των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων σε πεθαμένους, αναπήρους – «μαϊμού», μετανάστες που ελάμβαναν παροχές που δεν δικαιούνται, οικογενειακά επιδόματα σε μη δικαιούχους, διπλό ΕΚΑΣ κλπ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη τα Ταμεία έχαναν μηνιαίως ένα ποσό της τάξεως των 750 έως 850 εκατομμυρίων ευρώ από αυτές τις παροχές και η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού σε συνδυασμό με την περικοπή της αλόγιστης δαπάνης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα Ταμεία χρειάζονται μηνιαίως επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις. Το ποσό αυτό αποτελεί το 45% της συνολικής μηνιαίως δαπάνης.

Ταυτοχρόνως, μετά τις εκλογές τα ταμεία θα πρέπει να καταβάλουν 1,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές και γιατρούς από παλαιότερες οφειλές.

«Τα ποσά για τις συντάξεις και για τους προμηθευτές θα πρέπει να εκταμιευθούν άμεσα», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές. «Η χώρα δεν αντέχει ούτε μια μέρα καθυστέρησης, θα πρέπει να έχει κυβέρνηση άμεσα», σημείωσε και πρόσθεσε «ένα μείνουμε αδρανείς για ένα μήνα θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια».

 

Φόβοι για κατασχέσεις

μισθών από τις τράπεζες

 

 

Ένας αγώνας δρόμου με παρασκήνιο που φέρνει ως διακύβευμα την αποφυγή των κατασχέσεων μισθών από τις τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών και με την διεξαγωγή των εκλογών της 6ης Μαϊου να επιτείνει το θρίλερ.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, η διαπραγμάτευση της Κομισιόν για τις βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη (κυρίως ως προς την αύξηση του ποσού που δεν μπορεί να κατασχεθεί σε περιπτώσεις χρέους) έχει ουσιαστικά τελεσφορήσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά τεχνικά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την προώθηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Έτσι, η ρύθμιση προφανώς περνά στην ευθύνη της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές. Στην ίδια λογική φέρεται να εντάσσεται η παράταση που δόθηκε στην εφαρμογή της ρύθμισης για υποχρεωτική ταυτόχρονη καταβολή από τους εργοδότες τόσο των  ασφαλιστικών εισφορών όσο και των αποδοχών που αναλογούν στους εργαζόμενους.

 

Η ρύθμιση, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και εντάσσεται στη λογική της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και η Αθήνα ελπίζει μέχρι τότε να έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένες τις βελτιώσεις του νόμου Κατσέλη, με τις οποίες φέρεται, κατά την ίδια πληροφόρηση, να συμφωνούν πλέον και οι δανειστές.

Αλλιώς, είναι προφανές το ενδεχόμενο οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατασχέσεις μισθών από εργαζόμενους που τους οφείλουν δάνεια…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το