Photo Gallery, Τοπικά

Αδήλωτες χιλιάδες πομόνες στη Μαγνησία

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι αρδευτικές γεωτρήσεις στη Μαγνησία υπολογίζονται από 7.000 μέχρι 10.000


Μικρό είναι το ενδιαφέρον αγροτών που διαθέτουν αρδευτικές γεωτρήσεις-πηγάδια, να τις δηλώσουν στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προκειμένου να τους εκδοθούν άδειες για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού. Σημειώνεται ότι η σχετική προθεσμία που είχε παραταθεί, λήγει στις 16 Ιουνίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι αρδευτικές γεωτρήσεις στη Μαγνησία υπολογίζονται από 7.000 μέχρι 10.000…

Η διαδικασία που είναι χρονοβόρα και με κόστος, έστω κι αν τα έξοδα θεωρούνται λίγα, απωθεί τους αγρότες που κατέχουν αρδευτικές γεωτρήσεις-πηγάδια (πομόνες) να τις δηλώσουν στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Η αναζήτηση τίτλων ιδιοκτησίας ακόμη και στον 19ο αιώνα, αλλά και οι αιτήσεις που πρέπει να καταθέσουν χρήστες κοινών πηγαδιών, αλλά κυρίως το κόστος που φθάνει σε μερικές εκατοντάδες ευρώ, οδηγεί τους αγρότες στο να μην ανταποκρίνονται στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ανταπόκριση των κατόχων είναι πολύ μικρή, έστω κι αν λήγει η προθεσμία και από τις 17 Ιουνίου και μετά θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο για τις αδήλωτες πομόνες.

Το πρόστιμο για την πρώτη χρονιά που η πομόνα θα είναι αδήλωτη, θα φθάσει τα 200 ευρώ, ενώ για τη δεύτερη τα 500, ενώ κατόπιν η γεώτρηση δεν θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρήστης της θα αναγκάζεται να την κλείσει. Η άδεια χρήσης γεώτρησης θα ζητείται υποχρεωτικά για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι αρδευτικές γεωτρήσεις ανέρχονται σε 45.000.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μαγνησίας μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν κατατεθεί 150 περίπου αιτήσεις. Για κάθε αίτηση ακολουθείται η διαδικασία της αυτοψίας και διαβιβάζεται ο φάκελος στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας.

Πάντως το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Μαγνησίας αντιμετώπισε προβλήματα στη διενέργεια των αυτοψιών στη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού.

«Στόχος είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα υπόγεια νερά», επισήμανε ανώτερο στέλεχος του Τμήματος Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι νόμιμες είναι όσες γεωτρήσεις έχουν άδεια και είναι ηλεκτροδοτούμενες.

Κι ενώ στη Μαγνησία οι αιτήσεις είναι ελάχιστες, στη Λάρισα ξεπερνούν τις 1000.

Μία από τις αιτίες της μειωμένης προσέλευσης ήταν το υπερβολικό κόστος της δήλωσης, που ξεκίνησε από τα 3.000 ευρώ, καθώς περιελάμβανε και περιβαλλοντική μελέτη. Με την κατάργηση της υποχρέωσης εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης το κόστος μειώθηκε και πλέον πληρώνεται μόνον το υδρόμετρο 80-100 ευρώ και το κόστος της μελέτης για ατομική γεώτρηση που είναι στο μηχανικό 200 ευρώ. Για μια κοινή-συλλογική γεώτρηση το κόστος στο μηχανικό κυμαίνεται από 500 μέχρι 1000 ευρώ.

Επίσης καταργήθηκε η υποχρέωση χημικής ανάλυσης (κόστος 40 ευρώ συν ΦΠΑ).

Αναφορικά με το τοπογραφικό διάγραμμα που απαιτείται, αυτό δεν χρειάζεται να έχει υπογραφή τοπογράφου και μπορεί ο αγρότης να «κατεβάσει» από το ίντερνετ (google) το σκαρίφημα που υποβάλλει στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και να το συνυποβάλει.

Η σχετική αίτηση χορηγείται από την Υπηρεσία.

 

Τα δικαιολογητικά

Ακόμη απαιτείται αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης νερού, όπως αντίγραφο σχετικής απόφασης παραχώρησης δικαιώματος χρήσης νερού, αντίγραφο παλαιάς άδειας, παραστατικά της ΕΗ, βεβαίωση ή παραστατικό αρμόδιας δημόσιας αρχής, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία  δηλώνεται η ακριβής ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της υδροληψίας. Αντίγραφο νόμιμου τίτλου ή άλλη πράξη από την οποία προκύπτει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου στον οποίο γίνεται η χρήση του νερού, δυνάμει εμπράγματης ή ενοχικής σχέσης όπως: i) συμβολαιογραφικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας, ii) συμφωνητικό μίσθωσης, iii) απόφαση έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση, iv) απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παραχώρηση δημόσιας έκτασης σε περίπτωση χαρακτηρισμού έκτασης ως πλέον άγονης. Σε περιοχές όπου υφίστανται συλλογικά δίκτυα διαχείρισης νερού, απαιτείται βεβαίωση φορέα περί μη εξυπηρέτησης από συλλογικό δίκτυο. Σε περίπτωση δημοτικής γεώτρησης απαιτείται απόσπασμα απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα αναγράφεται η σύμφωνη γνώμη του για την υποβολή αιτήματος χορήγησης της άδειας. Πρόσφατος λογαριασμός ρεύματος της παλαιάς γεώτρησης (εφόσον αυτή είναι ηλεκτροδοτημένη).

Τέλος στην περίπτωση της ανανέωσης της αδείας χρήσης στην υπεύθυνη δήλωση δηλώνονται:

α) Ότι το νερό της γεώτρησης θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των αγροτεμαχίων που αναγράφονται στην αίτηση.

β) Ότι τα αγροτεμάχια που αναγράφονται στην αίτηση δεν αρδεύονται από άλλη πηγή υδροληψίας και δεν ανήκουν σε ομάδα παραγωγών.

γ) Αναλυτικά η έκταση κάθε αγροτεμαχίου που αναγράφεται στην αίτηση και το είδος κάθε καλλιέργειας.

δ) Καθώς επίσης και η υποχρέωση μελλοντικής ενημέρωσης της υπηρεσίας μας σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε τροποποίηση σε κάποιο από τα προαναφερθέντα στοιχεία ή στην ιδιοκτησία αυτών.

ε) Όπου θα δηλώνεται ότι δεν έχουν αλλάξει τα στοιχεία αναγκών σε νερό και οι χρήσεις.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το