Πολιτική

Έξοδος από το ευρώ, είσοδος στο χάος…

Εφιαλτικές οι επιπτώσεις σύμφωνα με ειδική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας

Τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ περιγράφει η Εθνική Τράπεζα, η οποία δημοσιοποίησε ειδική έκθεση για την οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, η χώρα θα έπρεπε να προχωρήσει σε υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος κατά 65% (που σημαίνει ότι η ισοτιμία με το ευρώ θα διαμορφωθεί σε 562,23 δρχ.).

Η Τράπεζα εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει στο 22%, η ανεργία στο 34% και ο πληθωρισμός στο 32%.

Το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 373% του ΑΕΠ, το έλλειμμα στο 12%, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ανέβουν στο 37%, εκτινάσσοντας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 1/3 του συνόλου.

Δραματική θα ήταν η μείωση και στο κατά κεφαλήν μέσο εισόδημα του Έλληνα, κατά 55%, από τα 19.400 ευρώ το 2011 στα 8.700 ευρώ μετά τη μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Αντίστοιχη συρρίκνωση, όπως αναφέρει η έκθεση, θα υποστεί και ο πλούτος των Ελλήνων πολιτών, οι αξίες των ακινήτων και των καταθέσεών τους.

Στο μεταξύ, ανάξιο σχολιασμού χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το δημοσίευμα της “Bild”, με το οποίο καλεί τους Γερμανούς πολίτες να ξεφορτωθούν τα χαρτονομίσματα με σειριακό αριθμό που αρχίζει από Υ, επειδή υποδηλώνει ότι τυπώθηκαν στην Ελλάδα και σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ θα μετατραπούν αυτομάτως σε εθνικό νόμισμα.

Πηγές της κεντρικής τράπεζας ανέφεραν ότι η εκτύπωση χαρτονομισμάτων κατανέμεται σε διάφορες χώρες κατά παραγγελία της ΕΚΤ και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τυπώνει μόνο χαρτονομίσματα των 10 ευρώ, τα οποία διοχετεύονται σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης και δεν υπάρχει διακριτικό που ξεχωρίζει τα ευρώ σε ελληνικά, γερμανικά ή φινλανδικά για παράδειγμα, αλλά μόνο διακριτικό που ξεχωρίζει για λόγους ασφαλείας το πού έχουν τυπωθεί.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ, με το Bloomberg να υποστηρίζει ότι εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, οι επιπτώσεις θα φθάσουν μέχρι την Κίνα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε ομιλία του ενώπιον του κυπριακού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει όλα τα εργαλεία για να εγγυηθεί τη σταθερότητα του ευρώ και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη τηρώντας όμως και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. “Μας οδηγεί η κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα σέβεται τις δεσμεύσεις της. Περιμένουμε μετά τις εκλογές ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτή την επιλογή” δηλώνει ο κ. Ρομπάι.

Να εφαρμόσουν τις πολιτικές ανάπτυξης και να απομακρυνθούν από τη βαθιά λιτότητα ζητεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο γενικός διευθυντής της Fitch Τζον Ολερτ, ο οποίος προειδοποιεί ότι σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα επηρεαστούν οι αξιολογήσεις πολλών κρατών. “Ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη παραμένει απίθανη, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αλλά εάν η Ελλάδα βρεθεί σε θέση που μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη, θα έχει κατά την άποψή μας, επιπτώσεις για αξιολογήσεις αρκετών κρατών” αναφέρει ο κ. Ολερτ.

“Οπωσδήποτε θα ήταν πολύ πιο δύσκολα εάν η Ελλάδα ήταν μόνη της” εκτιμά ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Εβαλντ Νοβότνι σχολιάζει: “Πρωταρχικός στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα για τους Έλληνες και την κυβέρνησή τους”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το