Πολιτική

Προβάδισμα ΝΔ 23,4 %, ΣΥΡΙΖΑ 22,1 %, ΠΑΣΟΚ 13,5 %

Έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της GPO

Προβάδισμα της ΝΔ με βραχεία κεφαλή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της GPO για το Mega, με τα δύο κόμματα να ενισχύουν τα ποσοστά τους όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Στην ίδια έρευνα διαφαίνεται η επιθυμία των πολιτών να παραμείνει η χώρα “πάση θυσία” στη ζώνη του ευρώ, αλλά και να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα από την πρόθεση ψήφου προκύπτει:

ΝΔ: 23,4 %

ΣΥΡΙΖΑ: 22,1 %

ΠΑΣΟΚ: 13,5 %

Ανεξάρτητοι: 7,4 %

ΚΚΕ: 5,9 %

ΔΗΜΑΡ: 5,1 %

Χρυσή Αυγή: 4,2%

ΛΑΟΣ: 2 %

Δράση – Δημιουργία Ξανά – Φιλελεύθερη Συμμαχία: 2,6 %

Άλλα κόμματα: 1,3%

Στο 9,4% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου και στο 2,6% το λευκό και η αποχή.

 

Θέλουν ευρώ και επαναδιαπραγμάτευση

Ως προς την παραμονή στο ευρώ – και με την παραπάνω διατύπωση δηλαδή “παραμονή πάση θυσία;”- το 80,9% απαντά θετικά στο συγκεκριμένο ερώτημα, ενώ ένα ποσοστό 18% απαντά “όχι” και “μάλλον όχι”.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση (20/2) το ποσοστό που απάντησε θετικά ήταν 77,2%.

Την ίδια στιγμή πάντως οι πολίτες δεν θεωρούν την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου προαπαιτούμενο για την παραμονή στο ευρώ. Στην ερώτηση “αν πρέπει να εφαρμοστεί το Μνημόνιο στην περίπτωση που η εφαρμογή είναι απαραίτητη για την παραμονή μας στο ευρώ” το 52,4% απαντά θετικά και το 44,5% αρνητικά.

Στην ερώτηση για το τί πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή να καταγγείλει το Μνημόνιο ή να το επαναδιαπραγματευτεί, μόνο το 20,4% τάσσεται υπέρ της καταγγελίας. Η πλειοψηφία δηλαδή ποσοστό 77,8% ζητεί επαναδιαπραγμάτευση.

Στην ερώτηση αν ο κίνδυνος να αποχωρήσουμε από το ευρώ είναι μεγαλύτερος στην περίπτωση της καταγγελίας του Μνημονίου ή της εφαρμογής του, το 67,2% λέει ότι είναι πιθανότερη η αποχώρηση αν το καταγγείλουμε και 17,6% αν το εφαρμόσουμε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι είναι περισσότεροι (οριακά βέβαια) εκείνοι που δεν φοβούνται έξοδο από το ευρώ από εκείνους που φοβούνται το ενδεχόμενο αυτό. Συγκεκριμένα το 45,4% λέει ότι θεωρεί κάτι τέτοιο πολύ πιθανό και το 48,4% απαντά “λίγο” και “καθόλου” πιθανό.

Και εδώ καταγράφεται επιθυμία της πλειοψηφίας για κυβέρνηση συνεργασίας και συγκεκριμένα το 66,4% επιθυμούν να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ενώ το 30,3% αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση επίσης καταγράφει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές. Συγκεκριμένα το 82,7% απαντά ότι ενδιαφέρεται αρκετά και πολύ, το 17% απαντά “λίγο” ή “καθόλου” και ένα ποσοστό 0,3% δεν απαντούν.

Στην ερώτηση αν έπρεπε να γίνουν νέες εκλογές ή αν αντίθετα έπρεπε να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση το 25,3% απαντά ότι έπρεπε ενώ η πλειοψηφία δηλαδή το 72,4% λέει ότι δεν έπρεπε να έχουμε οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Στην ερώτηση “ποιος φταίει που δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση” το 47,9% λένε ο Αλέξης Τσίπρας, 14,7% ο Αντώνης Σαμαράς, 4,4% ο Ευάγγελος Βενιζέλος, 3,2% ο Φώτης Κουβέλης, 2,4% η Αλέκα Παπαρήγα, 0,8% ο Πάνος Καμμένος, 0,1% ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 19,9% λέει ότι ευθύνονται “όλοι”.

Στην ερώτηση “ποιου πολιτικού αρχηγού η στάση ήταν η πιο θετική μετά τις εκλογές” τις εντυπώσεις φαίνεται να κερδίζει ο Αντώνης Σαμαράς. Το 22% απαντά υπέρ του προέδρου της ΝΔ, το 20,8% ο Αλέξης Τσίπρας, το 17,2% ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το 9,6% ο Φώτης Κουβέλης, το 6,4% ο Πάνος Καμμένος, το 4,3% η Αλέκα Παπαρήγα, το 1,7% ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ποσοστό 14,2% απαντά “κανένας”.

Η έρευνα της GPO έγινε σε δείγμα 1.600 ατόμων και είναι πανελλαδική

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το