Πολιτική

Άγριος καβγάς για το σκάνδαλο Siemens

Ξέσπασε, ενώ ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής


Θύελλα αντιδράσεων από εμπλεκόμενους και κόμματα- Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο


Θύελλα στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των πορισματικών θέσεων των κομμάτων για την υπόθεση Siemens, με πυρά εναντίον τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, αλλά και οργισμένες αντιδράσεις από πρώην υπουργούς για τους οποίους ζητείται περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ευθύνες.

Από το ΠΑΣΟΚ αποδίδονται ευθύνες σε 5 «πράσινους» και 7 «γαλάζιους» πρώην υπουργούς, ενώ η ΝΔ «δείχνει» 7 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον Κ. Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για σκόπιμη παραποίηση της πραγματικότητας, που ενισχύει την εντύπωση της κοινής γνώμης για παιχνίδι εντυπώσεων.

Σε αιχμηρά σχόλια «περί κομματικών σκοπιμοτήτων» προχώρησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα οποία, με τις πορισματικές θέσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, καταλογίζονται πλέον επίσημα πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση.

Βολές για συγκάλυψη εξαπολύει κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι τα δύο κόμματα «σηκώνουν κουρνιαχτό με την ονοματολογία για να κρύψουν ότι οι μίζες της Siemens πρώτα απ’ όλα κατευθύνονταν στα κεντρικά ταμεία τους  Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ  Κ. Αϊβαλιώτης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα, υπονοώντας πως επιθυμούν τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Λογική συγκάλυψης προς όφελος στενών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, καταλόγισε στα δύο μεγάλα κόμματα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης. Με αιχμή την υπόθεση Siemens οι τόνοι ανέβηκαν το πρωί και στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα. «Θέατρο παίζετε εσείς. Το κόμμα σας και η ΝΔ με τις ευθύνες σας στο πιο διαχρονικό σκάνδαλο που συμβολίζει τη διαπλοκή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που είναι η Siemens» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ

Ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος προήδρευσε στην Εξεταστική Επιτροπή, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μη βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα πόσο μάλλον που το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό στις διατυπώσεις του.

Οι εμπλεκόμενοι

Έντονη ήταν και η αντίδραση του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή: «Ο κεντρικός στόχος επιτεύχθηκε. Τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε έμειναν ανεξέλεγκτοι. Η εξεταστική ξεκίνησε για «Μπεν Χουρ» και κατέληξε σε «Άμποτ και Κοστέλο». «Είμαι στη λίστα για δύο λόγους: ο πρώτος ως εκ της θέσεώς μου του υπουργού Μεταφορών. Ο δεύτερος λόγος είναι και ο ισχυρότερος και είναι αντιληπτός από το γεγονός ότι ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μια κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων.

Τιμώ όλους τους βουλευτές με ανεξάρτητη βούληση από όλα τα κόμματα που δημόσια διαχώρισαν τη θέση τους και ζήτησαν να εξαιρεθώ από τον κατάλογο. Οι σκληρές εντολές και ο ρόλος εξωθεσμικού κέντρου ενόχλησαν και ευχαριστώ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν έντονα μέσα στις εσωτερικές συσκέψεις» αναφέρει ο κ. Βερελής.

Με οργή αντέδρασε και ο πρώην υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου. «Η απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens να με συμπεριλάβει στο πόρισμά της εξυπηρετεί 100% κομματικές σκοπιμότητες και όχι την αλήθεια. Πρώτον διότι ουδεμία συμμετοχή είχα στην απομάκρυνση του εισαγγελέα κ. Ζορμπά όπως ψευδώς μου αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας. Δεύτερον, διότι ουδεμία θεσμική μεταβολή επέβαλα στην Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος όπως ψευδώς μου αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Τέλος, είναι δημόσια γνωστό ότι δεν χειρίστηκα ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με την εν λόγω εταιρεία. Πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας» καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.

Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ουδέποτε υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens. Ως εκ τούτου, συμπληρώνει, η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, να τον εντάξει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα» αποδεικνύει επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας.  «Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο «κάδρο» του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο», σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για «πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου» και πρόσθεσε: «Συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Όχι μόνο δεν πείθει τον ελληνικό λαό ότι προχωρεί η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ότι και για όποιους αφορά, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».

Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.

Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών». Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση μετατράπηκε στα χέρια της κυβέρνησης σε όπλο ηθικής και πολιτικής εξόντωσης, αδιακρίτως ευθυνών. Ο κ. Λιάπης υπογραμμίζει ότι δεν έβαλε τόσο για τον ΟΣΕ, όσο και τον ΟΤΕ ούτε μία υπογραφή, αφού κατά τον νόμο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα. Όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας του, σημειώνει, καταγγέλθηκε σύμβαση με τη Siemens που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο. «Το κακοστημένο σχέδιο στοχοποίησης και σπίλωσής μου, δεν θα αντέξει στο φως της αλήθειας», καταλήγει.
Σε δήλωσή του για το ίδιο θέμα ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: «Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων».

Αυθαίρετη χαρακτήρισε την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της προκαταρκτικής επιτροπής ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης, κάνοντας παράλληλα λόγο για προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σε γραπτή δήλωσή του ο σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες, ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ, πλην της εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου, ως μετόχου στις γενικές συνελεύσεις του οργανισμού. Ουδέποτε περιελήφθη θέμα Siemens σε οποιαδήποτε γενική συνέλευση, αναφέρει ο πρώην υπουργός, ούτε υπέγραψε ή χειρίστηκε σχετική σύμβαση ώστε να τεκμηριώνεται σχετική πράξη ή παράλειψή του, από την εξεταστική επιτροπή. Αναφορικά με τον ορισμό εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού ως επικεφαλής της επιτροπής για το βρώμικο χρήμα, ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνει ότι έγινε μετά από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το